17 °C Budapest

Elveszhet a bankokban a szlovákok pénze

2009. március 24. 17:30

Míg a szlovákiai pénzintézetek tavaly decemberben, az euró bevezetése előtt attraktív betéti kamatokkal próbálták rávenni a lakosságot, hogy minél több pénzt helyezzenek el a bankszámláikon, manapság már azért folyik a verseny, hogy ki képes alacsonyabb kamatot kínálni. Az elmúlt év végén a pénzintézetek többnyire azzal édesgették magukhoz az ügyfeleiket, hogy az év végén zökkenőmentes legyen az euróra történő átállás -írja az Új Szó.  

A bankban tartott szlovák koronánkat ugyanis díjmentesen és sorakozás nélkül váltották át euróra. Nem kis mértékben járult hozzá a bankbetétek drasztikus növekedéséhez azonban az is, hogy decemberben a szokásosnál jóval magasabb betéti kamatokat kínáltak a pénzintézetek. Az Istrobanka Maxiknizka terméke például 12 hónapra 4,5 százalékos, a Postabank 12 hónapra 4,6 százalékos, az Általános Hitelbank (VÚB) pedig 12 hónapra 4,55 százalékos kamatot adott az elmúlt év utolsó hónapjában. A Dexia terméke a Terminovaný Extra nevű határidős betét 3 havi lekötésű verziója 4,5 százalékkal vonzotta az ügyfeleket.

A magas betéti kamatoknak azonban az elkövetkező időszakban búcsút inthetnek északi szomszédaink. Ha a pénzüket ma szeretnék lekötött betétszámlán kamatoztatni, már annak is örülhetnek, ha az éves kamat eléri az egy, legfeljebb 2 százalékot.

Ez azonban azt jelenti, hogy az éves hozam az idei évre várható 2,2 százalékos inflációt sem éri el, vagyis a lekötött betétszámlán elhelyezett pénz egy év múlva a kamatokkal is kevesebbet ér, mint a most betett pénzösszeg.

A változás előszelét egyes bankok ügyfelei már az elmúlt év végén megérezték, amikor az éves kamatokat a bankok igyekeztek 3 százalékra csökkenteni, vonzóbbá téve a 3-6 hónapos lekötésű számlákat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mára ez utóbbiak esetében is jelentős mértékben zuhantak a kamatok. Az ok egyszerű, a bankok kamatpolitikáját mára az Európai Központi Bank határozza meg. Ez utóbbi ugyanakkor idén már kétszer csökkentette az alapkamatát, ami jelenleg 1,5 százalékos.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet a hétvégén ráadásul úgy nyilatkozott, hogy az alapkamat a közeljövőben tovább csökkenhet. A bankok számára az EKB alapkamata azért fontos, mert a szlovák jegybank ilyen kamatozással folyósít számukra kölcsönt. Az előrejelzések szerint magasabb hozamra jövőre sem számíthatnak, hiszen az Erste Bank elemzése szerint az EKB alapkamata jövő tavasszal sem haladja meg a 2 százalékot

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?