Elveszhet a bankokban a szlovákok pénze

2009. március 24. 17:30

Míg a szlovákiai pénzintézetek tavaly decemberben, az euró bevezetése előtt attraktív betéti kamatokkal próbálták rávenni a lakosságot, hogy minél több pénzt helyezzenek el a bankszámláikon, manapság már azért folyik a verseny, hogy ki képes alacsonyabb kamatot kínálni. Az elmúlt év végén a pénzintézetek többnyire azzal édesgették magukhoz az ügyfeleiket, hogy az év végén zökkenőmentes legyen az euróra történő átállás -írja az Új Szó.  

A bankban tartott szlovák koronánkat ugyanis díjmentesen és sorakozás nélkül váltották át euróra. Nem kis mértékben járult hozzá a bankbetétek drasztikus növekedéséhez azonban az is, hogy decemberben a szokásosnál jóval magasabb betéti kamatokat kínáltak a pénzintézetek. Az Istrobanka Maxiknizka terméke például 12 hónapra 4,5 százalékos, a Postabank 12 hónapra 4,6 százalékos, az Általános Hitelbank (VÚB) pedig 12 hónapra 4,55 százalékos kamatot adott az elmúlt év utolsó hónapjában. A Dexia terméke a Terminovaný Extra nevű határidős betét 3 havi lekötésű verziója 4,5 százalékkal vonzotta az ügyfeleket.

A magas betéti kamatoknak azonban az elkövetkező időszakban búcsút inthetnek északi szomszédaink. Ha a pénzüket ma szeretnék lekötött betétszámlán kamatoztatni, már annak is örülhetnek, ha az éves kamat eléri az egy, legfeljebb 2 százalékot.

Ez azonban azt jelenti, hogy az éves hozam az idei évre várható 2,2 százalékos inflációt sem éri el, vagyis a lekötött betétszámlán elhelyezett pénz egy év múlva a kamatokkal is kevesebbet ér, mint a most betett pénzösszeg.

A változás előszelét egyes bankok ügyfelei már az elmúlt év végén megérezték, amikor az éves kamatokat a bankok igyekeztek 3 százalékra csökkenteni, vonzóbbá téve a 3-6 hónapos lekötésű számlákat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mára ez utóbbiak esetében is jelentős mértékben zuhantak a kamatok. Az ok egyszerű, a bankok kamatpolitikáját mára az Európai Központi Bank határozza meg. Ez utóbbi ugyanakkor idén már kétszer csökkentette az alapkamatát, ami jelenleg 1,5 százalékos.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet a hétvégén ráadásul úgy nyilatkozott, hogy az alapkamat a közeljövőben tovább csökkenhet. A bankok számára az EKB alapkamata azért fontos, mert a szlovák jegybank ilyen kamatozással folyósít számukra kölcsönt. Az előrejelzések szerint magasabb hozamra jövőre sem számíthatnak, hiszen az Erste Bank elemzése szerint az EKB alapkamata jövő tavasszal sem haladja meg a 2 százalékot

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?