Elveszhet a bankokban a szlovákok pénze

2009. március 24. 17:30

Míg a szlovákiai pénzintézetek tavaly decemberben, az euró bevezetése előtt attraktív betéti kamatokkal próbálták rávenni a lakosságot, hogy minél több pénzt helyezzenek el a bankszámláikon, manapság már azért folyik a verseny, hogy ki képes alacsonyabb kamatot kínálni. Az elmúlt év végén a pénzintézetek többnyire azzal édesgették magukhoz az ügyfeleiket, hogy az év végén zökkenőmentes legyen az euróra történő átállás -írja az Új Szó.  

A bankban tartott szlovák koronánkat ugyanis díjmentesen és sorakozás nélkül váltották át euróra. Nem kis mértékben járult hozzá a bankbetétek drasztikus növekedéséhez azonban az is, hogy decemberben a szokásosnál jóval magasabb betéti kamatokat kínáltak a pénzintézetek. Az Istrobanka Maxiknizka terméke például 12 hónapra 4,5 százalékos, a Postabank 12 hónapra 4,6 százalékos, az Általános Hitelbank (VÚB) pedig 12 hónapra 4,55 százalékos kamatot adott az elmúlt év utolsó hónapjában. A Dexia terméke a Terminovaný Extra nevű határidős betét 3 havi lekötésű verziója 4,5 százalékkal vonzotta az ügyfeleket.

A magas betéti kamatoknak azonban az elkövetkező időszakban búcsút inthetnek északi szomszédaink. Ha a pénzüket ma szeretnék lekötött betétszámlán kamatoztatni, már annak is örülhetnek, ha az éves kamat eléri az egy, legfeljebb 2 százalékot.

Ez azonban azt jelenti, hogy az éves hozam az idei évre várható 2,2 százalékos inflációt sem éri el, vagyis a lekötött betétszámlán elhelyezett pénz egy év múlva a kamatokkal is kevesebbet ér, mint a most betett pénzösszeg.

A változás előszelét egyes bankok ügyfelei már az elmúlt év végén megérezték, amikor az éves kamatokat a bankok igyekeztek 3 százalékra csökkenteni, vonzóbbá téve a 3-6 hónapos lekötésű számlákat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mára ez utóbbiak esetében is jelentős mértékben zuhantak a kamatok. Az ok egyszerű, a bankok kamatpolitikáját mára az Európai Központi Bank határozza meg. Ez utóbbi ugyanakkor idén már kétszer csökkentette az alapkamatát, ami jelenleg 1,5 százalékos.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet a hétvégén ráadásul úgy nyilatkozott, hogy az alapkamat a közeljövőben tovább csökkenhet. A bankok számára az EKB alapkamata azért fontos, mert a szlovák jegybank ilyen kamatozással folyósít számukra kölcsönt. Az előrejelzések szerint magasabb hozamra jövőre sem számíthatnak, hiszen az Erste Bank elemzése szerint az EKB alapkamata jövő tavasszal sem haladja meg a 2 százalékot

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm