Magyarország legjobb strandjai: A TELJES LISTA

2009. június 30. 06:20

Kékhullám Zászló: a legjobb balatoni, Fertő tói, Velencei-tavi és Tisza-tói strandok Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a napokban adta át az idei idén a Kékhullám Zászlókat. 29 strand és 5 vitorlás kikötő kapta meg 2009-ben a minősítést. A Pénzcentrum most megmutatja, hol érdemes strandolnod idén nyáron, a legnagyobb hazai tavaknál.

A Kékhullám Zászlókat azok a balatoni, Fertő tói, Velencei-tavi és Tisza-tói strandok és kikötők nyerhetik el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, valamint kiemelten figyelnek a biztonságra és a gyermekekre is.

26 balatoni, egy Fertő-tói, egy Velencei-tavi és egy Tisza-tói strand kapta meg a minőségi strandoknak járó zászlót az idén, a kikötők közül négy balatoni és egy Fertő tói részesülhet az elismerésben, mely egy évre szól, és évről-évre megújítható.

Az idén egy igazi öko-strand is van a nyertesek között: a Velencei tó partján lévő gárdonyi fürdőhelyen szélkerék termeli a kemping térvilágításához a villamos energiát, napelemek melegítik a zuhanyozó vizét, a mosogatáshoz pedig 98 százalékban oldódó mosogatószert használnak.

A Kékhullám zászlóra pályázó fürdőhelyeknek szigorú követelményeket kell teljesíteniük. A pontozásnál a szakemberek figyelembe vették, hogy milyen a víz minősége, mennyire rendezett a strand területe, mennyi pihenőhely jut egy főre, kellő figyelmet fordítanak-e a strand tisztaságára, a hulladékgyűjtésre és a higiénés feltételekre. Az értékelésnél fontos szempont volt a biztonság is: vizsgálták, hogy van-e úszómester, elsősegély-nyújtó hely, és hogy milyen a vízimentő-szolgálat.

 

Szabó Imre és a Kékhullám Zászló(Fotó: kvvm.gov.hu)


Egy Kékhullám zászlós strandon biztosítani kell a mozgáskorlátozottak számára a megfelelő illemhelyeket, rámpákat, és a legkisebbeknek is biztonságban kell lenniük. Vizsgálták azt is, hogy a fürdőzőket megfelelően tájékoztatják-e a vízminőségről, hogy a hajózóktól elkülönülten lehet-e fürödni, és hogy milyen sportolási, étkezési és szórakozási lehetőségek vannak. Fontos szempont a környezetvédelem is: egyre több helyen jelennek meg a szelektív hulladékgyűjtő szigetek.

Mint azt dr. Hatvani Miklós, a minősítést végző Balatoni Szövetség elnöke a Pénzcentrumnak elmondta: évről-évre bővül a követelményrendszer. Idén például az az újdonság, hogy a strandokon a környék idegenforgalmáról, élővilágáról is tájékoztatást kell adniuk a látogatóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A minőségi strandoknak járó zászlókat 2004-ben osztották ki először, a követelményrendszert a nemzetközi Kékzászló mozgalom minősítési szempontjai alapján dolgozták ki. Kezdetben csak a balatoni strandok pályázhattak, de tavaly már a másik három nagy tavunk partján lévő strandok és kikötők is nevezhettek. Dr. Hatvani Miklós szerint egyelőre nem tervezik, hogy más vizekre -például folyókra- is kiterjesztik a minősítést, úgy tűnik, erre egyelőre nincs is igény.

A listában szerepelnek szabad strandok is: ezek főleg önkormányzati kezelésben vannak, és az ingyenes belépésért cserébe a fizetős helyekhez hasonló minőségi szolgáltatásokat kínálnak.

A lista

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?