14 °C Budapest

Magyarország legjobb strandjai: A TELJES LISTA

2009. június 30. 06:20

Kékhullám Zászló: a legjobb balatoni, Fertő tói, Velencei-tavi és Tisza-tói strandok Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a napokban adta át az idei idén a Kékhullám Zászlókat. 29 strand és 5 vitorlás kikötő kapta meg 2009-ben a minősítést. A Pénzcentrum most megmutatja, hol érdemes strandolnod idén nyáron, a legnagyobb hazai tavaknál.

A Kékhullám Zászlókat azok a balatoni, Fertő tói, Velencei-tavi és Tisza-tói strandok és kikötők nyerhetik el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, valamint kiemelten figyelnek a biztonságra és a gyermekekre is.

26 balatoni, egy Fertő-tói, egy Velencei-tavi és egy Tisza-tói strand kapta meg a minőségi strandoknak járó zászlót az idén, a kikötők közül négy balatoni és egy Fertő tói részesülhet az elismerésben, mely egy évre szól, és évről-évre megújítható.

Az idén egy igazi öko-strand is van a nyertesek között: a Velencei tó partján lévő gárdonyi fürdőhelyen szélkerék termeli a kemping térvilágításához a villamos energiát, napelemek melegítik a zuhanyozó vizét, a mosogatáshoz pedig 98 százalékban oldódó mosogatószert használnak.

A Kékhullám zászlóra pályázó fürdőhelyeknek szigorú követelményeket kell teljesíteniük. A pontozásnál a szakemberek figyelembe vették, hogy milyen a víz minősége, mennyire rendezett a strand területe, mennyi pihenőhely jut egy főre, kellő figyelmet fordítanak-e a strand tisztaságára, a hulladékgyűjtésre és a higiénés feltételekre. Az értékelésnél fontos szempont volt a biztonság is: vizsgálták, hogy van-e úszómester, elsősegély-nyújtó hely, és hogy milyen a vízimentő-szolgálat.

 

Szabó Imre és a Kékhullám Zászló(Fotó: kvvm.gov.hu)


Egy Kékhullám zászlós strandon biztosítani kell a mozgáskorlátozottak számára a megfelelő illemhelyeket, rámpákat, és a legkisebbeknek is biztonságban kell lenniük. Vizsgálták azt is, hogy a fürdőzőket megfelelően tájékoztatják-e a vízminőségről, hogy a hajózóktól elkülönülten lehet-e fürödni, és hogy milyen sportolási, étkezési és szórakozási lehetőségek vannak. Fontos szempont a környezetvédelem is: egyre több helyen jelennek meg a szelektív hulladékgyűjtő szigetek.

Mint azt dr. Hatvani Miklós, a minősítést végző Balatoni Szövetség elnöke a Pénzcentrumnak elmondta: évről-évre bővül a követelményrendszer. Idén például az az újdonság, hogy a strandokon a környék idegenforgalmáról, élővilágáról is tájékoztatást kell adniuk a látogatóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A minőségi strandoknak járó zászlókat 2004-ben osztották ki először, a követelményrendszert a nemzetközi Kékzászló mozgalom minősítési szempontjai alapján dolgozták ki. Kezdetben csak a balatoni strandok pályázhattak, de tavaly már a másik három nagy tavunk partján lévő strandok és kikötők is nevezhettek. Dr. Hatvani Miklós szerint egyelőre nem tervezik, hogy más vizekre -például folyókra- is kiterjesztik a minősítést, úgy tűnik, erre egyelőre nincs is igény.

A listában szerepelnek szabad strandok is: ezek főleg önkormányzati kezelésben vannak, és az ingyenes belépésért cserébe a fizetős helyekhez hasonló minőségi szolgáltatásokat kínálnak.

A lista

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?