14 °C Budapest

Megnyugtató: jó minőségűek az EU fürdővizei, de nem árt résen lenni!

Pénzcentrum
2009. június 12. 15:02

Tavaly az Európai Unió fürdőhelyeinek jelentős hányada megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek: a tengerparti fürdőhelyeknek hozzávetőleg 96 %-a, a folyóparti és tavi fürdőhelyeknek pedig 92 %-a teljesítette a minimumkövetelményeket. Előbbinél a lengyeleknek, utóbbinál az íreknek viszont van mint javítani a helyzeten.

Az Európai Bizottság, valamint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben kiad egy jelentést az EU fürdővizeinek minőségéről. A legfrissebb adatok a 2008-as fürdőszezonról szólnak, és némi javulást mutatnak a megelőző évhez képest.

Tavaly a megvizsgált 21 400 fürdőhely kétharmada tengerparti, míg a többi folyóparti és tavi fürdőhely volt. Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Dánia területén található a legtöbb tengerparti fürdőhely, míg Németország és Franciaország rendelkezik a legnagyobb számú belföldi fürdőhellyel.

A minimális követelmények teljesítése tekintetében Lengyelország számít a legrosszabbnak az EU-ban, ahol a fürdőhelyek 14,4 százaléka nem felel meg a minőségi előírásoknak.

A második legrosszabb helyen Belgium végzett, ott 10,3 százalékos az elégtelen vízminőséggel rendelkező strandok aránya, utána következik Nagy-Britannia, a maga 4,1 százalékával. De Franciaországban, Olaszországban, Dániában, Németországban, Lettország is sok fürdőhely került feketelistára.

Tenger, illetve édesvíz bontásban nézve az eredményeket: Lengyelországban a tengerparti fürdőhelyek 9 százaléka nem tudta teljesíteni a minimum követelményeket, őket követte Bulgária, Szlovénia, Írország és Lettország. A belföldi strandok tekintetében Írország a legnagyobb törvényszegő: itt a fürdőhelyek közül minden harmadik rossz minőségű, de Szlovénia (27,8%), Lengyelország, Belgium és Nagy-Britannia is javíthatna még a vizek helyzetén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olaszországban sajnos az évek során egyre több fürdőhely kerül tiltólistára: 2008-ban 553 strandon tiltották meg a fürdést, szemben a 2007-es 300-zal.

Hazánkban tavaly egyébként a 256 fürdésre alkalmas hely közül mindössze 7 olyan akadt, amelyik nem felelt meg az uniós előírásoknak. 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján egyébként térképek és táblázatok segítségével, konkrét fürdőhelyekre vonatkozó részletes információkat találunk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem