19 °C Budapest

Megnyugtató: jó minőségűek az EU fürdővizei, de nem árt résen lenni!

Pénzcentrum
2009. június 12. 15:02

Tavaly az Európai Unió fürdőhelyeinek jelentős hányada megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek: a tengerparti fürdőhelyeknek hozzávetőleg 96 %-a, a folyóparti és tavi fürdőhelyeknek pedig 92 %-a teljesítette a minimumkövetelményeket. Előbbinél a lengyeleknek, utóbbinál az íreknek viszont van mint javítani a helyzeten.

Az Európai Bizottság, valamint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben kiad egy jelentést az EU fürdővizeinek minőségéről. A legfrissebb adatok a 2008-as fürdőszezonról szólnak, és némi javulást mutatnak a megelőző évhez képest.

Tavaly a megvizsgált 21 400 fürdőhely kétharmada tengerparti, míg a többi folyóparti és tavi fürdőhely volt. Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Dánia területén található a legtöbb tengerparti fürdőhely, míg Németország és Franciaország rendelkezik a legnagyobb számú belföldi fürdőhellyel.

A minimális követelmények teljesítése tekintetében Lengyelország számít a legrosszabbnak az EU-ban, ahol a fürdőhelyek 14,4 százaléka nem felel meg a minőségi előírásoknak.

A második legrosszabb helyen Belgium végzett, ott 10,3 százalékos az elégtelen vízminőséggel rendelkező strandok aránya, utána következik Nagy-Britannia, a maga 4,1 százalékával. De Franciaországban, Olaszországban, Dániában, Németországban, Lettország is sok fürdőhely került feketelistára.

Tenger, illetve édesvíz bontásban nézve az eredményeket: Lengyelországban a tengerparti fürdőhelyek 9 százaléka nem tudta teljesíteni a minimum követelményeket, őket követte Bulgária, Szlovénia, Írország és Lettország. A belföldi strandok tekintetében Írország a legnagyobb törvényszegő: itt a fürdőhelyek közül minden harmadik rossz minőségű, de Szlovénia (27,8%), Lengyelország, Belgium és Nagy-Britannia is javíthatna még a vizek helyzetén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Olaszországban sajnos az évek során egyre több fürdőhely kerül tiltólistára: 2008-ban 553 strandon tiltották meg a fürdést, szemben a 2007-es 300-zal.

Hazánkban tavaly egyébként a 256 fürdésre alkalmas hely közül mindössze 7 olyan akadt, amelyik nem felelt meg az uniós előírásoknak. 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján egyébként térképek és táblázatok segítségével, konkrét fürdőhelyekre vonatkozó részletes információkat találunk.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55