13 °C Budapest

Megnyugtató: jó minőségűek az EU fürdővizei, de nem árt résen lenni!

Pénzcentrum
2009. június 12. 15:02

Tavaly az Európai Unió fürdőhelyeinek jelentős hányada megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek: a tengerparti fürdőhelyeknek hozzávetőleg 96 %-a, a folyóparti és tavi fürdőhelyeknek pedig 92 %-a teljesítette a minimumkövetelményeket. Előbbinél a lengyeleknek, utóbbinál az íreknek viszont van mint javítani a helyzeten.

Az Európai Bizottság, valamint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben kiad egy jelentést az EU fürdővizeinek minőségéről. A legfrissebb adatok a 2008-as fürdőszezonról szólnak, és némi javulást mutatnak a megelőző évhez képest.

Tavaly a megvizsgált 21 400 fürdőhely kétharmada tengerparti, míg a többi folyóparti és tavi fürdőhely volt. Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Dánia területén található a legtöbb tengerparti fürdőhely, míg Németország és Franciaország rendelkezik a legnagyobb számú belföldi fürdőhellyel.

A minimális követelmények teljesítése tekintetében Lengyelország számít a legrosszabbnak az EU-ban, ahol a fürdőhelyek 14,4 százaléka nem felel meg a minőségi előírásoknak.

A második legrosszabb helyen Belgium végzett, ott 10,3 százalékos az elégtelen vízminőséggel rendelkező strandok aránya, utána következik Nagy-Britannia, a maga 4,1 százalékával. De Franciaországban, Olaszországban, Dániában, Németországban, Lettország is sok fürdőhely került feketelistára.

Tenger, illetve édesvíz bontásban nézve az eredményeket: Lengyelországban a tengerparti fürdőhelyek 9 százaléka nem tudta teljesíteni a minimum követelményeket, őket követte Bulgária, Szlovénia, Írország és Lettország. A belföldi strandok tekintetében Írország a legnagyobb törvényszegő: itt a fürdőhelyek közül minden harmadik rossz minőségű, de Szlovénia (27,8%), Lengyelország, Belgium és Nagy-Britannia is javíthatna még a vizek helyzetén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olaszországban sajnos az évek során egyre több fürdőhely kerül tiltólistára: 2008-ban 553 strandon tiltották meg a fürdést, szemben a 2007-es 300-zal.

Hazánkban tavaly egyébként a 256 fürdésre alkalmas hely közül mindössze 7 olyan akadt, amelyik nem felelt meg az uniós előírásoknak. 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján egyébként térképek és táblázatok segítségével, konkrét fürdőhelyekre vonatkozó részletes információkat találunk.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07