17 °C Budapest

A királynőnek kiürül a bukszája!

2009. június 30. 13:02

Becslések szerint 2012-re a brit királyi udvartartás kifogyhat forrásaiból, ha a kormány 20 év után továbbra sem növeli az elkülönített állami keret (Civil List) összegén.

Tavaly a monarchia fenntartásának költségei másfél millió fonttal emelkedtek, az előző évhez képest, ami fejenként 3 cent plusz hozzájárulást jelent a brit adófizetők számára, vagyis egy-egy alattvalóra 69 penny (221 forint) jutott tavaly - írja a Telegraph.

A Civil List egyébként csak a királynő és Fülöp herceg közfeladatainak, valamint stábjuk fenntartásának közvetlen költségeit fedezi, a királyi család által használt paloták fenntartása és a hivatalos utazások kiadásai ennél jóval többe kerülnek, tavaly 13,9 millió fontot (4,4 milliárd forint) emésztettek fel.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp Edinburgh-i herceg 1991 óta évi 7,9 millió fontot (2,5 milliárd forint) az említett alapból, melynek emeléséről már évek óta titkos egyezkedés folyik az udvar és a kormány között.

A kincstár tartalékai egykor 35 millió fontot (11,3 milliárd forint) tettek ki, de a Civil List kiegészítése céljából évek óta apad a vagyon, így jelenleg már csak 14 millió font (4,5 milliárd forint) található benne, ami a Buckingham Palota becslései szerint 2011-ig teljesen ki fog fogyni.

A kiadások közül a legnagyobb tételt az utazási költségek tették ki, 6,5 millió fontot, 300 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Ezt két út költségei dobták meg leginkább, egy dél-amerikai, és egy távol-keleti, melyekre mintegy 1,3 millió fontot költött Wales hercege.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlanok fenntartási és felújítási költségei a következő 10 évben várhatóan tovább fognak emelkedni, 32-ről, 40 millió fontra, hacsak a kormány nem emeli meg a 12 éve befagyasztott, 15 millió fontos felújítási alapot.

Az egyéb költségek közé tartoznak a bérek (9,9 millió font), a különböző adminisztrációs költségek (1,5 millió font), a takarításra fordított összegek (700 ezer font), és a különféle rendezvények költségei.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?