15 °C Budapest

A királynőnek kiürül a bukszája!

2009. június 30. 13:02

Becslések szerint 2012-re a brit királyi udvartartás kifogyhat forrásaiból, ha a kormány 20 év után továbbra sem növeli az elkülönített állami keret (Civil List) összegén.

Tavaly a monarchia fenntartásának költségei másfél millió fonttal emelkedtek, az előző évhez képest, ami fejenként 3 cent plusz hozzájárulást jelent a brit adófizetők számára, vagyis egy-egy alattvalóra 69 penny (221 forint) jutott tavaly - írja a Telegraph.

A Civil List egyébként csak a királynő és Fülöp herceg közfeladatainak, valamint stábjuk fenntartásának közvetlen költségeit fedezi, a királyi család által használt paloták fenntartása és a hivatalos utazások kiadásai ennél jóval többe kerülnek, tavaly 13,9 millió fontot (4,4 milliárd forint) emésztettek fel.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp Edinburgh-i herceg 1991 óta évi 7,9 millió fontot (2,5 milliárd forint) az említett alapból, melynek emeléséről már évek óta titkos egyezkedés folyik az udvar és a kormány között.

A kincstár tartalékai egykor 35 millió fontot (11,3 milliárd forint) tettek ki, de a Civil List kiegészítése céljából évek óta apad a vagyon, így jelenleg már csak 14 millió font (4,5 milliárd forint) található benne, ami a Buckingham Palota becslései szerint 2011-ig teljesen ki fog fogyni.

A kiadások közül a legnagyobb tételt az utazási költségek tették ki, 6,5 millió fontot, 300 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Ezt két út költségei dobták meg leginkább, egy dél-amerikai, és egy távol-keleti, melyekre mintegy 1,3 millió fontot költött Wales hercege.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ingatlanok fenntartási és felújítási költségei a következő 10 évben várhatóan tovább fognak emelkedni, 32-ről, 40 millió fontra, hacsak a kormány nem emeli meg a 12 éve befagyasztott, 15 millió fontos felújítási alapot.

Az egyéb költségek közé tartoznak a bérek (9,9 millió font), a különböző adminisztrációs költségek (1,5 millió font), a takarításra fordított összegek (700 ezer font), és a különféle rendezvények költségei.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17