Ezer tonna német szemetet kerülgetünk még mindig!

Pénzcentrum
2009. április 23. 10:30

Az illegálisan behordott német szemét negyede, ezer tonna hulladék még ma is itt van az országban, amit Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Pirtó, Kerekegyháza és Délegyháza lakói kerülgetnek, igaz, a szaktárca azt ígéri, legkésőbb az idei nyárra eltüntetik a szemetet. Három év kellett az összesen 4100 tonna hulladék felszámolásához.

Az első német hulladékszállítmány 2006 novemberében Pirtóra érkezett, ahol egy tanya udvarán fedeztek fel. Nagy Ferenc, a település polgármestere mindent megtett, hogy a szemetet elvigyék, azonban csak egyik helyről a másikra hurcolták át a bálákat, amiből 180 még most is ott virít a falu határától ötszáz méterre lévő tanya udvarán - alig egy kilométerre a védett ősborókástól.

A szeméthalomról a sajtó és a televízió is beszámolt, 2007 augusztusában a halasi tévé munkatársát a szemetet őrzők megkergették, autója üvegét betörték, és még szabálysértési eljárást is indítottak ellene, mert menekülés közben telefonált, és nem kapcsoltba be biztonsági övét, az eljárást azonban időközben megszüntették ellene.

A szemetet egyelőre nem hordja a szél, de a polgármester szerint erre is sor kerülhet. Nagy Ferenc arról is hallott, hogy állítólag az idei télen a bálák darabját háromezer forintért árulta a tanya tulajdonosa tüzelőnek.

A Baden-Württembergből és Bajorországból illegálisan behozott 4100 tonna hulladék háromnegyedét már visszaküldtük a feladónak, akik azt saját költségükön szállították vissza - mondta a környezetvédelmi minisztérium sajtóirodája. Ma a hulladéknak már csak a negyede, mintegy 1000 tonna maradt kilenc magyarországi telephelyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Öt helyről (Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Pirtó, Kerekegyháza és Délegyháza) a zöldhatóságoknak azonban nem sikerült kikényszeríteniük az önkéntes teljesítést, így a hulladékbálákat elégetik. A sajtóiroda tájékoztatása szerint nyárra valamennyi illegálisan behozott németországi eredetű hulladék eltűnhet az ország településeiről.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?