Az Ikea berágott Oroszországra - vagy fordítva?

2009. június 26. 13:02

A svéd bútoróriás úgy döntött, egy ideig felfüggesztik oroszországi beruházásaikat, mivel úgy érzik, korrupt és bürokratikus akadályokat állít eléjük a kormány. A cégalapító, Ingvar Kampar szerint csalás áldozataivá váltak.

Ha létezik befektető, akire azt lehet mondani, rengeteg pénzt vitt Oroszországba, akkor az Ikea mindenképp ide sorolandó: az első áruház 2000-es megnyitása óta a cég, mondhatni az orosz vásárlóerő egyik szimbólumává vált.

Az elmúlt 9 évben dollár milliárdokat fektetett a cég az országba, több tucat nagyvárosban nyitott áruházakat, ez a lendület azonban most úgy tűnik, végéhez közeledik, és nem a válság miatt.

Június 23-án Kampard bejelentette, hogy átmenetileg minden beruházást felfüggesztenek Oroszországban, méghozzá "az egyes térségeket jellemző kiszámíthatatlan bürokrácia miatt" - írja a német Spiegel magazin.

Néhány nappal korábban keményebb szavak is elhagyták egy rádióműsorban a svéd alapító száját, ahol már azt állította, hogy 190 millió dollárral rövidítették meg cégét, méghozzá azáltal, hogy a helyi áramszolgáltatók nem tartották magukat a megbeszélt árhoz, így az Ikea kénytelen volt saját generátort építeni magának.

A másik dolog, ami szíven ütötte a bútoróriást, az a dél-oroszországi Samara városába tervezett áruház esete, amelyet már 2007 novemberében meg akartak nyitni, de még ma is zárva vannak kapui.

Az üzlet megnyitása elé különféle akadályokat állítottak a hatóságok, a legutóbb azért nem kapott engedélyt, mert nem találták kellően biztonságosnak egy esetleges hurrikán esetén - holott a térségben egyáltalán nem jellemzőek a szélviharok.

Korábban is történtek hasonló incidensek, mint például a 2004-es moszkvai áruház megnyitásakor, amit az utolsó pillanatban állíttattak le a hatóságok, mondván: a parkolója túl közel került egy gázcsaphoz. Ekkor Kampar személyesen Putyinhoz fordult, de nem sokáig mentek gördülékenyen a dolgok ezután sem: számos egyéb üzletnyitásnál is adódtak problémák a hatóságokkal.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16