Az Ikea berágott Oroszországra - vagy fordítva?

2009. június 26. 13:02

A svéd bútoróriás úgy döntött, egy ideig felfüggesztik oroszországi beruházásaikat, mivel úgy érzik, korrupt és bürokratikus akadályokat állít eléjük a kormány. A cégalapító, Ingvar Kampar szerint csalás áldozataivá váltak.

Ha létezik befektető, akire azt lehet mondani, rengeteg pénzt vitt Oroszországba, akkor az Ikea mindenképp ide sorolandó: az első áruház 2000-es megnyitása óta a cég, mondhatni az orosz vásárlóerő egyik szimbólumává vált.

Az elmúlt 9 évben dollár milliárdokat fektetett a cég az országba, több tucat nagyvárosban nyitott áruházakat, ez a lendület azonban most úgy tűnik, végéhez közeledik, és nem a válság miatt.

Június 23-án Kampard bejelentette, hogy átmenetileg minden beruházást felfüggesztenek Oroszországban, méghozzá "az egyes térségeket jellemző kiszámíthatatlan bürokrácia miatt" - írja a német Spiegel magazin.

Néhány nappal korábban keményebb szavak is elhagyták egy rádióműsorban a svéd alapító száját, ahol már azt állította, hogy 190 millió dollárral rövidítették meg cégét, méghozzá azáltal, hogy a helyi áramszolgáltatók nem tartották magukat a megbeszélt árhoz, így az Ikea kénytelen volt saját generátort építeni magának.

A másik dolog, ami szíven ütötte a bútoróriást, az a dél-oroszországi Samara városába tervezett áruház esete, amelyet már 2007 novemberében meg akartak nyitni, de még ma is zárva vannak kapui.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az üzlet megnyitása elé különféle akadályokat állítottak a hatóságok, a legutóbb azért nem kapott engedélyt, mert nem találták kellően biztonságosnak egy esetleges hurrikán esetén - holott a térségben egyáltalán nem jellemzőek a szélviharok.

Korábban is történtek hasonló incidensek, mint például a 2004-es moszkvai áruház megnyitásakor, amit az utolsó pillanatban állíttattak le a hatóságok, mondván: a parkolója túl közel került egy gázcsaphoz. Ekkor Kampar személyesen Putyinhoz fordult, de nem sokáig mentek gördülékenyen a dolgok ezután sem: számos egyéb üzletnyitásnál is adódtak problémák a hatóságokkal.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?