8 °C Budapest

Az Ikea berágott Oroszországra - vagy fordítva?

2009. június 26. 13:02

A svéd bútoróriás úgy döntött, egy ideig felfüggesztik oroszországi beruházásaikat, mivel úgy érzik, korrupt és bürokratikus akadályokat állít eléjük a kormány. A cégalapító, Ingvar Kampar szerint csalás áldozataivá váltak.

Ha létezik befektető, akire azt lehet mondani, rengeteg pénzt vitt Oroszországba, akkor az Ikea mindenképp ide sorolandó: az első áruház 2000-es megnyitása óta a cég, mondhatni az orosz vásárlóerő egyik szimbólumává vált.

Az elmúlt 9 évben dollár milliárdokat fektetett a cég az országba, több tucat nagyvárosban nyitott áruházakat, ez a lendület azonban most úgy tűnik, végéhez közeledik, és nem a válság miatt.

Június 23-án Kampard bejelentette, hogy átmenetileg minden beruházást felfüggesztenek Oroszországban, méghozzá "az egyes térségeket jellemző kiszámíthatatlan bürokrácia miatt" - írja a német Spiegel magazin.

Néhány nappal korábban keményebb szavak is elhagyták egy rádióműsorban a svéd alapító száját, ahol már azt állította, hogy 190 millió dollárral rövidítették meg cégét, méghozzá azáltal, hogy a helyi áramszolgáltatók nem tartották magukat a megbeszélt árhoz, így az Ikea kénytelen volt saját generátort építeni magának.

A másik dolog, ami szíven ütötte a bútoróriást, az a dél-oroszországi Samara városába tervezett áruház esete, amelyet már 2007 novemberében meg akartak nyitni, de még ma is zárva vannak kapui.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az üzlet megnyitása elé különféle akadályokat állítottak a hatóságok, a legutóbb azért nem kapott engedélyt, mert nem találták kellően biztonságosnak egy esetleges hurrikán esetén - holott a térségben egyáltalán nem jellemzőek a szélviharok.

Korábban is történtek hasonló incidensek, mint például a 2004-es moszkvai áruház megnyitásakor, amit az utolsó pillanatban állíttattak le a hatóságok, mondván: a parkolója túl közel került egy gázcsaphoz. Ekkor Kampar személyesen Putyinhoz fordult, de nem sokáig mentek gördülékenyen a dolgok ezután sem: számos egyéb üzletnyitásnál is adódtak problémák a hatóságokkal.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm