Ezreket bocsát el az IKEA: mégis nagy a baj?

2009. június 24. 16:58

Elbocsátások az IKEA-nál Minden jel arra utal, hogy a válság az IKEA-t is elérte. A svéd tulajdonú lakberendezési áruházlánc ugyanis 5 ezer dolgozójától kénytelen megválni, Magyarországon is csökkentették egyes dolgozók munkaóráit.

Nagy bajban van az IKEA. A nemzetközi nagyvállalat szeptemberben távozó elnök-vezérigazgatója, Anders Dahlvig kedden egy svéd gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában kijelentette: világszerte 5 ezer fős elbocsátásra kényszerülnek.

Az ok természetesen a világgazdasági recesszió, ami -ezek szerint- az IKEA-t sem kíméli. Az létszámleépítés ellenére a menedzsment azt várja, hogy az eladási adatok továbbra is növekedjenek: az augusztus 31-én záruló üzleti évben világszerte összesen 21,5 milliárd euró, azaz több mint 6 ezer milliárd forintos bevételre számítanak.

Dahlvig szerint a működési költségeket a keresleti igényekhez kell igazítani, ezért szükséges a létszámcsökkentés. "Márpedig a kereslet gyengébb, mint azt korábban gondoltuk"- tette hozzá a vezérigazgató.

Anders Dahlvig(Fotó: daylife.com)


Kimondottan rossz a helyzet a korábban rendkívüli mértékben bővülő kínai piacon, ahol mostanság gyakorlatilag egyáltalán nem tapasztalható növekedés. A visszaesés keményen érinti az ingatlanszektort és a lakásépítéseket, a lakberendezési piac visszaesése ennek egyenes következménye.

Idén várhatóan 14 új áruház átadása történik majd meg, ami összességében mintegy 1,07 milliárd eurós -közel 300 milliárd forintos- befektetést jelent. Ez azt jelenti, hogy az IKEA- alkalmazottak száma továbbra is eléri majd a korábbi 130 ezer főt, hiszen az új boltok személyzete kompenzálja a mostani 5 ezer fős elbocsátást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Mi a helyzet Magyarországon?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem