21 °C Budapest

Ezreket bocsát el az IKEA: mégis nagy a baj?

2009. június 24. 16:58

Elbocsátások az IKEA-nál Minden jel arra utal, hogy a válság az IKEA-t is elérte. A svéd tulajdonú lakberendezési áruházlánc ugyanis 5 ezer dolgozójától kénytelen megválni, Magyarországon is csökkentették egyes dolgozók munkaóráit.

Nagy bajban van az IKEA. A nemzetközi nagyvállalat szeptemberben távozó elnök-vezérigazgatója, Anders Dahlvig kedden egy svéd gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában kijelentette: világszerte 5 ezer fős elbocsátásra kényszerülnek.

Az ok természetesen a világgazdasági recesszió, ami -ezek szerint- az IKEA-t sem kíméli. Az létszámleépítés ellenére a menedzsment azt várja, hogy az eladási adatok továbbra is növekedjenek: az augusztus 31-én záruló üzleti évben világszerte összesen 21,5 milliárd euró, azaz több mint 6 ezer milliárd forintos bevételre számítanak.

Dahlvig szerint a működési költségeket a keresleti igényekhez kell igazítani, ezért szükséges a létszámcsökkentés. "Márpedig a kereslet gyengébb, mint azt korábban gondoltuk"- tette hozzá a vezérigazgató.

Anders Dahlvig(Fotó: daylife.com)


Kimondottan rossz a helyzet a korábban rendkívüli mértékben bővülő kínai piacon, ahol mostanság gyakorlatilag egyáltalán nem tapasztalható növekedés. A visszaesés keményen érinti az ingatlanszektort és a lakásépítéseket, a lakberendezési piac visszaesése ennek egyenes következménye.

Idén várhatóan 14 új áruház átadása történik majd meg, ami összességében mintegy 1,07 milliárd eurós -közel 300 milliárd forintos- befektetést jelent. Ez azt jelenti, hogy az IKEA- alkalmazottak száma továbbra is eléri majd a korábbi 130 ezer főt, hiszen az új boltok személyzete kompenzálja a mostani 5 ezer fős elbocsátást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Mi a helyzet Magyarországon?

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem