20 °C Budapest

Horrorvideó a YouTube-on: te mersz választani?

Pénzcentrum
2009. május 15. 12:02

Az Európai Parlamenti választások közeledtével egyre több helyütt találkozhatunk már választási plakátokkal, figyelemfelhívó táblákkal, reklám spotokkal, melyek mind azt hivatottak elérni, hogy a választásra jogosultak nagyobb számban jelenjenek meg az urnáknál. Az öt évvel ezelőtti rendkívül alacsony részvétel miatt azonban az EU hathatósabb eszközöket is bevet a cél érdekében.

A közismert videómegosztó oldalon, a YouTube-on hirdeti csütörtök óta az EU-Parlament a június 7-i választásokat, méghozzá három rendhagyó spottal. Közös üzenetük, ami mindegyik kisvideó végén megjelenik: "There's always time to vote." - vagyis szavazni mindig van idő.

Az egyik spotban egy fiatal, szőke, igen csinos hölgy fut be sikítozva a szavazókörletbe, megmutatja személyijét, majd továbbra is üvöltözve beszalad a fülkébe, leadja voksát, és sikítva elhagyja az épületet. Rögtön utána egy maszkos, fejszés gyilkos is megjelenik. Ő is szavaz - hurrá!


Mi a tanulság? Nincs az az elfoglaltság, ami okot adhatna a szavazás elmulasztásához, még egy gyilkosság sem, még egy bankrablás sem, de még a Tour de France sem!

Persze kérdés, hogy kiket sikerül megszólítani ezekkel a videókkal, és mennyire tetszik a választásra jogosult lakosságnak- kommentek persze árulkodóak. Az EU mindenesetre reménykedik, és próbálkozik, több fronton is, hiszen a 2004-es választások meglehetősen kis érdeklődésre tartottak számot, 45,6 százalékos volt a részvételi arány az összes tagország átlagát tekintve.

Hazánkban mindössze 38,5 százaléka a választásra jogosultaknak fáradt az urnához akkor, egyes felmérések szerint azonban idén többen is kezükbe veszik sorsukat, élni fognak választási jogukkal.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?