4 °C Budapest

Mit szeretnek igazán a kínaiak? A hamis mobilokat!

2009. április 30. 17:02

Ismerős forma, ismerős színek, ismerős logó a hátlapon. Szinte olyan, mint az eredeti. A kínai Shenzen városának mobiltelefon-üzleteiben gyakorlatilag minden márka imitációját meg lehet vásárolni, sőt olyan is van, ami még az eredeti készüléknél is többet tud, csak éppen iPhone helyett Hi-Phone, Samsung helyett Sumsung márkanévvel van ellátva - olvasható a The New York Times online kiadásában -írja a hamisitasellen.hu.


Öt évvel ezelőtt a mobiltelefonok tervezése és gyártása meglehetősen sokba került, így ezek hamisítása nem volt kifejezetten vonzó anyagilag. Időközben azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően gyorsabbá és költséghatékonyabbá vált a készülékek előállítása, így a hamisítók is fokozatosan beléptek termékeikkel a piacra. Ma már egy öt alkalmazottal rendelkező cég is gyárthat ilyeneket, hiszen 100 mérföldes körzetben minden szükséges beszállítót megtalál.

A technológiai fejlődés kínai kisvállalkozások százai számára tette lehetővé, hogy hamis telefonok gyártására és értékesítésére alapozzák működésüket. Ezek többsége a kínai Shenzen városában működik. A helyi kiskereskedők tucatjai árusítják a Nokia, a Motorola, a Samsung, az iPhone és egyéb márkájú készülékek utánzatait. Az üzlet pedig jól megy nekik. A Gartner piackutató szerint ugyanis a Kínában évente eladott telefonok 20 százaléka shenzen-i készülék, a helyi, koppintott mivoltukra utaló kifejezést használva: shanzai mobil.

A kínai állam ugyanakkor nem sokat tesz a hamis mobilok értékesítésének visszaszorítása érdekében. Igaz, a múlt hónapban az Ipari és Információtechnológiai Minisztérium közleményben figyelmeztette az állampolgárokat a hamis készülékek veszélyeire, ami szerint az ezek által kibocsátott sugárzás nagyobb a megengedettnél. Az egyik állami sajtóorgánum arról is beszámolt, hogy néhány hete egy nő súlyos égési sérüléseket szenvedett a nadrágzsebében felrobbant mobilkészülék miatt.

Sok szakértő szerint a shanzai jelenség valójában a kínai gyártók kreativitását bizonyítja. Míg a készülékek első pillantásra olyanok, mint az eredetiek, néhány cég új funkciókkal fejleszti tovább ezeket, például nagyobb kijelzőt, jobb felbontású kamerát szerelnek beléjük, vagy két SIM-kártya kezelésére teszik alkalmassá a készülékeket. A gyakorlatban azonban a stratégiájuk egészen egyszerű: az ismert mobiltelefon-gyártók készülékeinek külső kialakítását és márkajelzését lemásolva olcsó mobilok millióit tudják eladni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?