13 °C Budapest

Mit szeretnek igazán a kínaiak? A hamis mobilokat!

2009. április 30. 17:02

Ismerős forma, ismerős színek, ismerős logó a hátlapon. Szinte olyan, mint az eredeti. A kínai Shenzen városának mobiltelefon-üzleteiben gyakorlatilag minden márka imitációját meg lehet vásárolni, sőt olyan is van, ami még az eredeti készüléknél is többet tud, csak éppen iPhone helyett Hi-Phone, Samsung helyett Sumsung márkanévvel van ellátva - olvasható a The New York Times online kiadásában -írja a hamisitasellen.hu.


Öt évvel ezelőtt a mobiltelefonok tervezése és gyártása meglehetősen sokba került, így ezek hamisítása nem volt kifejezetten vonzó anyagilag. Időközben azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően gyorsabbá és költséghatékonyabbá vált a készülékek előállítása, így a hamisítók is fokozatosan beléptek termékeikkel a piacra. Ma már egy öt alkalmazottal rendelkező cég is gyárthat ilyeneket, hiszen 100 mérföldes körzetben minden szükséges beszállítót megtalál.

A technológiai fejlődés kínai kisvállalkozások százai számára tette lehetővé, hogy hamis telefonok gyártására és értékesítésére alapozzák működésüket. Ezek többsége a kínai Shenzen városában működik. A helyi kiskereskedők tucatjai árusítják a Nokia, a Motorola, a Samsung, az iPhone és egyéb márkájú készülékek utánzatait. Az üzlet pedig jól megy nekik. A Gartner piackutató szerint ugyanis a Kínában évente eladott telefonok 20 százaléka shenzen-i készülék, a helyi, koppintott mivoltukra utaló kifejezést használva: shanzai mobil.

A kínai állam ugyanakkor nem sokat tesz a hamis mobilok értékesítésének visszaszorítása érdekében. Igaz, a múlt hónapban az Ipari és Információtechnológiai Minisztérium közleményben figyelmeztette az állampolgárokat a hamis készülékek veszélyeire, ami szerint az ezek által kibocsátott sugárzás nagyobb a megengedettnél. Az egyik állami sajtóorgánum arról is beszámolt, hogy néhány hete egy nő súlyos égési sérüléseket szenvedett a nadrágzsebében felrobbant mobilkészülék miatt.

Sok szakértő szerint a shanzai jelenség valójában a kínai gyártók kreativitását bizonyítja. Míg a készülékek első pillantásra olyanok, mint az eredetiek, néhány cég új funkciókkal fejleszti tovább ezeket, például nagyobb kijelzőt, jobb felbontású kamerát szerelnek beléjük, vagy két SIM-kártya kezelésére teszik alkalmassá a készülékeket. A gyakorlatban azonban a stratégiájuk egészen egyszerű: az ismert mobiltelefon-gyártók készülékeinek külső kialakítását és márkajelzését lemásolva olcsó mobilok millióit tudják eladni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem