Megszívta a dohánygyártó: rekordbírságot fizethet !

Pénzcentrum
2009. április 22. 09:30

A Fővárosi Bíróság jóváhagyta a magyar fogyasztóvédelem legnagyobb bírságát: a British American Tobaccónak (BAT) jogerősen is háromszázmillió forintot kell fizetnie a 2007-es dohánypromócióiért.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2007-ben 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t (BAT), tiltott dohányreklámjai miatt.

A dohánygyártó 2007-es téli kampánya során hetven Spar és ötven Tesco üzlet előtt felállított standjain azzal ösztökélte cigarettavásárlásra a fogyasztókat, hogy az üzletben megvásárolt cigarettásdobozhoz különféle ajándékokat - öngyújtót, kávésbögréket - osztogatott.

Eközben persze a helyszínt adó üzletekre is bírságot szabtak ki: a Spar Magyarország Kft.-re 70 millió, a Tescóra 40 millió, az akciók lebonyolításával megbízott HPS Kft.-re pedig 100 millió forint bírságot.

A BAT-nál most nem kommentálták a bírósági döntést, korábban azonban többször is elmondták, promóciós tevékenységüket jogszerűen folytatták.

Bár az idén március elejéig hatályban volt 2001-es reklámtörvény tiltotta a dohányreklámozást, az eladás helyén történő árubemutatást és árfeltüntetést engedélyezte, habár pontosan nem határozta meg, mi értendő ezek alatt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?