Válságban a családok: egyre több az állami gondozásba adott gyermek!

Pénzcentrum
2009. április 20. 09:00

Három hét alatt három család jelentkezett a veszprémi gyámhivatalnál: a szülők anyagi okokra hivatkozva kérték gyermekük állami gondoskodásba vételét. Bár a kérés törvénybe ütköző, sok más alternatíva nem létezik.

Az új gyermekvédelmi rendszer fennállásának 12 éve alatt egyszer sem fordult elő olyan eset, ahol a szülő anyagi okokra hivatkozva kérte volna gyermeke gondozásba vételét.. Ráadásul a kérés jogszabályba ütköző: anyagi okok miatt ugyanis egyetlen gyereket sem választhatnak el a családjától.

A tizenegy éves gyermeket végül ideiglenesen nevelőszülőknél helyezte el a gyámhivatal, más rokont azonban később sem sikerült fellelni, így az átmeneti elhelyezés tartós állapottá alakult.

Az esetek figyelemre méltóak, hiszen alig néhány hét alatt négy gyerek vált veszélyeztetetté anyagi okok miatt egyetlen városban - magyarázza dr. Purda Zsuzsanna, Veszprém Város Gyámhivatalának vezetője. Ha az év folyamán többen is hasonló helyzetbe kerülnének, a város vezetése gyermekek számára átmeneti otthont létesít.

A fővárosi területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál nem tapasztaltak hasonlót, sőt az általuk felügyelt otthonokban való elhelyezések száma sem növekedett az elmúlt hónapokban - mondta dr. Radoszáv Miklós igazgatóhelyettes. A szakemberek azonban számolnak azzal, hogy lesznek gyermekáldozatai a válságnak, az intézményekben való megjelenésük csak később, egy-másfél év múlva várható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A folyamat azonban nem jelezhető egyértelműen előre, hiszen a családi pótlék összege egyelőre túl magas ahhoz, hogy a megszorult családok - a gyerek állami gondoskodásba adásával - lemondjanak róla. A veszprémi gyámhivatalnál például többen jelezték, hogy korábban otthonban elhelyezett nagykorú, de beteg gyermeküket, szülőjüket most magukhoz vennék. A munkanélkülivé váló családoknak ugyanis hirtelen nagy szükségük lett a biztos bevételnek számító nyugdíjra.

Budapesten kívül 14 megyében nőtt jelentősen a gyermekvédelmi szakellátásba bekerülő gyerekek száma. Az idei év első két hónapjának adatai alapján az idén további nyolcszázalékos emelkedést prognosztizálnak. De Nógrád és Békés megyében csaknem ötven- százalékos emelkedés várható.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem