20 °C Budapest

Válságban a családok: egyre több az állami gondozásba adott gyermek!

Pénzcentrum
2009. április 20. 09:00

Három hét alatt három család jelentkezett a veszprémi gyámhivatalnál: a szülők anyagi okokra hivatkozva kérték gyermekük állami gondoskodásba vételét. Bár a kérés törvénybe ütköző, sok más alternatíva nem létezik.

Az új gyermekvédelmi rendszer fennállásának 12 éve alatt egyszer sem fordult elő olyan eset, ahol a szülő anyagi okokra hivatkozva kérte volna gyermeke gondozásba vételét.. Ráadásul a kérés jogszabályba ütköző: anyagi okok miatt ugyanis egyetlen gyereket sem választhatnak el a családjától.

A tizenegy éves gyermeket végül ideiglenesen nevelőszülőknél helyezte el a gyámhivatal, más rokont azonban később sem sikerült fellelni, így az átmeneti elhelyezés tartós állapottá alakult.

Az esetek figyelemre méltóak, hiszen alig néhány hét alatt négy gyerek vált veszélyeztetetté anyagi okok miatt egyetlen városban - magyarázza dr. Purda Zsuzsanna, Veszprém Város Gyámhivatalának vezetője. Ha az év folyamán többen is hasonló helyzetbe kerülnének, a város vezetése gyermekek számára átmeneti otthont létesít.

A fővárosi területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál nem tapasztaltak hasonlót, sőt az általuk felügyelt otthonokban való elhelyezések száma sem növekedett az elmúlt hónapokban - mondta dr. Radoszáv Miklós igazgatóhelyettes. A szakemberek azonban számolnak azzal, hogy lesznek gyermekáldozatai a válságnak, az intézményekben való megjelenésük csak később, egy-másfél év múlva várható.

A folyamat azonban nem jelezhető egyértelműen előre, hiszen a családi pótlék összege egyelőre túl magas ahhoz, hogy a megszorult családok - a gyerek állami gondoskodásba adásával - lemondjanak róla. A veszprémi gyámhivatalnál például többen jelezték, hogy korábban otthonban elhelyezett nagykorú, de beteg gyermeküket, szülőjüket most magukhoz vennék. A munkanélkülivé váló családoknak ugyanis hirtelen nagy szükségük lett a biztos bevételnek számító nyugdíjra.

Budapesten kívül 14 megyében nőtt jelentősen a gyermekvédelmi szakellátásba bekerülő gyerekek száma. Az idei év első két hónapjának adatai alapján az idén további nyolcszázalékos emelkedést prognosztizálnak. De Nógrád és Békés megyében csaknem ötven- százalékos emelkedés várható.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07