5 °C Budapest

Válságban a családok: egyre több az állami gondozásba adott gyermek!

Pénzcentrum
2009. április 20. 09:00

Három hét alatt három család jelentkezett a veszprémi gyámhivatalnál: a szülők anyagi okokra hivatkozva kérték gyermekük állami gondoskodásba vételét. Bár a kérés törvénybe ütköző, sok más alternatíva nem létezik.

Az új gyermekvédelmi rendszer fennállásának 12 éve alatt egyszer sem fordult elő olyan eset, ahol a szülő anyagi okokra hivatkozva kérte volna gyermeke gondozásba vételét.. Ráadásul a kérés jogszabályba ütköző: anyagi okok miatt ugyanis egyetlen gyereket sem választhatnak el a családjától.

A tizenegy éves gyermeket végül ideiglenesen nevelőszülőknél helyezte el a gyámhivatal, más rokont azonban később sem sikerült fellelni, így az átmeneti elhelyezés tartós állapottá alakult.

Az esetek figyelemre méltóak, hiszen alig néhány hét alatt négy gyerek vált veszélyeztetetté anyagi okok miatt egyetlen városban - magyarázza dr. Purda Zsuzsanna, Veszprém Város Gyámhivatalának vezetője. Ha az év folyamán többen is hasonló helyzetbe kerülnének, a város vezetése gyermekek számára átmeneti otthont létesít.

A fővárosi területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál nem tapasztaltak hasonlót, sőt az általuk felügyelt otthonokban való elhelyezések száma sem növekedett az elmúlt hónapokban - mondta dr. Radoszáv Miklós igazgatóhelyettes. A szakemberek azonban számolnak azzal, hogy lesznek gyermekáldozatai a válságnak, az intézményekben való megjelenésük csak később, egy-másfél év múlva várható.

A folyamat azonban nem jelezhető egyértelműen előre, hiszen a családi pótlék összege egyelőre túl magas ahhoz, hogy a megszorult családok - a gyerek állami gondoskodásba adásával - lemondjanak róla. A veszprémi gyámhivatalnál például többen jelezték, hogy korábban otthonban elhelyezett nagykorú, de beteg gyermeküket, szülőjüket most magukhoz vennék. A munkanélkülivé váló családoknak ugyanis hirtelen nagy szükségük lett a biztos bevételnek számító nyugdíjra.

Budapesten kívül 14 megyében nőtt jelentősen a gyermekvédelmi szakellátásba bekerülő gyerekek száma. Az idei év első két hónapjának adatai alapján az idén további nyolcszázalékos emelkedést prognosztizálnak. De Nógrád és Békés megyében csaknem ötven- százalékos emelkedés várható.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?