5 °C Budapest

Hasznos infók leépítések idején - jobb, ha tájékozódsz!

Pénzcentrum
2009. február 27. 05:55

Sajnos manapság a leépítések, és csoportos létszámleépítések idejét éljük, ami egyes ágazatokban - építőipar, autóipar, feldolgozóipar - dolgozók számára mindennapos fejfájást okoz, de nem dőlhetnek hátra karosszékükben a többiek sem. A legjobb, amit tehetünk, ha figyelemmel kísérjük a cégünkről és a munkaerőpiacról szóló híreket, és természetesen tisztába kerülünk jogainkkal, és kötelezettségeinkkel, amelyek egy esetleges elbocsátás esetén minket megilletnek.

Mit érdemes tudni a csoportos létszámleépítésről?

A csoportos leépítés, szemben a rendes felmondással, azzal az előnnyel jár, hogy a dolgozókat, illetve az érdekvédelmi szerveket jó előre értesítenie kell a munkáltatónak, akikkel elsőként megegyezésre kell törekednie.
A csoportos létszámleépítés szabályait a Munka Törvénykönyve határozza meg, amely szerint ha a munkáltató húsznál több és száznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább tíz; száz vagy annál több, de háromszáznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók tíz százalékát; illetve háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló munkaviszonyát kívánja harminc napos időszakon belül megszüntetni, úgy csoportos leépítésről beszélhetünk.
Ezek azonban csak a szükséges feltételei annak, hogy egy leépítés csoportosnak minősüljön, ezen kívül még számos kötelezettségnek eleget kell tennie a munkáltatónak.
Ilyen például az, hogy a munkáltatónak a döntést megelőzően legalább 15 nappal kötelező az üzemi tanáccsal, üzemi tanács hiányában a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetek és a munkavállalók képviselőiből létrehozott bizottsággal konzultációt kezdeményezni. Ezen kívül a munkavállalók képviselőit bizonyos körökben írásban is tájékoztatnia kell, mint például a létszámcsökkentés végrehajtásának tervezett időtartamáról és időbeni ütemezéséről, a kiválasztás szempontjairól, valamint a munkaviszony megszüntetésével járó, a jogszabályban, illetve a kollektív szerződésben meghatározottól eltérő juttatás feltételeiről is.

A tájékoztatási kötelezettsége itt azonban még nem ér véget a cégnek, hiszen a munkaviszony megszüntetéséről szóló határozat közlését megelőző 30 nappal a telephelye szerint illetékes munkaügyi központnak is írásos anyagot kell küldenie az érintett munkavállalók személyi adatairól, szakképzettségükről, utolsó betöltött munkakörükről és átlagkeresetükről is.

Jobb ha tudjuk azt is, hogy a Munka Törvénykönyve bizonyos esetekben védelmet nyújt a leépítés ellen, hiszen a táppénzen, illetve gyesen vagy gyeden lévő munkavállalók felmondási védelem alatt állnak, vagyis az ő munkaviszonyuk nem szüntethető meg munkáltatói rendes felmondással. Így azzal a dolgozóval, aki a tájékoztatás közlésének időpontjában védelem alatt áll (például táppénzen van, vagy gyermekgondozási segélyben részesül), csak ennek megszűnését követően közölhető a felmondás, vagy közös megegyezéssel kell megszüntetni a munkaviszonyát.

Ha a munkáltató jogellenesen szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát és a jogellenességet a munkaügyi bíróság megállapítja, a munkavállalót - egyéb juttatások mellett - az ítélet jogerőre emelkedéséig számított munkabére is megilleti.

Végkielégítés, és egyéb illetmények

Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy csoportos leépítés esetén is kaphatunk végkielégítés, ha már legalább három éve az adott cégnél dolgozunk. A végkielégítés összege az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött időtartamhoz igazodik.

Ennek kifizetése határidőhöz kötött, méghozzá az utolsó munkában töltött napon, de legkésőbb az ezt követő harmadik munkanapon belül a dolgozónak meg kell kapnia a munkabérét, egyéb járandóságait, így a felmentési időre járó munkabért és a végkielégítését is. Más esett áll fenn, ha a felszámolás alatt álló cég jogutód nélkül szűnik meg, ekkor ugyanis Munkaerő-piaci Alap bérgarancia alaprészéből kerül a végkielégítés kifizetésre.

Kereshetünk-e állást a felmondási idő alatt?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rendes felmondás esetén a felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban semmiképpen nem haladhatja meg, amely alatt a munkavállalót az átlagkeresete illeti meg.

Mivel ma már viszonylag kevesen dolgoznak éveken keresztül egyazon cégnél, így meglehetősen ritka, hogy 1-2 havi átlagbérnél magasabb összeget fizetnének a dolgozónak, ami meglehetősen sovány vigasz, ha hosszabb ideig állás nélkül maradunk. Érdemes tehát már a felmondási idő alatt keresgélni. Szerencsére a törvény előírja, hogy a felmondási idő fele alól fel kell menteni a dolgozót, ha a felmondást a munkáltató adta ki. Ezalatt természetesen nem lehet új munkát vállalni, de keresni szabad, illetve ha a munkavégzési kötelezettség alól felmentést kap a munkavállaló, úgy még akár be is lehet állni az új munkahelyre.

Az álláskeresés idejére is kaphatunk azonban pénzt az államtól, úgynevezett álláskeresési járadékot, ha már regisztrált munkanélküliek vagyunk. Ennek mértéke az első 90 napra a korábbi átlagkereset 60 százaléka, de maximum a minimálbér 120 százaléka. Ez azonban csak akkor jár, ha a munkanélküli a felmondást megelőző 4 éven belül 200 napnál többet dolgozott, máskülönben csak álláskeresési segélyben részesülhet, amely a minimálbérnek mindössze 40 százaléka, vagyis idén 28 600 forint.

Ha a járadék folyósítási ideje alatt nem találunk munkát, települési önkormányzattól lehet rendszeres szociális segélyt kérni, melynek összege nem lehet több a minimálbérnél.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem