10 °C Budapest

Mennyi sört fogyaszt a magyar? Íme a számok

2009. április 16. 11:20

Csütörtök délelőtt tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A rendezvény központi témája a hazai söripar 2008-as helyzete volt, de természetesen szó esett az idei tervekről és várakozásokról is. 

 

Ahogy az várható volt, a gazdasági válság a magyar söripart is elérte: 2008-ban a sörgyárak teljes értékesítése 7 százalékkal csökkent a 2007-es évhez képest.

Nem könnyítette meg az ipar helyzetét az sem, hogy 2008-ban tovább növekedtek a beszerzési árak. A csökkenő értékesítés mellett is összesen 3,3 milliárd forinttal költöttek többet a gyárak az alapanyag és az energia beszerzésére.

A csökkenő kereslet miatt az iparág 5,5 milliárd forinttal kevesebb adót fizetett a múlt évben. A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint a jövedéki adó emelése az adóbevételek további csökkenését eredményezheti. A söripar 2008-ban megtartotta foglalkoztatási képességét, 2086 főnek közvetlenül adnak munkát, de a közvetett munkavállalás (éttermek, szórakozóhelyek) több tízezer embert érint. 


Sivó Imre, a szövetség elnöke elmondta: a magyar gyárak összesen 7181 ezer hektoliternyi sört értékesítettek: a hazai eladások 10 százalékos csökkenése mellett az export 73 százalékkal nőtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szövetség adatai szerint 2008-ban Magyarországon 6622 ezer hektoliter sört értékesíttettek, ebből 3157 ezer hektoliter visszaváltható palackos, 2517 ezer hektoliter a dobozos.

A fogyasztás jobban csökkent a vendéglátásban, mint az otthoni fogyasztásban, a belföldi forgalom visszaesése jobban érintette a dobozos csomagolású söröket, mint az üvegeseket.

A várakozások szerint idén folytatódik a piac zsugorodása: a szövetség előrejelzése szerint minimum 5 százalékkal csökkenhet idén a sörfogyasztás. Az előkészületben levő jövedéki adó és áfaemelés a romló eladási feltételek mellett nagy kihívások elé állítja az iparágban működő vállalatokat. Sivó Imre szerint szinte biztosan várható az idei évben áremelés, ennek mértéke elsősorban a következő hónapokban várható adóemeléstől függ.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem