9 °C Budapest

Halálba hajszolhat a depresszió

2009. április 14. 17:30

A depresszió nem kellemes dolog. Nehéz vele együtt élni, folyton csak megnehezíti az ember napját, ráadásul egy új kutatás szerint a szívroham kockázatát is nagyban megnöveli.

A Utah-beli Intermountain Medical Center vizsgálata első ízben vette górcső alá, vajon a depresszió megnöveli a szívroham kockázatát a betegeknél. Korábbi kutatások fordított hatást már kimutattak, vagyis a szívrohamon átesett betegek körében háromszor nagyobb a depresszió esélye, mint egészséges társaiknál, és ennek köszönhetően megnő a veszélye egy újabb szívrohamnak is.

A kutatók mintegy 14 ezer pácienset vizsgáltak éveken keresztül annak kiderítésére, hogy valóban van-e összefüggés a depresszió és a szívroham kialakulása között. Az Egyesült Államokban évente 550 ezren kapnak szívrohamot, a kezelések költségei összesen 35 milliárd dollárra rúgnak.

A páciensek egyike sem szenvedett depresszióban vagy esett át szívrohamon az adatbázisba való bekerüléskor. Az 1 377 beteg közül, akik depresszióban szenvedtek, jóval magasabb volt a szívrohamok aránya, mint azok körében, akik nem szenvedtek ettől. A szívprobléma kialakulása 16,4 százalékra rúgott a depressziósok körében, míg a jobb hangulatú betegek körében mindössze 3,6 százalék volt ez az arány.

Még megdöbbentőbb a kép annak fényében, hogy az antidepresszánsok szedése semmivel sem javította a depressziós betegek kockázati kitettségét. A kutatók szerint mindez azzal van összefüggésben, hogy a depressziós betegek sokkal inkább hanyagolják el a szívgyógyszerek szedését, illetve a szív helyes működéséhez szükséges életmód folytatását, legyen szó étrendről, vagy sportról. A depresszió ezen felül szervi elváltozásokat is okoz: a lassabb pulzus és a kialakult vér-elégtelenségek mind hozzájárulhatnak egy esetleges vérrög kialakulásához, mely szívrohamhoz vezethet.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?