-2 °C Budapest

Halálba hajszolhat a depresszió

2009. április 14. 17:30

A depresszió nem kellemes dolog. Nehéz vele együtt élni, folyton csak megnehezíti az ember napját, ráadásul egy új kutatás szerint a szívroham kockázatát is nagyban megnöveli.

A Utah-beli Intermountain Medical Center vizsgálata első ízben vette górcső alá, vajon a depresszió megnöveli a szívroham kockázatát a betegeknél. Korábbi kutatások fordított hatást már kimutattak, vagyis a szívrohamon átesett betegek körében háromszor nagyobb a depresszió esélye, mint egészséges társaiknál, és ennek köszönhetően megnő a veszélye egy újabb szívrohamnak is.

A kutatók mintegy 14 ezer pácienset vizsgáltak éveken keresztül annak kiderítésére, hogy valóban van-e összefüggés a depresszió és a szívroham kialakulása között. Az Egyesült Államokban évente 550 ezren kapnak szívrohamot, a kezelések költségei összesen 35 milliárd dollárra rúgnak.

A páciensek egyike sem szenvedett depresszióban vagy esett át szívrohamon az adatbázisba való bekerüléskor. Az 1 377 beteg közül, akik depresszióban szenvedtek, jóval magasabb volt a szívrohamok aránya, mint azok körében, akik nem szenvedtek ettől. A szívprobléma kialakulása 16,4 százalékra rúgott a depressziósok körében, míg a jobb hangulatú betegek körében mindössze 3,6 százalék volt ez az arány.

Még megdöbbentőbb a kép annak fényében, hogy az antidepresszánsok szedése semmivel sem javította a depressziós betegek kockázati kitettségét. A kutatók szerint mindez azzal van összefüggésben, hogy a depressziós betegek sokkal inkább hanyagolják el a szívgyógyszerek szedését, illetve a szív helyes működéséhez szükséges életmód folytatását, legyen szó étrendről, vagy sportról. A depresszió ezen felül szervi elváltozásokat is okoz: a lassabb pulzus és a kialakult vér-elégtelenségek mind hozzájárulhatnak egy esetleges vérrög kialakulásához, mely szívrohamhoz vezethet.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem