-2 °C Budapest

Tízmillióan kelnek útra a hétvégén

2009. április 10. 18:00

Az Egyesült Királyságban hatalmas tumultus várható hétvégén, összesen több, mint tízmillióan kelnek útra, hogy családjukkal, vagy épp otthonuktól távol töltsék el a húsvéti hosszú hétvégét. Itthon is komoly forgalom várható az utakon.

Az utakat mindenütt ellepték az autósok, de nagy a torlódás a reptereken és a vasútállomásokon is. A Heathrow hármas terminálját egy órára lezárták egy gyanús csomag miatt, így a szokottnál is nagyobb tömeg verődött össze a világ legforgalmasabb repterén. A legkedveltebbek célpontok közt idén a Kanári-szigetek és Törökország szerepel, de sokan utaznak Egyiptomba és Tunéziába is. Mindeközben csak a British Airways 52 ezer utasra számít, elsősorban Párizsból, Stockholmból, Zürichből, Münchenből és Frankfurtból.

A vasúti menetrend is feltorlódik Nagy-Britanniában, a hosszú hétvége alatt összesen 64 ezer szerelvényt indítanak: ez ötezerrel több, mint egy évvel korábban. Csütörtökön mintegy 3,5 millió ember indult útnak vonattal, hogy szerettei körében töltse a Húsvétot.

Magyarországon a MÁV a várható növekvő utasforgalmi igények kiszolgálása érdekében a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon - az igényekhez és lehetőségekhez igazítva - a vonatok szerelvényeit megerősítve, több kocsival közlekedteti a kényelmesebb utazás érdekében. A vonatok menetrendje is változik: április 12-én (húsvét vasárnap) ünnepnapi menetrend, 13-án, hétfőn vasárnapi menetrend, 14-én pedig hétfői menetrend lesz érvényben.

A korábbi évekhez hasonlóan idén Húsvétkor is számítani lehet a magyarországi autópályák illetve határátkelők forgalmának jelentős növekedésére. A Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások első hulláma már csütörtök délután megindult, a visszafelé menő forgalom hétfő este érheti el csúcspontját. Ez főként az M1-es és M5-ös autópályát, valamint az M0-ás autóutat érinti. Péntek délután a fővárosból kivezető, kedd reggel pedig a bevezető utak forgalomnövekedésével kell számolni, emellett pedig a nagyobb városokat elkerülő utakon is több járműre lehet számítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A virtuális autópálya-matricákat érdemes előre elektronikus módon megvásárolni, mivel az autópályák mentén hatalmas tumultus várható a benzinkutakon. A metricákat meg lehet venni interneten keresztül, bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül, mobiltelefonról küldött SMS üzenet segítségével vagy telefonhívással is. Bővebb információkat itt találhat.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem