Így vásárolj húsvéti sonkát - a szakértő tanácsai

2009. április 3. 05:40

Egy nagyobb áruházban akár több tucatnyi olyan termékkel is találkozhat a vásárló, ami első látásra sonkának minősülhet. A Pénzcentrum Dr. Zsarnóczay Gabriellát, az Országos Húsipari Kutatóintézet igazgatóját kérte, segítsen rendet rakni a sonkakáoszban. Hol vegyünk, milyet vegyünk, mire figyeljünk, és legfőképp miért kerüljük a 600 forintos termékeket?

A boltok kínálatában rengeteg féle, sonkának nevezett termék található. Beszélhetünk-e a mai magyar piacon tradicionális húsvéti sonkáról, és hogyan készül az ilyen termék?

A klasszikus értelemben vett magyar húsvéti sonka jellemzően hagyományos érleléssel készül. Ez az érlelés akár hónapokon keresztül eltarthat, ezalatt kialakulnak az ízanyagok, válik igazán éretté a termék. A sonka alapvetően sertéscombból készült, azonban mára már hagyományos termékként értelmezhetjük a tarjából, lapockából, és a karajból készült készítményeket is.

Ugyanakkor örvendetes tény, hogy napjainkra jól láthatóan megjelent a fogyasztói igény a minőségi termékek iránt is. Azonban továbbra is elmondható, hogy a vásárló döntése szempontjából leginkább meghatározó tulajdonság a termék ára. Ha olyan sonkát vásárolunk, amelynek kilógrammja 2000 forint körüli - vagy a fölötti - akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy ez hagyományos érleléssel készült, kiváló minőségű termék.

Hol a legérdemesebb húsvéti sonkát vásárolni? Piacokon, hentesüzletben, vagy hipermarketekben? Hol lehetünk biztosak abban, hogy azt a minőséget kapjuk, amit elvárunk?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hús egyfajta bizalmi termék: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy attól vásárolok szívesen, akiben megbízom, akiben nem csalódtam. Az, hogy a megfelelő helyen és a megfelelő terméket vásároltam, sokszor csak otthon, kóstolás után derül ki.

A sonkákat célszerű becsomagolt állapotban vásárolni, hiszen a csomagoláson kötelező feltüntetni az összetételt, a gyártási időt. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ismeretlen piacon korrekt, pontos információt kapunk az eladótól az összetétellel kapcsolatban.

A széles termékpaletta könnyen megtévesztheti a fogyasztót, sokszor nem azt kapjuk, amire számítunk. Mire figyeljünk mindenképpen a sonka vásárlásakor?

Célszerű figyelni a címkén szereplő feliratokat: ha a vásárló azt a szót látja, hogy hagyományos (érlelt, füstölt), akkor biztos lehet benne, hogy a kiváló minőség mellett ízük, állományuk is megfelel ízlésének.

Sokkal kedvezőbb ízű az a sonka, ami kicsit zsírosabb. Erre kiválóan alkalmas a mangalicasertés: zsírral átszőtt húsában dúsabbak az íz-és aromaanyagok, a zsírszövetek pedig omlósabbá teszik a terméket. Nem véletlen, hogy száz évvel ezelőtt csak ebből gyártottak húsvéti sonkát -ez manapság megváltozott.

A hivatalos sonka
A Magyar Élelmiszerkönyvszerint a sonkák termékcsoportja alapvetően három alcsoportra osztható: nyers, hőkezelt, illetve formában vagy bélben hőkezelt sonkára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A klasszikus értelemben vett húsvéti sonka az első csoportba tartozik: általában füstöléssel tartósítják, ízében és illatában a só, illetve a füst érződik. Nem lehet beszáradt, túl kemény, és nem engedhet magából vizet nyomás nélkül. A címkén fel kell tüntetni, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, sütve fogyasztandó.

A napjainkban jóval gyakoribb hússertések nem produkálnak olyan ízhatást, mint a mangalica esetében. Én személy szerint fogyasztóként is kifejezetten előnyben részesítem a hagyományos füstölt mangalica sonkát - ezt nyersen is fogyaszthatjuk és meg is főzhetjük. Figyeljünk arra, hogy ha nyersen fogyasztjuk, jobb, ha kisség zsírosabbat választunk, így nem olyan rágós, nem olyan száraz a sonka.

Az biztosra vehető, hogy a nagy gyártók termékei minőségileg folyamatosan ugyanazt a színvonalat produkálják. Egy szigorú szabályrendszer, a Magyar Élemiszerkönyv rögzíti, hogy a hagyományos sonka milyen eljárással készülhet, a nagy, tradicionális húsipari cégek pedig nem kockáztatják hírnevüket, a beléjük vetett bizalmat azzal, hogy változtatnak a megszokott minőségen.

Sokan tartanak a különféle adalékanyagoktól, ízfokozóktól. Joggal félhet a vásárló, ha olyan sonkát vett, amelynek címkéje telis-tele van adalékanyagokkal?

Megijedni nem kell, ezek az anyagok egészségre nem veszélyesek, ugyanis a gyártók ezeket bevizsgáltatják, engedélyeztetik. Azt viszont tudomásul kell vennünk, hogy minél több adalékanyag van egy húsban, annál kevésbé számíthatunk a jól ismert ízekre és minőségre.

Az adalékanyagok a hús hátrányára kerülnek be, ezzel úgymond "felvizezzük" a terméket. Egészségügyileg tehát biztonságos az ilyen termék, azonban valószínűleg érezhetően gyengébb minőségű. Persze ezek általában olcsóbbak is: azt pedig már a fogyasztónak kell mérlegelnie, hogy mennyi pénzt szán a minőségre.

Az uniós csatlakozás után jól láthatóan megjelentek a külföldi termékek a magyar boltok piacain. Szinte minden évben találkozunk olyan botránnyal, amikor egy olcsó szlovák vagy lengyel húskészítmény jelentős piaci részesedést szerez magának. Minőségben azonban lehet különbség: valóban jobb a hazai?

Nem biztos, hogy sokkal jobb a magyar termék, de egyrészt a hazai készítmény vásárlásával munkahelyeket tudunk fenntartani, az állattartókat is tudjuk így támogatni. Másrészt pedig egy külföldi termék ízét nem biztos, hogy elfogadjuk. Hiába veszek drága pármai sonkát, nem fogom azt az ízt érezni, mint egy hagyományos magyar parasztsonkánál. Ez persze nem jelenti azt, hogy a pármai ne lenne finom, és kiváló minőségű -csak a magyar szájíznek nem könnyű megfelelni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem