16 °C Budapest

Drága-e idén a húsvéti sonka és a tojás?

2009. április 10. 11:46

Ma tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a márciusi fogyasztói árindex-adatokat, amelyek között részletes bontás is található különféle élelmiszerek országos átlagos (nominális) értékéről, illetve azok árindexeiről is. Húsvét közeledtével vetettünk egy gyors pillantást az ünnepi asztalok elengedhetetlen kellékeinek áraira és megnéztük, hogy az elmúlt évekhez képest minek mennyivel változott az ára, illetve azt, hogy a mostani árak vajon drágának tekinthetők-e.

Nagyon rövid, és objektív képet nem feltétlenül adó vizsgálatunkat kezdjük azzal, hogy megnézzük, hogyan alakult az elmúlt években 10 darab tojás, illetve egy kilogramm gépsonka (kommentárt ld. később) ára.


Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a KSH a részletes adattáblájában nem az ilyenkor szezonális jelleggel vásárolt különféle (előre csomagolt) sonkák árait, hanem az egész évben folyamatosan kapható gépsonka árát követi fogyasztói kosarában. Ha azt feltételezzük, hogy szoros kapcsolat van (az alapanyag azonossága miatt) a gépsonka és a szezonális jelleggel vásárolható húsvéti sonka áralakulása között, és egyúttal a címben feltett kérdésre is szeretnénk (az országos átlagos számok alapján) választ kapni, akkor érdemes egy kiválasztott időponthoz (2001. december) képest nézni nemcsak a két élelmiszer, hanem az élelmiszerek átlagos árváltozását, illetve a teljes fogyasztói kosár árváltozását is.

Az alábbi ábra alapján az látszik, hogy míg a gépsonka ára az elmúlt bő 7 évben alig változott (12%-kal drágult, bár tavaly márciushoz képest 9%-os volt az áremelkedés mértéke); addig a tojás ára a fogyasztói árak átlagos emelkedésével növekedett (mintegy 45%-kal, ebből 2008. márciusa óta csak bő 2%-kal), miközben az élelmiszerek átlagosan mintegy 60%-kal kerülnek többe most, mint bő 7 évvel ezelőtt.

Ezen rövid és hangsúlyozottan nem feltétlenül objektív vizsgálatunk alapján tehát inkább a tojást, mint a sonkát lehet drágának nevezni az elmúlt évek ártendenciái alapján. A két élelmiszer-fajta árszintjének emelkedése azonban elmarad az összes élelmiszer átlagos drágulási ütemétől.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?