12 °C Budapest

Drága-e idén a húsvéti sonka és a tojás?

2009. április 10. 11:46

Ma tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a márciusi fogyasztói árindex-adatokat, amelyek között részletes bontás is található különféle élelmiszerek országos átlagos (nominális) értékéről, illetve azok árindexeiről is. Húsvét közeledtével vetettünk egy gyors pillantást az ünnepi asztalok elengedhetetlen kellékeinek áraira és megnéztük, hogy az elmúlt évekhez képest minek mennyivel változott az ára, illetve azt, hogy a mostani árak vajon drágának tekinthetők-e.

Nagyon rövid, és objektív képet nem feltétlenül adó vizsgálatunkat kezdjük azzal, hogy megnézzük, hogyan alakult az elmúlt években 10 darab tojás, illetve egy kilogramm gépsonka (kommentárt ld. később) ára.


Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a KSH a részletes adattáblájában nem az ilyenkor szezonális jelleggel vásárolt különféle (előre csomagolt) sonkák árait, hanem az egész évben folyamatosan kapható gépsonka árát követi fogyasztói kosarában. Ha azt feltételezzük, hogy szoros kapcsolat van (az alapanyag azonossága miatt) a gépsonka és a szezonális jelleggel vásárolható húsvéti sonka áralakulása között, és egyúttal a címben feltett kérdésre is szeretnénk (az országos átlagos számok alapján) választ kapni, akkor érdemes egy kiválasztott időponthoz (2001. december) képest nézni nemcsak a két élelmiszer, hanem az élelmiszerek átlagos árváltozását, illetve a teljes fogyasztói kosár árváltozását is.

Az alábbi ábra alapján az látszik, hogy míg a gépsonka ára az elmúlt bő 7 évben alig változott (12%-kal drágult, bár tavaly márciushoz képest 9%-os volt az áremelkedés mértéke); addig a tojás ára a fogyasztói árak átlagos emelkedésével növekedett (mintegy 45%-kal, ebből 2008. márciusa óta csak bő 2%-kal), miközben az élelmiszerek átlagosan mintegy 60%-kal kerülnek többe most, mint bő 7 évvel ezelőtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezen rövid és hangsúlyozottan nem feltétlenül objektív vizsgálatunk alapján tehát inkább a tojást, mint a sonkát lehet drágának nevezni az elmúlt évek ártendenciái alapján. A két élelmiszer-fajta árszintjének emelkedése azonban elmarad az összes élelmiszer átlagos drágulási ütemétől.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm