3 °C Budapest

2037-re hajózható lehet az Arktisz: elolvad a jég az északi féltekén!

Pénzcentrum
2009. április 7. 17:00

A jégsapkák olvadása volt annak a nemzetközi konferenciának a témája, melyet az amerikai fővárosban tartottak a napokban. A kutatók szerint az olvadás sokkal gyorsabb, mint azt korábban gondolták.

A sarki jég egyrészt rengeteg napfényt visszaver a bolygó felszínéről, amivel hozzájárul a hőmérsékleti egyensúly fenntartásához, másrészt óriási mennyiségű édesvizet raktároz, amivel jelenleg méterekkel alacsonyabban tartja a tengerszintet.

Földünk átlaghőmérsékletének emelkedésével a jégsapkák olvadása is felgyorsult, a sarkvidék átlaghőmérséklete a mérések szerint 4 Celsius-fokot emelkedett az elmúlt fél évszázadban. A jégsapkát az olvadás miatt összeomlás fenyegeti, aminek súlyos következményi lehetnek a tengerek szintjére és a globális felmelegedésre egyaránt.

A jégmezők feldarabolódása folyamatos, bizonyos esetekben karibi szigetek területének megfelelő méretű jéghegyek válnak le. A sarkvidéki jeget folyamatosan figyelik a kutatók, a változásokat azonnal dokumentálják. Sokak szerint, ha nem történik azonnali beavatkozás, akkor a következő generációk már csak hírből ismerhetik a sarkvidéki jeget.

Korábban: Rémítő meglepetést tartogat számunkra az olvadó jégsapka!

Klímakutatók szerint az Arktiszon az elmúlt három évtizedben jelentősen elvékonyodott a jégréteg, számításaik alapján a korábban megjelölt 2060-as évekkel szemben jég már 2037-re teljesen eltűnhet az északi féltekéről.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?