18 °C Budapest

2037-re hajózható lehet az Arktisz: elolvad a jég az északi féltekén!

Pénzcentrum
2009. április 7. 17:00

A jégsapkák olvadása volt annak a nemzetközi konferenciának a témája, melyet az amerikai fővárosban tartottak a napokban. A kutatók szerint az olvadás sokkal gyorsabb, mint azt korábban gondolták.

A sarki jég egyrészt rengeteg napfényt visszaver a bolygó felszínéről, amivel hozzájárul a hőmérsékleti egyensúly fenntartásához, másrészt óriási mennyiségű édesvizet raktároz, amivel jelenleg méterekkel alacsonyabban tartja a tengerszintet.

Földünk átlaghőmérsékletének emelkedésével a jégsapkák olvadása is felgyorsult, a sarkvidék átlaghőmérséklete a mérések szerint 4 Celsius-fokot emelkedett az elmúlt fél évszázadban. A jégsapkát az olvadás miatt összeomlás fenyegeti, aminek súlyos következményi lehetnek a tengerek szintjére és a globális felmelegedésre egyaránt.

A jégmezők feldarabolódása folyamatos, bizonyos esetekben karibi szigetek területének megfelelő méretű jéghegyek válnak le. A sarkvidéki jeget folyamatosan figyelik a kutatók, a változásokat azonnal dokumentálják. Sokak szerint, ha nem történik azonnali beavatkozás, akkor a következő generációk már csak hírből ismerhetik a sarkvidéki jeget.

Korábban: Rémítő meglepetést tartogat számunkra az olvadó jégsapka!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Klímakutatók szerint az Arktiszon az elmúlt három évtizedben jelentősen elvékonyodott a jégréteg, számításaik alapján a korábban megjelölt 2060-as évekkel szemben jég már 2037-re teljesen eltűnhet az északi féltekéről.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm