2037-re hajózható lehet az Arktisz: elolvad a jég az északi féltekén!

Pénzcentrum
2009. április 7. 17:00

A jégsapkák olvadása volt annak a nemzetközi konferenciának a témája, melyet az amerikai fővárosban tartottak a napokban. A kutatók szerint az olvadás sokkal gyorsabb, mint azt korábban gondolták.

A sarki jég egyrészt rengeteg napfényt visszaver a bolygó felszínéről, amivel hozzájárul a hőmérsékleti egyensúly fenntartásához, másrészt óriási mennyiségű édesvizet raktároz, amivel jelenleg méterekkel alacsonyabban tartja a tengerszintet.

Földünk átlaghőmérsékletének emelkedésével a jégsapkák olvadása is felgyorsult, a sarkvidék átlaghőmérséklete a mérések szerint 4 Celsius-fokot emelkedett az elmúlt fél évszázadban. A jégsapkát az olvadás miatt összeomlás fenyegeti, aminek súlyos következményi lehetnek a tengerek szintjére és a globális felmelegedésre egyaránt.

A jégmezők feldarabolódása folyamatos, bizonyos esetekben karibi szigetek területének megfelelő méretű jéghegyek válnak le. A sarkvidéki jeget folyamatosan figyelik a kutatók, a változásokat azonnal dokumentálják. Sokak szerint, ha nem történik azonnali beavatkozás, akkor a következő generációk már csak hírből ismerhetik a sarkvidéki jeget.

Korábban: Rémítő meglepetést tartogat számunkra az olvadó jégsapka!

Klímakutatók szerint az Arktiszon az elmúlt három évtizedben jelentősen elvékonyodott a jégréteg, számításaik alapján a korábban megjelölt 2060-as évekkel szemben jég már 2037-re teljesen eltűnhet az északi féltekéről.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?