1 °C Budapest

Egy egész hegylánc bújik elő a tengerből! Lélegzetelállító videó!

Pénzcentrum
2009. február 19. 11:00

A közel-keleti országokban, különösen Dubaiban már megszokhattuk a tengerparton épített mesterséges szigetek és épületcsodák látványát, ezúttal egy közép-ázsiai ország tervei kápráztatták el a világot. Azerbajdzsán fővárosától, Bakutól alig néhány perces hajóútra található a kis Zira-sziget, ahová dán mérnökök egy hegyláncra emlékeztető környezetbarát épületegyüttest terveztek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A napokban közzétett látványképek, valamint az itt is megtekinthető videó-animáció mindenkit lenyűgözött. Az ország bővelkedik az olajban, a mérnökök ennek ellenére teljesen függetlenítették a szigetet a fosszilis anyagok felhasználásától. A sziget napenergiát, szélenergiát és a föld hőenergiáját egyaránt hasznosítja, de a sziget vízellátását is megoldották.

A Zira-sziget látványterve

A sziget ugyan kisebb, mint egy város, de nagyobb, mint egy lakótelep. A tervezők szerint egy olyan közösség jöhet létre a szigeten, amely zéró károsanyag-kibocsátással a legkevésbé sem terheli a környezetet. A Zira-sziget a Kaszpi-tengeren helyezkedik el, alig néhány perces sétahajózásra a fővárostól.

Így fest majd a sziget a partokról!

A tervezők a sziget kialakításakor figyelembe vették annak természetes domborzati adottságait és az ország hét legnevesebb hegycsúcsának mintájára készítették el az épületcsoportot. A hegyeket formáló lakóépületeken túl 300 magánvillát is kialakítanak a szigeten. A tengeren folyamatosan fúj a szél, amit a közelben elhelyezett turbinák képesek elektromos árammá alakítani.
A szigeten és az épületeken napelemek fogják fel az érkező napenergiát, az épületek fűtését és hűtését pedig a passzív házaknál is használt hőszivattyúkkal oldanák meg. A szigeten felfogják az esővizet, a szennyvizet pedig helyben megtisztítják. A lélegzetelállító környezetbarát fejlesztés majdnem teljesen önellátó és mégsem szennyezi a környezetet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20