Egy egész hegylánc bújik elő a tengerből! Lélegzetelállító videó!

Pénzcentrum
2009. február 19. 11:00

A közel-keleti országokban, különösen Dubaiban már megszokhattuk a tengerparton épített mesterséges szigetek és épületcsodák látványát, ezúttal egy közép-ázsiai ország tervei kápráztatták el a világot. Azerbajdzsán fővárosától, Bakutól alig néhány perces hajóútra található a kis Zira-sziget, ahová dán mérnökök egy hegyláncra emlékeztető környezetbarát épületegyüttest terveztek.

A napokban közzétett látványképek, valamint az itt is megtekinthető videó-animáció mindenkit lenyűgözött. Az ország bővelkedik az olajban, a mérnökök ennek ellenére teljesen függetlenítették a szigetet a fosszilis anyagok felhasználásától. A sziget napenergiát, szélenergiát és a föld hőenergiáját egyaránt hasznosítja, de a sziget vízellátását is megoldották.

A Zira-sziget látványterve

A sziget ugyan kisebb, mint egy város, de nagyobb, mint egy lakótelep. A tervezők szerint egy olyan közösség jöhet létre a szigeten, amely zéró károsanyag-kibocsátással a legkevésbé sem terheli a környezetet. A Zira-sziget a Kaszpi-tengeren helyezkedik el, alig néhány perces sétahajózásra a fővárostól.

Így fest majd a sziget a partokról!

A tervezők a sziget kialakításakor figyelembe vették annak természetes domborzati adottságait és az ország hét legnevesebb hegycsúcsának mintájára készítették el az épületcsoportot. A hegyeket formáló lakóépületeken túl 300 magánvillát is kialakítanak a szigeten. A tengeren folyamatosan fúj a szél, amit a közelben elhelyezett turbinák képesek elektromos árammá alakítani.
A szigeten és az épületeken napelemek fogják fel az érkező napenergiát, az épületek fűtését és hűtését pedig a passzív házaknál is használt hőszivattyúkkal oldanák meg. A szigeten felfogják az esővizet, a szennyvizet pedig helyben megtisztítják. A lélegzetelállító környezetbarát fejlesztés majdnem teljesen önellátó és mégsem szennyezi a környezetet.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?