5 °C Budapest

Gyógyszerár-támogatás: csökkenő patikai árrés!

Pénzcentrum
2009. március 30. 09:00

A nagykereskedők árrését is csökkenti a térítési díjak emelkedése, valamint a gyógyszerforgalom 5 %-osra prognosztizált csökkenése. Szakértők szerint mintegy 1,5 milliárd forintra tehető a várható kiesést. Gondot okoz, hogy a támogatás csökkenése vagy megvonása miatt átalakul a kereslet és egyes készletek eladhatatlanná válnak mind a nagykereskedőknél, mind a patikákban.

Az új gyógyszerár-támogatások miatt április 1-jétől 5 %-kal eshet a gyógyszertárak forgalma, ami további legalább másfél, inkább 2 milliárd forintos árréstömeg-csökkenést jelent a patikáknak. A támogatás átalakítása főleg az olcsóbb gyógyszereknél okozhat forgalom-visszaesést, ami a patikák degresszív kulcs alapján megállapított árrését nagyobb mértékben csökkenti. Jelenleg bármennyibe kerül a gyógyszer, a patika maximális árrése 850 forint dobozonként, így az összes gyógyszerforgalom 10 %-át meghaladó körben az árrés nem éri el az 1 %-ot.

A támogatások csökkentése egy amúgy is súlyos helyzetben lévő, nagyon sérülékeny gyógyszertári kör helyzetét tovább rontja. Azok a gyógyszertárak sérülnek legjobban, amelyek forgalma nagyobbrészt vagy teljes egészében támogatott gyógyszerek kiadásából áll. Ezek általában vidéki, kisebb településeken lévő patikák. A kamara a gyógyszertárak likviditási helyzetét javítandó eddig beadott 12 intézkedési javaslatából közben egyetlenegyben sem történt semmilyen előrelépés.

A legutóbbi idők problémája az volt, hogy a patikák idén nem juthattak hozzá a kamatmentes finanszírozási előleghez. Ezt az évi egymilliárdos forrást eddig az év első felében megigényelhették és december végéig részletekben fizették vissza. A folyósítást lehetővé tevő kormányrendelet most is hatályos, viszont a 2009. évi költségvetésből ezt a sort kifelejtették vagy kihagyták. Ez az egymilliárd forint most nagyon hiányzik, a nagykereskedők eddig számíthattak arra, hogy ennyivel enyhülnek a terheik, most viszont nincs kilátásuk arra, hogy a lejárt gyógyszertári számlák állománya csökkenjen.

A kamara másik fontos javaslata a kis patikák támogatásának egyszerűsítése és emelése. A két éve bevezetett, az árréstömeg szerint kalkulált támogatás havi 50-től 300 ezer forintig terjed, ami ma már egy asszisztens bérköltségét is alig fedezi. A támogatást korábban az OEP számította ki, most viszont az APEH-től, bonyolult módon kell igényelni. A kamara kezdeményezte például azt is, hogy a hetenként beadott támogatási elszámolást ne csak floppyn, hanem online módon is teljesíthessék.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?