15 °C Budapest

Gyógyszerár-támogatás: csökkenő patikai árrés!

Pénzcentrum
2009. március 30. 09:00

A nagykereskedők árrését is csökkenti a térítési díjak emelkedése, valamint a gyógyszerforgalom 5 %-osra prognosztizált csökkenése. Szakértők szerint mintegy 1,5 milliárd forintra tehető a várható kiesést. Gondot okoz, hogy a támogatás csökkenése vagy megvonása miatt átalakul a kereslet és egyes készletek eladhatatlanná válnak mind a nagykereskedőknél, mind a patikákban.

Az új gyógyszerár-támogatások miatt április 1-jétől 5 %-kal eshet a gyógyszertárak forgalma, ami további legalább másfél, inkább 2 milliárd forintos árréstömeg-csökkenést jelent a patikáknak. A támogatás átalakítása főleg az olcsóbb gyógyszereknél okozhat forgalom-visszaesést, ami a patikák degresszív kulcs alapján megállapított árrését nagyobb mértékben csökkenti. Jelenleg bármennyibe kerül a gyógyszer, a patika maximális árrése 850 forint dobozonként, így az összes gyógyszerforgalom 10 %-át meghaladó körben az árrés nem éri el az 1 %-ot.

A támogatások csökkentése egy amúgy is súlyos helyzetben lévő, nagyon sérülékeny gyógyszertári kör helyzetét tovább rontja. Azok a gyógyszertárak sérülnek legjobban, amelyek forgalma nagyobbrészt vagy teljes egészében támogatott gyógyszerek kiadásából áll. Ezek általában vidéki, kisebb településeken lévő patikák. A kamara a gyógyszertárak likviditási helyzetét javítandó eddig beadott 12 intézkedési javaslatából közben egyetlenegyben sem történt semmilyen előrelépés.

A legutóbbi idők problémája az volt, hogy a patikák idén nem juthattak hozzá a kamatmentes finanszírozási előleghez. Ezt az évi egymilliárdos forrást eddig az év első felében megigényelhették és december végéig részletekben fizették vissza. A folyósítást lehetővé tevő kormányrendelet most is hatályos, viszont a 2009. évi költségvetésből ezt a sort kifelejtették vagy kihagyták. Ez az egymilliárd forint most nagyon hiányzik, a nagykereskedők eddig számíthattak arra, hogy ennyivel enyhülnek a terheik, most viszont nincs kilátásuk arra, hogy a lejárt gyógyszertári számlák állománya csökkenjen.

A kamara másik fontos javaslata a kis patikák támogatásának egyszerűsítése és emelése. A két éve bevezetett, az árréstömeg szerint kalkulált támogatás havi 50-től 300 ezer forintig terjed, ami ma már egy asszisztens bérköltségét is alig fedezi. A támogatást korábban az OEP számította ki, most viszont az APEH-től, bonyolult módon kell igényelni. A kamara kezdeményezte például azt is, hogy a hetenként beadott támogatási elszámolást ne csak floppyn, hanem online módon is teljesíthessék.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm