15 °C Budapest

Mégsem rákkeltőek a Johnson & Johnson babaolajai

2009. március 23. 10:00

A Kínai Állami Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyelet nem talált bizonyítékot arra, hogy a Johnson & Johnson babaápolási termékei rákkeltő anyagokat tartalmaznának. Ezt korábban egy egészségügyi aktivista csoport állította.

A pekingi ellenőrök 33 terméket -köztük 14 féle fürdőolajat és testápolót- vizsgáltak, de nem találták nyomát rákkeltő vagy mérgező szereknek. Ugyanakkor a testület közölet: továbbra is szigorúan vizsgálja majd a termékeket, és ha szükséges, azonnal beavatkozik.

A Johnson & Johnson és más gyártók termékei a "Campaign for Safe Cosmetics" (Kampány a Biztonságos Kozmetikumokért) nevű amerikai aktivista csoport feketelistáján szerepeltek, mint olyan árucikkek, amelyek formaldehidet vagy dioxint tartalmaznak.

A kirobbant botrány miatt több nagy üzletlánc is levette polcairól a gyanúba keveredett babaápolási cikkeket azonban a hatósági vizsgálatok eredményeinek hatására várhatóan ismét forgalmazzák majd őket.

Az eset azért váltott ki nagy riadalmat, mert tavaly ősszel a kínai hatóságok melamint találtak három jelentős tejipari vállalat által forgalmazott tejben. A mérgező anyaggal szennyezett bábitápszerek - amelyek miatt több ezer csecsemő került kórházba, sok közülük meg is halt - és élelmiszerek a világ számos pontjára eljutottak, Magyarországon is találtak olyan termékeket, amelyekben az egészségügyi határérték felett volt a melamin mennyisége.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?