4 °C Budapest

M7-es: bukhat az uniós pénz

2009. március 27. 08:30

Lehet, hogy Magyarország nem kapja meg az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti 36,5 kilométeres szakaszára az igényelt 143,1 millió eurós (35 milliárd forintos) EU-támogatást teljes egészében.

A baj forrása a közbeszerzési eljárás volt: állítólag versenykorlátozónak minősítették az Európai Bizottság (EB) Regionális Főigazgatóságának illetékesei, hogy a projektnél hirdetménnyel indultak a közbeszerzési tárgyalások. Magyar részről ezt azzal indokolták, hogy így a szokásos ár kétharmadát tudták elérni, s több mint egy évvel a kivitelezés időtartamát is lerövidíthették.

A támogatási döntés még mindig nem született meg, de a hírek szerint ez a vita is közrejátszott abban, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke levélben óvatosságra intette a projektgazdákat: alapesetben a közbeszerzés nyílt eljárásos formáját alkalmazzák. "Bár megfelelő feltételek esetén a tárgyalásos eljárás is alkalmazható, az ellenőrzések során tapasztalt negatív példák miatt kijelenthető, hogy a tárgyalásos eljárás kiemelkedő kockázatot jelent mind a kedvezményezett, mind a tagország számára" - áll az említett levélben.

Ha valóban hibásnak minősítik a közbeszerzési eljárást, Magyarország akár a teljes támogatást is elveszítheti, ami komoly érvágás lehet a költségvetésnek. Valószínűbb ugyanakkor, hogy kompromisszumként büntetést ró ki Magyarországra az EU: ennek mértéke 25 százalékos lehet. Ezzel elvileg az uniós forrás egynegyedét elveszítjük, ám ha a magyar illetékes irányító hatóság indítványozza ezt az opciót, akkor lehetőséget kap Brüsszeltől arra, hogy a büntetést fejlesztési forrásként mégis "átmentse" más nagyprojekt támogatásába.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?