M7-es: bukhat az uniós pénz

2009. március 27. 08:30

Lehet, hogy Magyarország nem kapja meg az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti 36,5 kilométeres szakaszára az igényelt 143,1 millió eurós (35 milliárd forintos) EU-támogatást teljes egészében.

A baj forrása a közbeszerzési eljárás volt: állítólag versenykorlátozónak minősítették az Európai Bizottság (EB) Regionális Főigazgatóságának illetékesei, hogy a projektnél hirdetménnyel indultak a közbeszerzési tárgyalások. Magyar részről ezt azzal indokolták, hogy így a szokásos ár kétharmadát tudták elérni, s több mint egy évvel a kivitelezés időtartamát is lerövidíthették.

A támogatási döntés még mindig nem született meg, de a hírek szerint ez a vita is közrejátszott abban, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke levélben óvatosságra intette a projektgazdákat: alapesetben a közbeszerzés nyílt eljárásos formáját alkalmazzák. "Bár megfelelő feltételek esetén a tárgyalásos eljárás is alkalmazható, az ellenőrzések során tapasztalt negatív példák miatt kijelenthető, hogy a tárgyalásos eljárás kiemelkedő kockázatot jelent mind a kedvezményezett, mind a tagország számára" - áll az említett levélben.

Ha valóban hibásnak minősítik a közbeszerzési eljárást, Magyarország akár a teljes támogatást is elveszítheti, ami komoly érvágás lehet a költségvetésnek. Valószínűbb ugyanakkor, hogy kompromisszumként büntetést ró ki Magyarországra az EU: ennek mértéke 25 százalékos lehet. Ezzel elvileg az uniós forrás egynegyedét elveszítjük, ám ha a magyar illetékes irányító hatóság indítványozza ezt az opciót, akkor lehetőséget kap Brüsszeltől arra, hogy a büntetést fejlesztési forrásként mégis "átmentse" más nagyprojekt támogatásába.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem