5 °C Budapest

Fizessenek a nagyszülőknek a gyerekfelügyeletért!

Pénzcentrum
2009. március 26. 16:00

Nagy-Britanniában, egy szülők körében végzett felmérés szerint a többség egyetért azzal, hogy valamilyen formában anyagi kompenzációban kellene részesíteni a gyerekfelügyeletet elvállaló nagyszülőket. A nyomás most a kormányra nehezedik, sokan ugyanis adó-visszatérítés formájában képzelik ez el.

Az egyre nehezebb munkaerő-piaci körülmények, és a családi kassza szükségszerű megnyirbálása folytán mind kevesebb szülő engedheti meg magának, hogy az anyuka otthon maradjon a gyerekkel, vagy hogy ehelyett gyerekfelügyelőt alkalmazzon. Ilyenkor általában a nagyszülők vállalják magukra a feladatot, természetesen ingyen.

A szigetországban végzett felmérés szerint a nagyszülők évente több ezer órát töltenek gyerekfelügyelettel, amit a megkérdezett szülők 60 százaléka szerint honorálni kellene valamilyen formán.

A felmérést végző Grandparents Plus alapítvány ezért azt kéri a brit kormánytól, hogy módosítson a most érvényben lévő adójogszabályokon, mely szerint azok igényelhetnek csak adójóváírást (akár heti 300 fontnak megfelelő összegben), akik regisztrált gyermekfelügyelőre (óvoda, bölcsőde, vagy babysitter) bízzák gyermekeiket, a nagyszülőktől segítséget igénybe vevőkre tehát ez a támogatás (child care tax credit) nem vonatkozik.

Nagy-Britanniában minden negyedik család, illetve minden második egyedülálló szülő a nagyszülő segítségét veszi igénybe gyerekfelügyelet terén. Ezen "munka" becsült értéke 3,9 milliárd fontot tesz ki évente - írja a Times Online.

A recesszió miatt ez az érték idén azonban csak nőhet, hiszen mind kevesebben engedhetnek meg maguknak fizetős gyerekfelügyeletet, amit a felmérés is igazol, ugyanis a megkérdezettek 44 százaléka a következő 12 hónapban vélhetőleg inkább a nagyszülőkre bízza majd gyermekét.

Felmerült ezen kívül annak lehetősége is, hogy a még aktív éveiket töltő, tehát munkával rendelkező nagyszülőknek is járjon "szülés utáni szabadság", vagyis unoka születése után két hétig otthon maradhassanak segédkezni.

A kormány reakciója ez utóbbi felvetésre elfogadóbb volt, ellenben az anyagi kompenzációt kissé elrugaszkodott ötletnek tartják, mivel a családon belüli segítségnyújtásba való "beleszólás", illetve bármiféle díjszabás megállapítása nem hatásköre egy állami intézménynek sem.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?