Fizessenek a nagyszülőknek a gyerekfelügyeletért!

Pénzcentrum
2009. március 26. 16:00

Nagy-Britanniában, egy szülők körében végzett felmérés szerint a többség egyetért azzal, hogy valamilyen formában anyagi kompenzációban kellene részesíteni a gyerekfelügyeletet elvállaló nagyszülőket. A nyomás most a kormányra nehezedik, sokan ugyanis adó-visszatérítés formájában képzelik ez el.

Az egyre nehezebb munkaerő-piaci körülmények, és a családi kassza szükségszerű megnyirbálása folytán mind kevesebb szülő engedheti meg magának, hogy az anyuka otthon maradjon a gyerekkel, vagy hogy ehelyett gyerekfelügyelőt alkalmazzon. Ilyenkor általában a nagyszülők vállalják magukra a feladatot, természetesen ingyen.

A szigetországban végzett felmérés szerint a nagyszülők évente több ezer órát töltenek gyerekfelügyelettel, amit a megkérdezett szülők 60 százaléka szerint honorálni kellene valamilyen formán.

A felmérést végző Grandparents Plus alapítvány ezért azt kéri a brit kormánytól, hogy módosítson a most érvényben lévő adójogszabályokon, mely szerint azok igényelhetnek csak adójóváírást (akár heti 300 fontnak megfelelő összegben), akik regisztrált gyermekfelügyelőre (óvoda, bölcsőde, vagy babysitter) bízzák gyermekeiket, a nagyszülőktől segítséget igénybe vevőkre tehát ez a támogatás (child care tax credit) nem vonatkozik.

Nagy-Britanniában minden negyedik család, illetve minden második egyedülálló szülő a nagyszülő segítségét veszi igénybe gyerekfelügyelet terén. Ezen "munka" becsült értéke 3,9 milliárd fontot tesz ki évente - írja a Times Online.

A recesszió miatt ez az érték idén azonban csak nőhet, hiszen mind kevesebben engedhetnek meg maguknak fizetős gyerekfelügyeletet, amit a felmérés is igazol, ugyanis a megkérdezettek 44 százaléka a következő 12 hónapban vélhetőleg inkább a nagyszülőkre bízza majd gyermekét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Felmerült ezen kívül annak lehetősége is, hogy a még aktív éveiket töltő, tehát munkával rendelkező nagyszülőknek is járjon "szülés utáni szabadság", vagyis unoka születése után két hétig otthon maradhassanak segédkezni.

A kormány reakciója ez utóbbi felvetésre elfogadóbb volt, ellenben az anyagi kompenzációt kissé elrugaszkodott ötletnek tartják, mivel a családon belüli segítségnyújtásba való "beleszólás", illetve bármiféle díjszabás megállapítása nem hatásköre egy állami intézménynek sem.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem