14 °C Budapest

Fizessenek a nagyszülőknek a gyerekfelügyeletért!

Pénzcentrum
2009. március 26. 16:00

Nagy-Britanniában, egy szülők körében végzett felmérés szerint a többség egyetért azzal, hogy valamilyen formában anyagi kompenzációban kellene részesíteni a gyerekfelügyeletet elvállaló nagyszülőket. A nyomás most a kormányra nehezedik, sokan ugyanis adó-visszatérítés formájában képzelik ez el.

Az egyre nehezebb munkaerő-piaci körülmények, és a családi kassza szükségszerű megnyirbálása folytán mind kevesebb szülő engedheti meg magának, hogy az anyuka otthon maradjon a gyerekkel, vagy hogy ehelyett gyerekfelügyelőt alkalmazzon. Ilyenkor általában a nagyszülők vállalják magukra a feladatot, természetesen ingyen.

A szigetországban végzett felmérés szerint a nagyszülők évente több ezer órát töltenek gyerekfelügyelettel, amit a megkérdezett szülők 60 százaléka szerint honorálni kellene valamilyen formán.

A felmérést végző Grandparents Plus alapítvány ezért azt kéri a brit kormánytól, hogy módosítson a most érvényben lévő adójogszabályokon, mely szerint azok igényelhetnek csak adójóváírást (akár heti 300 fontnak megfelelő összegben), akik regisztrált gyermekfelügyelőre (óvoda, bölcsőde, vagy babysitter) bízzák gyermekeiket, a nagyszülőktől segítséget igénybe vevőkre tehát ez a támogatás (child care tax credit) nem vonatkozik.

Nagy-Britanniában minden negyedik család, illetve minden második egyedülálló szülő a nagyszülő segítségét veszi igénybe gyerekfelügyelet terén. Ezen "munka" becsült értéke 3,9 milliárd fontot tesz ki évente - írja a Times Online.

A recesszió miatt ez az érték idén azonban csak nőhet, hiszen mind kevesebben engedhetnek meg maguknak fizetős gyerekfelügyeletet, amit a felmérés is igazol, ugyanis a megkérdezettek 44 százaléka a következő 12 hónapban vélhetőleg inkább a nagyszülőkre bízza majd gyermekét.

Felmerült ezen kívül annak lehetősége is, hogy a még aktív éveiket töltő, tehát munkával rendelkező nagyszülőknek is járjon "szülés utáni szabadság", vagyis unoka születése után két hétig otthon maradhassanak segédkezni.

A kormány reakciója ez utóbbi felvetésre elfogadóbb volt, ellenben az anyagi kompenzációt kissé elrugaszkodott ötletnek tartják, mivel a családon belüli segítségnyújtásba való "beleszólás", illetve bármiféle díjszabás megállapítása nem hatásköre egy állami intézménynek sem.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?