4 °C Budapest

Bekeményített a nyugdíjbiztosító: már nem csak az APEH ellenőriz!

Pénzcentrum
2009. március 24. 05:55

Az ellenőrzötteknek nem csak jogai, hanem kötelezettségei is vannak! A nyugdíjakhoz kapcsolódó szakellenőrzési feladatokat a hatósági ellenőrzésre vonatkozó szabályoknak megfelelően a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok látják el. Az ilyen irányú feladatokat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szabályozza, melynek értelmében az ellenőrzés kiterjed a nyugdíjbiztosítással kapcsolatos szabályok megtartására, továbbá a nyilvántartási és az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, a nyugellátások megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatásra.

A nyugdíjbiztosítási szakellenőrzés célja

Az ellenőrzés célja, hogy a biztosítottak és a nyugellátást igénylők érdekében a hatályos jogszabályi előírások alapján segítse a nyugdíjbiztosítási adatok nyilvántartásba vételét, a nyugdíjjogosultsághoz, valamint a nyugellátások, a nyugdíjbiztosítás igazgatási szerveinek hatáskörébe utalt más ellátások megállapítását.

A nyugdíjbiztosítási feladatok maradéktalan ellátása érdekében az igazgatóságok kötelesek hozzájárulni az illetékességi területükhöz tartozó adatszolgáltatásra kötelezettek körében a jogszabályi előírások betartásához, betartatásához, a jogkövetés, valamint az egységes jogalkalmazás biztosításához.

A szakellenőrzés indulhat hivatalból, továbbá az ügyfél bejelentésére, nyilatkozatára vagy más hatóság kezdeményezésére. Az ellenőrzés tárgyáról, tervezett időpontjáról és az ellenőrzéshez rendelkezésre bocsátandó okmányok felsorolásáról az ellenőrzött személyt vagy foglalkoztatót előzetesen értesíteni kell.

Az értesítést az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság ellenőrzési osztálya a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény ide vonatkozó előírásai alapján teszik meg. Az értesítés történhet postai úton, faxon, elektronikusan vagy távbeszélőn, de mindenképpen úgy, hogy az ellenőrzés megkezdése előtt legalább 5 nappal az ügyfélhez megérkezzen, illetőleg tudomására jusson. Amennyiben az ellenőrzés eredményét az előzetes értesítés veszélyeztetné, az értesítés mellőzhető!

Ha az ellenőrzött az értesítés ellenére nem teszi lehetővé az ellenőrzés lefolytatását, akkor az eljárásra történő felhívás, illetve a személyes megjelenésre történő felszólítás idézéssel történik. Az idézett köteles az idézésben foglaltaknak eleget tenni. Ha az ellenőrzött a megjelölt időpontban nem jelenik meg, vagy az eljárás helyéről engedély nélkül távozik és távolmaradását, vagy eltávozását megfelelően nem igazolja, akkor bírsággal sújtható.

Az ellenőrzés történhet a foglalkoztató, illetve a magánszemély székhelyén, illetve lakcímén, de a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv helyiségében is. Amennyiben az ellenőrzés tervezett időpontja az ellenőrzöttnek nem megfelelő, az értesítésen, illetőleg az idézésen közölt módon és elérési lehetőségeken jelezheti azt az igazgatási szervnek. 

Az elhunyt egyéni vállalkozó sem nyugodhat?

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?