2 °C Budapest

Bekeményített a nyugdíjbiztosító: már nem csak az APEH ellenőriz!

Pénzcentrum
2009. március 24. 05:55

Az ellenőrzötteknek nem csak jogai, hanem kötelezettségei is vannak! A nyugdíjakhoz kapcsolódó szakellenőrzési feladatokat a hatósági ellenőrzésre vonatkozó szabályoknak megfelelően a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok látják el. Az ilyen irányú feladatokat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szabályozza, melynek értelmében az ellenőrzés kiterjed a nyugdíjbiztosítással kapcsolatos szabályok megtartására, továbbá a nyilvántartási és az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, a nyugellátások megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatásra.

A nyugdíjbiztosítási szakellenőrzés célja

Az ellenőrzés célja, hogy a biztosítottak és a nyugellátást igénylők érdekében a hatályos jogszabályi előírások alapján segítse a nyugdíjbiztosítási adatok nyilvántartásba vételét, a nyugdíjjogosultsághoz, valamint a nyugellátások, a nyugdíjbiztosítás igazgatási szerveinek hatáskörébe utalt más ellátások megállapítását.

A nyugdíjbiztosítási feladatok maradéktalan ellátása érdekében az igazgatóságok kötelesek hozzájárulni az illetékességi területükhöz tartozó adatszolgáltatásra kötelezettek körében a jogszabályi előírások betartásához, betartatásához, a jogkövetés, valamint az egységes jogalkalmazás biztosításához.

A szakellenőrzés indulhat hivatalból, továbbá az ügyfél bejelentésére, nyilatkozatára vagy más hatóság kezdeményezésére. Az ellenőrzés tárgyáról, tervezett időpontjáról és az ellenőrzéshez rendelkezésre bocsátandó okmányok felsorolásáról az ellenőrzött személyt vagy foglalkoztatót előzetesen értesíteni kell.

Az értesítést az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság ellenőrzési osztálya a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény ide vonatkozó előírásai alapján teszik meg. Az értesítés történhet postai úton, faxon, elektronikusan vagy távbeszélőn, de mindenképpen úgy, hogy az ellenőrzés megkezdése előtt legalább 5 nappal az ügyfélhez megérkezzen, illetőleg tudomására jusson. Amennyiben az ellenőrzés eredményét az előzetes értesítés veszélyeztetné, az értesítés mellőzhető!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az ellenőrzött az értesítés ellenére nem teszi lehetővé az ellenőrzés lefolytatását, akkor az eljárásra történő felhívás, illetve a személyes megjelenésre történő felszólítás idézéssel történik. Az idézett köteles az idézésben foglaltaknak eleget tenni. Ha az ellenőrzött a megjelölt időpontban nem jelenik meg, vagy az eljárás helyéről engedély nélkül távozik és távolmaradását, vagy eltávozását megfelelően nem igazolja, akkor bírsággal sújtható.

Az ellenőrzés történhet a foglalkoztató, illetve a magánszemély székhelyén, illetve lakcímén, de a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv helyiségében is. Amennyiben az ellenőrzés tervezett időpontja az ellenőrzöttnek nem megfelelő, az értesítésen, illetőleg az idézésen közölt módon és elérési lehetőségeken jelezheti azt az igazgatási szervnek. 

Az elhunyt egyéni vállalkozó sem nyugodhat?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?