24 °C Budapest

Bekeményített a nyugdíjbiztosító: már nem csak az APEH ellenőriz!

Pénzcentrum
2009. március 24. 05:55

Az ellenőrzötteknek nem csak jogai, hanem kötelezettségei is vannak! A nyugdíjakhoz kapcsolódó szakellenőrzési feladatokat a hatósági ellenőrzésre vonatkozó szabályoknak megfelelően a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok látják el. Az ilyen irányú feladatokat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szabályozza, melynek értelmében az ellenőrzés kiterjed a nyugdíjbiztosítással kapcsolatos szabályok megtartására, továbbá a nyilvántartási és az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, a nyugellátások megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatásra.

A nyugdíjbiztosítási szakellenőrzés célja

Az ellenőrzés célja, hogy a biztosítottak és a nyugellátást igénylők érdekében a hatályos jogszabályi előírások alapján segítse a nyugdíjbiztosítási adatok nyilvántartásba vételét, a nyugdíjjogosultsághoz, valamint a nyugellátások, a nyugdíjbiztosítás igazgatási szerveinek hatáskörébe utalt más ellátások megállapítását.

A nyugdíjbiztosítási feladatok maradéktalan ellátása érdekében az igazgatóságok kötelesek hozzájárulni az illetékességi területükhöz tartozó adatszolgáltatásra kötelezettek körében a jogszabályi előírások betartásához, betartatásához, a jogkövetés, valamint az egységes jogalkalmazás biztosításához.

A szakellenőrzés indulhat hivatalból, továbbá az ügyfél bejelentésére, nyilatkozatára vagy más hatóság kezdeményezésére. Az ellenőrzés tárgyáról, tervezett időpontjáról és az ellenőrzéshez rendelkezésre bocsátandó okmányok felsorolásáról az ellenőrzött személyt vagy foglalkoztatót előzetesen értesíteni kell.

Az értesítést az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság ellenőrzési osztálya a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény ide vonatkozó előírásai alapján teszik meg. Az értesítés történhet postai úton, faxon, elektronikusan vagy távbeszélőn, de mindenképpen úgy, hogy az ellenőrzés megkezdése előtt legalább 5 nappal az ügyfélhez megérkezzen, illetőleg tudomására jusson. Amennyiben az ellenőrzés eredményét az előzetes értesítés veszélyeztetné, az értesítés mellőzhető!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az ellenőrzött az értesítés ellenére nem teszi lehetővé az ellenőrzés lefolytatását, akkor az eljárásra történő felhívás, illetve a személyes megjelenésre történő felszólítás idézéssel történik. Az idézett köteles az idézésben foglaltaknak eleget tenni. Ha az ellenőrzött a megjelölt időpontban nem jelenik meg, vagy az eljárás helyéről engedély nélkül távozik és távolmaradását, vagy eltávozását megfelelően nem igazolja, akkor bírsággal sújtható.

Az ellenőrzés történhet a foglalkoztató, illetve a magánszemély székhelyén, illetve lakcímén, de a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv helyiségében is. Amennyiben az ellenőrzés tervezett időpontja az ellenőrzöttnek nem megfelelő, az értesítésen, illetőleg az idézésen közölt módon és elérési lehetőségeken jelezheti azt az igazgatási szervnek. 

Az elhunyt egyéni vállalkozó sem nyugodhat?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 10:39
A kormánypárti Metropol egy 2023 augusztusi cikkében több valótlanságot állított a főváros gazdálkod...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem