Biztonságosabbá tenné az EU a kozmetikumokat

2009. március 25. 19:00

Biztonságosabbá tenné az EU a kozmetikai termékeket, és egyszerűsítené az uniós szabályozást -írja az EP sajtószolgálata. 

Dagmar Roth-Behrendt német szocialista képviselő a témafelelőse annak a jogszabályjavaslatnak, amely egységes uniós előírásokat határozna meg a kozmetikumokra. A tervezet célja, hogy a gyártói felelősség és az ellenőrzés erősítésével, a szabályozás egyszerűsítésével fokozzák a kozmetikai termékek biztonságosságát. Az állatkísérleteket betiltó uniós rendelkezéseket az új jogszabály nem érinti.

Az EP első olvasatban március 24-én 633 igen, 29 nem, 11 tartózkodó szavazattal fogadta el a tervezetet.

Reklámban csak az igazat

Az Európai Bizottság 2006-os becslése szerint a kozmetikumok 5 százaléka tartalmaz nanorészecskéket. Az új szabályozás biztonságossági vizsgálatot ír elő az ilyeneket tartalmazó termékeknél. Az EP pontosítaná a nanoanyagok definícióját is.

A jövőben a kozmetikumok csomagolásán és a reklámokban csak a termékek valódi, bizonyított hatását szabad majd megemlíteni.

Hatályba lépés

A rendet az unió összes tagállamában közvetlenül hatályos lesz - az EU Hivatalos Lapjában történt közzététel után 42 hónappal.

A vitában Olajos Péter néppárti képviselő azt mondta, a nanotechnológia néhány évvel ezelőtt elkezdte meghódítani a kozmetikai iparágat is, és "mára ennek következtében soha nem látott lehetőségek és távlatok nyíltak meg. Ugyanakkor fontos, hogy kellő óvatossággal kezeljük ezt a kérdést, nem lassítva a felfedezéseket és azok alkalmazását, de figyelve az egészségügyi veszélyekre is".

Olajos úgy vélte, "fontos, hogy az emberek tudják, hogy milyen készítményeket használnak, így a megfelelő és részletes címkézés elengedhetetlen, a gyártói felelősség pedig alapvető. Egy hatalmas és egyre növekvő iparágról beszélünk, hiszen a kozmetikai ipar bevétele az unióban 65 milliárd euróra rúg évente." A képviselő hozzátette, a Bizottság becslése szerint 2006-ban a kozmetikumok 5 százaléka tartalmazott nanoösszetevőket, ez a szám viszont mára meg is duplázódhatott.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?