13 °C Budapest

Már Brüsszel is a magyar libákkal foglalkozik

2009. március 24. 16:30

Az Európai Bizottság tájékozódni kíván a libatoll-fosztás tagállamokban jellemző gyakorlatáról és ennek fényében dönt majd arról, hogy szükséges-e további lépéseket tenni - derült ki az agrárminiszterek ülésén, ahol svéd kezdeményezésre egy Magyarországot gyanúba keverő videofelvétel ügye is terítékre került -írja a Bruxinfo.

A libatoll-fosztás kérdését svéd kezdeményezésre tűzték napirendre az EU27 agrárminisztereinek hétfői ülésén, azt követően, hogy a skandináv országban nemrég nagy közfelháborodást keltett egy állítólag Magyarországról származó videofelvétel, amely a tollfosztás különösen kegyetlen módját mutatta be.

A magyar delegáció "nagyon szerencsétlennek" nevezte az esetet, amitől elhatárolódott és hangsúlyozta, hogy nem általános gyakorlatról, hanem egy elszigetelt esetről van szó. Gráf József, az agrártárca vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egy svéd kereskedelmi csatornán bemutatott felvétel azt a hamis benyomást igyekezett kelteni, mintha hazánkban jellemző eljárásról lenne szó. Arra is rámutatott, hogy a felvétel régi és ezért az azon szereplő személyek nehezen beazonosíthatók. Hangsúlyozta, hogy a magyar törvények büntetik az állatokkal való kegyetlenkedést, aminek akár három éves szabadságvesztés is lehet a következménye. Brüsszeli forrásból úgy tudjuk, hogy a hazai agrártárca nemrég levelet írt Andrula Vasziliu egészségügyi biztosnak, arról biztosítva őt, hogy a videón bemutatott gyakorlatot a magyar törvények sem engedik, továbbá arról, hogy a magyar hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

Vasziliu szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a Bizottság tájékozódik a tollfosztás tagállamokban alkalmazott módszereiről, és ennek fényében dönt majd a további lépésekről. A tollfosztást egyébként nem tiltják az uniós szabályok, feltéve, ha azt kíméletesen, csak az elöregedett tollakat eltávolítva végzik, hogy ne okozzanak fájdalmat az állatoknak - emlékeztetett a szóvivő.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07