28 °C Budapest

Már Brüsszel is a magyar libákkal foglalkozik

2009. március 24. 16:30

Az Európai Bizottság tájékozódni kíván a libatoll-fosztás tagállamokban jellemző gyakorlatáról és ennek fényében dönt majd arról, hogy szükséges-e további lépéseket tenni - derült ki az agrárminiszterek ülésén, ahol svéd kezdeményezésre egy Magyarországot gyanúba keverő videofelvétel ügye is terítékre került -írja a Bruxinfo.

A libatoll-fosztás kérdését svéd kezdeményezésre tűzték napirendre az EU27 agrárminisztereinek hétfői ülésén, azt követően, hogy a skandináv országban nemrég nagy közfelháborodást keltett egy állítólag Magyarországról származó videofelvétel, amely a tollfosztás különösen kegyetlen módját mutatta be.

A magyar delegáció "nagyon szerencsétlennek" nevezte az esetet, amitől elhatárolódott és hangsúlyozta, hogy nem általános gyakorlatról, hanem egy elszigetelt esetről van szó. Gráf József, az agrártárca vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egy svéd kereskedelmi csatornán bemutatott felvétel azt a hamis benyomást igyekezett kelteni, mintha hazánkban jellemző eljárásról lenne szó. Arra is rámutatott, hogy a felvétel régi és ezért az azon szereplő személyek nehezen beazonosíthatók. Hangsúlyozta, hogy a magyar törvények büntetik az állatokkal való kegyetlenkedést, aminek akár három éves szabadságvesztés is lehet a következménye. Brüsszeli forrásból úgy tudjuk, hogy a hazai agrártárca nemrég levelet írt Andrula Vasziliu egészségügyi biztosnak, arról biztosítva őt, hogy a videón bemutatott gyakorlatot a magyar törvények sem engedik, továbbá arról, hogy a magyar hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

Vasziliu szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a Bizottság tájékozódik a tollfosztás tagállamokban alkalmazott módszereiről, és ennek fényében dönt majd a további lépésekről. A tollfosztást egyébként nem tiltják az uniós szabályok, feltéve, ha azt kíméletesen, csak az elöregedett tollakat eltávolítva végzik, hogy ne okozzanak fájdalmat az állatoknak - emlékeztetett a szóvivő.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?