Már Brüsszel is a magyar libákkal foglalkozik

2009. március 24. 16:30

Az Európai Bizottság tájékozódni kíván a libatoll-fosztás tagállamokban jellemző gyakorlatáról és ennek fényében dönt majd arról, hogy szükséges-e további lépéseket tenni - derült ki az agrárminiszterek ülésén, ahol svéd kezdeményezésre egy Magyarországot gyanúba keverő videofelvétel ügye is terítékre került -írja a Bruxinfo.

A libatoll-fosztás kérdését svéd kezdeményezésre tűzték napirendre az EU27 agrárminisztereinek hétfői ülésén, azt követően, hogy a skandináv országban nemrég nagy közfelháborodást keltett egy állítólag Magyarországról származó videofelvétel, amely a tollfosztás különösen kegyetlen módját mutatta be.

A magyar delegáció "nagyon szerencsétlennek" nevezte az esetet, amitől elhatárolódott és hangsúlyozta, hogy nem általános gyakorlatról, hanem egy elszigetelt esetről van szó. Gráf József, az agrártárca vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egy svéd kereskedelmi csatornán bemutatott felvétel azt a hamis benyomást igyekezett kelteni, mintha hazánkban jellemző eljárásról lenne szó. Arra is rámutatott, hogy a felvétel régi és ezért az azon szereplő személyek nehezen beazonosíthatók. Hangsúlyozta, hogy a magyar törvények büntetik az állatokkal való kegyetlenkedést, aminek akár három éves szabadságvesztés is lehet a következménye. Brüsszeli forrásból úgy tudjuk, hogy a hazai agrártárca nemrég levelet írt Andrula Vasziliu egészségügyi biztosnak, arról biztosítva őt, hogy a videón bemutatott gyakorlatot a magyar törvények sem engedik, továbbá arról, hogy a magyar hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

Vasziliu szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a Bizottság tájékozódik a tollfosztás tagállamokban alkalmazott módszereiről, és ennek fényében dönt majd a további lépésekről. A tollfosztást egyébként nem tiltják az uniós szabályok, feltéve, ha azt kíméletesen, csak az elöregedett tollakat eltávolítva végzik, hogy ne okozzanak fájdalmat az állatoknak - emlékeztetett a szóvivő.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem