5 °C Budapest

12 milliárdos uniós támogatás a sürgősségi ellátás fejlesztésére

2009. március 25. 16:45

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával 26 magyarországi kórház sürgősségi osztálya válhat európai színvonalú, modern központtá. A sürgősségi ellátást célzó, Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt pályázat eredeti, 8,8 mrd Ft-os támogatási kerete a kormány mai döntése értelmében további 3,2 milliárd forinttal megemelésre került.


A keret bővítését a megfelelő minőségű pályázatok indokolták, illetve az a szándék, hogy a projektek minél előbb megvalósuljanak. Az összeget a 2009-2010-es pályázati keret részbeni előre hozásával lehet előteremteni.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázat legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a sürgősségi ellátórendszer kórházi szintjének infrastrukturális fejlesztése új sürgősségi osztályok kialakításával, a meglévő sürgősségi osztályok korszerűsítésével, vagy magasabb szintre történő fejlesztésével valósulhasson meg.


A sürgősségi ellátás hatékonyságának és az ellátás minőségének növelése érdekében a betegellátás korszerű, integrált, szakmailag egységes rendszere és központjai kerülnek kialakításra, illetve a meglévő rendszerek fejlesztése valósulhat meg. A tervezett projektek javítják a szolgáltatáshoz való egyenlő hozzáférést, és a lakosság biztonságérzetének és életesélyeinek növelését is szolgálják.


A pályázatok keretében jelentős infrastruktúra-fejlesztésekre is sor kerül: bővül a diagnosztikai és terápiás gép-műszerpark, eszközbeszerzések valósulnak meg, szállítóeszközök kerülnek beszerzésre, épületek akadálymentesítése jöhet létre, valamint diszpécser rendszerek kialakítására kerül sor. Az egységes informatikai rendszerek kialakításával a szolgáltatásokhoz való jobb és gyorsabb hozzáférést lehet majd biztosítani.

A most elbírálásra került kiírás keretében egészségügyi szolgáltató vagy fenntartója nyújthatott be pályázatot új sürgősségi osztály (SO1 és SO2) kialakítására, meglévő sürgősségi osztály korszerűsítésére, valamint meglévő sürgősségi osztály/fogadóhely magasabb szintre történő fejlesztésre. Nem kaphatott támogatást a Közép-magyarországi régió területén megvalósult fejlesztés, abban az esetben sem, ha a pályázó székhelye nem a Közép-magyarországi régióban van. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a projekt elszámolható összes költségének legfeljebb 90 %-a lehetett, a pályázható összeg 100-820 millió forint között volt.

A fejlesztések jelentős építőipari beruházásokkal is járnak. A projekteknél alapelvárás a környezettudatos tervezés, a komplex akadálymentesítés, valamint a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése, figyelembe véve - lehetőség szerint a telephelyek és pavilonok számának csökkentését és/vagy megszüntetését is elősegítő - az építészetileg is korszerű új épület építését, bővítését, valamint átalakítását, felújítását, korszerűsítését. Az átalakításokkal járó gépészeti és energetikai korszerűsítés, valamint helikopter leszállóhely létrehozása és fejlesztése, szabvány szerinti biztosítása egyaránt elszámolható a projektek keretein belül.

Ezek a feladatok az építőiparnak is jelentős megrendelést biztosítanak, ezzel közvetve munkahelymegőrző és teremtő hatásuk is érezhető lesz, valamint hozzájárulnak a gazdasági recesszió negatív hatásainak mérsékléséhez. A munkahelyteremtő hatások azonban nem csak az építőipar keretein belül jelentkeznek, egyes hiányszakmákban is lehetőség lesz létszámbővítésre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a pályázat kétfordulós, jelenleg az első forduló zárult le, a második forduló előtt minden (első körben támogatott) pályázat un. projektfejlesztésen megy keresztül, ezt követően lehet csak végleges nyerteseket hirdetni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?