16 °C Budapest

12 milliárdos uniós támogatás a sürgősségi ellátás fejlesztésére

2009. március 25. 16:45

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával 26 magyarországi kórház sürgősségi osztálya válhat európai színvonalú, modern központtá. A sürgősségi ellátást célzó, Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt pályázat eredeti, 8,8 mrd Ft-os támogatási kerete a kormány mai döntése értelmében további 3,2 milliárd forinttal megemelésre került.


A keret bővítését a megfelelő minőségű pályázatok indokolták, illetve az a szándék, hogy a projektek minél előbb megvalósuljanak. Az összeget a 2009-2010-es pályázati keret részbeni előre hozásával lehet előteremteni.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázat legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a sürgősségi ellátórendszer kórházi szintjének infrastrukturális fejlesztése új sürgősségi osztályok kialakításával, a meglévő sürgősségi osztályok korszerűsítésével, vagy magasabb szintre történő fejlesztésével valósulhasson meg.


A sürgősségi ellátás hatékonyságának és az ellátás minőségének növelése érdekében a betegellátás korszerű, integrált, szakmailag egységes rendszere és központjai kerülnek kialakításra, illetve a meglévő rendszerek fejlesztése valósulhat meg. A tervezett projektek javítják a szolgáltatáshoz való egyenlő hozzáférést, és a lakosság biztonságérzetének és életesélyeinek növelését is szolgálják.


A pályázatok keretében jelentős infrastruktúra-fejlesztésekre is sor kerül: bővül a diagnosztikai és terápiás gép-műszerpark, eszközbeszerzések valósulnak meg, szállítóeszközök kerülnek beszerzésre, épületek akadálymentesítése jöhet létre, valamint diszpécser rendszerek kialakítására kerül sor. Az egységes informatikai rendszerek kialakításával a szolgáltatásokhoz való jobb és gyorsabb hozzáférést lehet majd biztosítani.

A most elbírálásra került kiírás keretében egészségügyi szolgáltató vagy fenntartója nyújthatott be pályázatot új sürgősségi osztály (SO1 és SO2) kialakítására, meglévő sürgősségi osztály korszerűsítésére, valamint meglévő sürgősségi osztály/fogadóhely magasabb szintre történő fejlesztésre. Nem kaphatott támogatást a Közép-magyarországi régió területén megvalósult fejlesztés, abban az esetben sem, ha a pályázó székhelye nem a Közép-magyarországi régióban van. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a projekt elszámolható összes költségének legfeljebb 90 %-a lehetett, a pályázható összeg 100-820 millió forint között volt.

A fejlesztések jelentős építőipari beruházásokkal is járnak. A projekteknél alapelvárás a környezettudatos tervezés, a komplex akadálymentesítés, valamint a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése, figyelembe véve - lehetőség szerint a telephelyek és pavilonok számának csökkentését és/vagy megszüntetését is elősegítő - az építészetileg is korszerű új épület építését, bővítését, valamint átalakítását, felújítását, korszerűsítését. Az átalakításokkal járó gépészeti és energetikai korszerűsítés, valamint helikopter leszállóhely létrehozása és fejlesztése, szabvány szerinti biztosítása egyaránt elszámolható a projektek keretein belül.

Ezek a feladatok az építőiparnak is jelentős megrendelést biztosítanak, ezzel közvetve munkahelymegőrző és teremtő hatásuk is érezhető lesz, valamint hozzájárulnak a gazdasági recesszió negatív hatásainak mérsékléséhez. A munkahelyteremtő hatások azonban nem csak az építőipar keretein belül jelentkeznek, egyes hiányszakmákban is lehetőség lesz létszámbővítésre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a pályázat kétfordulós, jelenleg az első forduló zárult le, a második forduló előtt minden (első körben támogatott) pályázat un. projektfejlesztésen megy keresztül, ezt követően lehet csak végleges nyerteseket hirdetni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?