24 °C Budapest

12 milliárdos uniós támogatás a sürgősségi ellátás fejlesztésére

2009. március 25. 16:45

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával 26 magyarországi kórház sürgősségi osztálya válhat európai színvonalú, modern központtá. A sürgősségi ellátást célzó, Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt pályázat eredeti, 8,8 mrd Ft-os támogatási kerete a kormány mai döntése értelmében további 3,2 milliárd forinttal megemelésre került.


A keret bővítését a megfelelő minőségű pályázatok indokolták, illetve az a szándék, hogy a projektek minél előbb megvalósuljanak. Az összeget a 2009-2010-es pályázati keret részbeni előre hozásával lehet előteremteni.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázat legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a sürgősségi ellátórendszer kórházi szintjének infrastrukturális fejlesztése új sürgősségi osztályok kialakításával, a meglévő sürgősségi osztályok korszerűsítésével, vagy magasabb szintre történő fejlesztésével valósulhasson meg.


A sürgősségi ellátás hatékonyságának és az ellátás minőségének növelése érdekében a betegellátás korszerű, integrált, szakmailag egységes rendszere és központjai kerülnek kialakításra, illetve a meglévő rendszerek fejlesztése valósulhat meg. A tervezett projektek javítják a szolgáltatáshoz való egyenlő hozzáférést, és a lakosság biztonságérzetének és életesélyeinek növelését is szolgálják.


A pályázatok keretében jelentős infrastruktúra-fejlesztésekre is sor kerül: bővül a diagnosztikai és terápiás gép-műszerpark, eszközbeszerzések valósulnak meg, szállítóeszközök kerülnek beszerzésre, épületek akadálymentesítése jöhet létre, valamint diszpécser rendszerek kialakítására kerül sor. Az egységes informatikai rendszerek kialakításával a szolgáltatásokhoz való jobb és gyorsabb hozzáférést lehet majd biztosítani.

A most elbírálásra került kiírás keretében egészségügyi szolgáltató vagy fenntartója nyújthatott be pályázatot új sürgősségi osztály (SO1 és SO2) kialakítására, meglévő sürgősségi osztály korszerűsítésére, valamint meglévő sürgősségi osztály/fogadóhely magasabb szintre történő fejlesztésre. Nem kaphatott támogatást a Közép-magyarországi régió területén megvalósult fejlesztés, abban az esetben sem, ha a pályázó székhelye nem a Közép-magyarországi régióban van. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a projekt elszámolható összes költségének legfeljebb 90 %-a lehetett, a pályázható összeg 100-820 millió forint között volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fejlesztések jelentős építőipari beruházásokkal is járnak. A projekteknél alapelvárás a környezettudatos tervezés, a komplex akadálymentesítés, valamint a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése, figyelembe véve - lehetőség szerint a telephelyek és pavilonok számának csökkentését és/vagy megszüntetését is elősegítő - az építészetileg is korszerű új épület építését, bővítését, valamint átalakítását, felújítását, korszerűsítését. Az átalakításokkal járó gépészeti és energetikai korszerűsítés, valamint helikopter leszállóhely létrehozása és fejlesztése, szabvány szerinti biztosítása egyaránt elszámolható a projektek keretein belül.

Ezek a feladatok az építőiparnak is jelentős megrendelést biztosítanak, ezzel közvetve munkahelymegőrző és teremtő hatásuk is érezhető lesz, valamint hozzájárulnak a gazdasági recesszió negatív hatásainak mérsékléséhez. A munkahelyteremtő hatások azonban nem csak az építőipar keretein belül jelentkeznek, egyes hiányszakmákban is lehetőség lesz létszámbővítésre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a pályázat kétfordulós, jelenleg az első forduló zárult le, a második forduló előtt minden (első körben támogatott) pályázat un. projektfejlesztésen megy keresztül, ezt követően lehet csak végleges nyerteseket hirdetni.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm