7 °C Budapest

Erősödik a fogyasztói öntudat a hírközlési piacon

Pénzcentrum
2009. március 25. 15:30

2008-ban a mobil-szélessávú szolgáltatások, az internet-alapú televíziózás (IPTV) és a triple play csomagok (telefon, internet, televízió) terjedése, valamint a mobilpenetráció folyamatos növekedése, és a fogyasztók védelmének határozott erősödése jellemezte a magyar hírközlési piacot - áll az Európai Bizottság által március 25-én, immár 14. alkalommal közzétett, az Európai Unió és az egyes tagállamok hírközlési piacait vizsgáló éves jelentésben.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke a hazai hírközlési piac fejlődését regisztráló bizottsági jelentés kapcsán kiemelte, Magyarországon a mobilpiac növekedése és a mobil-szélessáv térnyerése mellett továbbra is az uniós átlagnál gyorsabb a vezetékes szélessávú internetszolgáltatások terjedése.

A mobilpiacot illetően a jelentés hangsúlyozza, hogy 2008-ban folytatódott az előfizetők számának növekedése; a penetráció jelentősen, több mint 10 százalékponttal nőtt. További pozitív tendencia, hogy az ügyfélszámon belül 39 százalékra emelkedett az előfizetéses (post-paid) díjcsomagok aránya.

A szélessávú szolgáltatások kapcsán a jelentés megállapítja, hogy a 2008. júliusi adatok szerint a 27 tagállam átlagában 100 főre 21,7, míg Magyarországon 15,7 vezetékes szélessávú előfizetés jutott. Hazánkban ugyanakkor 2007-hez hasonlóan 2008 első felében is az EU 27-ek 7,8 százalékos növekedési ütemét meghaladó mértékben, 10,4 százalékkal nőtt a vezetékes szélessávú vonalak száma. A kábel- és ADSL-szolgáltatók egyaránt kínálnak triple play csomagokat, és bár még nem terjedt el jelentős mértékben, de megjelent a piacon az internet-alapú televíziózás, az IPTV szolgáltatás is, ami 2008 első félévének végén már a lakosság 0,15 százalékát elérte.

A Bizottság a magyar hírközlési szektor egyik legfontosabb fejleményeként értékeli a mobil-szélessávú szolgáltatások elterjedését, hogy a mobil-szélessávú előfizetések száma egy év alatt több mint a kétszeresére nőtt.

Szintén pozitívan értékeli a Bizottság, hogy a digitális átállásról szóló törvény 2007-es elfogadását követően az NHH 2008 márciusában kiírta a vonatkozó frekvenciákra szóló pályázatokat, majd szeptemberben kihirdette az eredményt és 2008 végére elindult Magyarországon a földfelszíni digitális televíziózás és a mobiltelevíziózás is.

A jelentés kiemeli a fogyasztók védelme érdekében elfogadott jogszabályi és szabályozói lépéseket. Az Országgyűlés egyrészt elfogadta a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló törvényt, másrészt úgy módosította az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeiről szóló kormányhatározatot, hogy többek között előírta az internetszolgáltatók számára, hogy előfizetőiket megfelelően tájékoztassák szolgáltatásaik minőségéről, különös tekintettel a garantált le- és feltöltési sebességekről. A jelentés szól az NHH kezdeményezésére az inkumbens szolgáltatók és számos alternatív szolgáltató között létrejött megállapodásról, mely az internetszolgáltatók közötti váltást könnyíti meg az előfizetők számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Bizottság pozitívan értékeli az NHH által a helyi hurok átengedésének (LLU - local loop unbundling) fellendítése érdekében tett lépéseket, figyelemmel arra, hogy a helyi hurok teljes, vagy részleges átengedése kulcsfontosságú a hírközlési szektor, azon belül is a szélessávú szolgáltatások versenyében. Az új referencia hurokátengedési ajánlat szeptemberi elfogadásának köszönhetően az LLU havidíja jelentős mértékben, az uniós átlag alá csökkent, mind a teljes, mind a részleges átengedés esetében. Bár az LLU-piac egyelőre kicsi, 2006 óta folyamatosan bővülő tendenciát mutat, melyet tovább erősíthet az NHH intézkedése.

A vezetékestelefon-szolgáltatások területén a jelentés 2007-hez hasonlóan ismételten a penetráció és a forgalom csökkenéséről számol be. Megállapítja, hogy 2008-ban mind nagykereskedelmi, mind kiskereskedelmi szinten ténylegesen is hozzáférhetővé vált a telefon-előfizetés nélküli csupasz DSL-szolgáltatás, és előrelépésként értékeli, hogy az országos és a vidéki DSL-lefedettség aránya közötti különbség 2008-ban tovább csökkent.

A Bizottság az NHH tevékenységével kapcsolatban kiemeli a 2009. január 1-jével alkalmazandó szimmetrikus, költségorientált mobilvégződtetési díjakat, valamint a domináns piaci pozícióval rendelkező vezetékes vonali szolgáltatók által felszámított összekapcsolási díjak jelentős, átlagosan 20 százalékos csökkentését is.

Az Európai Bizottság által közzétett összefoglaló jelentés, valamint az egyes tagállamok hírközlési piacait részletesen is ismertető "országfejezetek" az alábbi linken érhetők el.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm