21 °C Budapest

Két éven belül már 3D-ben nézhetünk tévét!

2009. március 20. 16:59

Ha a nagy európai műsorszolgáltatók a kezdeményezés mögé állnak, akár már két éven belül megjelenhetnek az első három dimenziós televízióadások.

Technológiailag egy-két éven belül lehetővé válik a három dimenziós televíziózás, az igazi nagy áttöréshez azonban arra lenne szükség, hogy valamely tévétársaság felkarolja az ötletet - mondta Olivier Millies-Lacroix, az Eutelsat kereskedelmi igazgatója a SatExpo konferencián Rómában. "Úgy hiszem, a nézők részéről megvan az érdeklődés, ám a terméket a műsorszolgáltatóknak és a fizetős TV-társaságoknak kell majd kialakítaniuk" - tette hozzá.

Bár a három dimenziós mozifilmek régóta elkápráztatják a nézőket, a technológiát nem is olyan egyszerű átültetni az otthoni képernyőre. Ahhoz, hogy folyamatos 3D-s tévéadást produkáljunk, teljesen új gyártási folyamatokra van szükség, ráadásul a 3D-s videojelek gyártása továbbítása és megjelenítése egyelőre tele van technológiai buktatókkal.

Jó néhány brit tévétársaság már aktívan foglalkozik a három dimenziós adás technológiájával, köztük a BBC és a BSkyB is, a megvalósításig azonban még mind technológiai, mind kereskedelmi fejlesztésekre szükség lesz.

A BSkyB kutató-fejlesztő részlege folyamatosan fejleszti a terméket, melyet akár a standard Sky+ HD digitális boxszal is fogható lesz. A műsorok készítéséhez egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő kamera, de a szolgáltató már karácsonykor bemutatta, mire képes, amikor a Gladiátorok showműsor aktuális adását leközvetítette 3D-ben, sőt a 3D-ben rögzítettek egy sor rögbi- és futballmeccset is, melyek összefoglalóit szintén három dimenzióban adták le.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05