5 °C Budapest

Tízezreket veszélyeztet a Népligetben az azbesztpor

Pénzcentrum
2009. március 24. 09:30

Naponta több tízezer ember van veszélyben a népligeti buszpályaudvaron, mert az Üllői úti volt katonai laktanya egyik épületéből az azbeszt hónapok óta szabadon száll a levegőbe.

Korábban az épület azért került a hírekbe, mert a bontás során az egyik épületrész az utcára dőlt és maga alá temetett egy embert. Időközben azonban kiderült, hogy legalább egy épület jelentős mennyiségű azbesztet tartalmaz. A tegnapihoz hasonló szeles időben nagy mennyiségű veszélyes anyag is kikerülhet a környezetbe. A közeli buszpályauvar utasai, a járókelők tehát nap mint nap veszélyben vannak.

A Levegő Munkacsoport szerint a tulajdonosnak tudomása volt az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag jelenlétéről, de hónapok óta késlekedik az eltávolításával. Ezért a munkacsoport és a Nemzeti Azbesztmentesítési Program Munkacsoport ismételten figyelmeztette a hatóságokat az azbesztpor veszélyére.

Elvileg előírás, hogy az azbesztet tartalmazó szerkezeteket (épületeket) légmentesen lezárva kell tartani az azbesztmentesítésig. Az említett épület esetében erről nem beszélhetünk.

A Levegő Munkacsoport szerint az azbeszt által kiváltott betegségek lappangási ideje 10-15 év. Azt nem lehet tudni, hogy az azbeszt eddig mennyi áldozatot követelt, de Európa-szerte akár félmillió ember halála hozható összefüggésbe az azbeszt miatt kialakult mellhártya-, hashártya- és tüdőrákkal. Arról nincs korrekt adat, hogy hazánkban mennyi áldozatot követelt eddig az azbeszt.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?