20 °C Budapest

Tízezreket veszélyeztet a Népligetben az azbesztpor

Pénzcentrum
2009. március 24. 09:30

Naponta több tízezer ember van veszélyben a népligeti buszpályaudvaron, mert az Üllői úti volt katonai laktanya egyik épületéből az azbeszt hónapok óta szabadon száll a levegőbe.

Korábban az épület azért került a hírekbe, mert a bontás során az egyik épületrész az utcára dőlt és maga alá temetett egy embert. Időközben azonban kiderült, hogy legalább egy épület jelentős mennyiségű azbesztet tartalmaz. A tegnapihoz hasonló szeles időben nagy mennyiségű veszélyes anyag is kikerülhet a környezetbe. A közeli buszpályauvar utasai, a járókelők tehát nap mint nap veszélyben vannak.

A Levegő Munkacsoport szerint a tulajdonosnak tudomása volt az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag jelenlétéről, de hónapok óta késlekedik az eltávolításával. Ezért a munkacsoport és a Nemzeti Azbesztmentesítési Program Munkacsoport ismételten figyelmeztette a hatóságokat az azbesztpor veszélyére.

Elvileg előírás, hogy az azbesztet tartalmazó szerkezeteket (épületeket) légmentesen lezárva kell tartani az azbesztmentesítésig. Az említett épület esetében erről nem beszélhetünk.

A Levegő Munkacsoport szerint az azbeszt által kiváltott betegségek lappangási ideje 10-15 év. Azt nem lehet tudni, hogy az azbeszt eddig mennyi áldozatot követelt, de Európa-szerte akár félmillió ember halála hozható összefüggésbe az azbeszt miatt kialakult mellhártya-, hashártya- és tüdőrákkal. Arról nincs korrekt adat, hogy hazánkban mennyi áldozatot követelt eddig az azbeszt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07