-3 °C Budapest

Macedónia lehet az EU üdvöskéje

2009. március 17. 10:00

A napokban az Európai Parlament három tagjelölt ország - Horvátország, Törökország és Macedónia- felkészüléséről fogadott el állásfoglalásokat. Közülük a legkisebb Macedónia elmaradottnak tűnhet, mégis, a magas hegyek nagy lehetőségeket rejtenek.

Macedónia, a Balkán kellős közepén fekvő kis ország nem igazán tartozik azok közé a helyek közé, ahonnan nap mint nap hallunk híreket. Pedig a macedónokat érdemes komolyan venni: hamarosan EU- tagok lehetnek, földrajzi és gazdasági helyzetüknél fogva fontos szerepet játszhatnak az Unió életében, és a további bővítésben is.


Macedónia Korábbi Jugoszláv Köztársaság (Fotó: wikipedia)

Macedónia helyzete sok szempontból nem épp kedvező: Európa legszegényebb államai közül kettővel, Koszovóval és Albániával is határos, a délről szomszédos görögökkel pedig hosszú évek óta pocsék a viszonyuk.

Görögök, macedónok és makedónok

A nemzetközi vita csaknem két évtizede, a volt Jugoszláv köztársaság függetlenné válása óta tart, s az egyik komoly akadálya az ország EU-hoz és NATO-hoz való közeledésének. Az ország névválasztását Görögország vétózta meg, arra hivatkozva, hogy Szkopje így akarja megszerezni magának a macedónok lakta északnyugat-görögországi területeket, ráadásul a görög történelem egy fontos elemét (Macedónia-Makedónia) is kisajátítja. Athénnak azt sikerült elérnie, hogy az országot Macedónia Korábbi Jugoszláv Köztársaság néven vegyék fel minden nemzetközi szervezetbe, és azóta is azon van, hogy a Macedónia névnek valamilyen magyarázó bővítménnyel ellátott változatát erőltesse rá szomszédjára. Ezt azonban a macedónok kitartóan elutasítják, így viszont jelentősen csúszik a két nemzetközi szervezethez történő csatlakozásuk.

Szkopje már 2003-ban ígéretet kapott a csatlakozásra, a tárgyalások 2005-ben kezdődtek. Ugyanakkor az ország nem akar mindenáron a nemzetközi szervezetek tagja lenni: egy nemrég készült közvélemény kutatás szerint a macedónoknak csak 3 százaléka mondta azt, hogy az EU- és NATO-tagság az ország hivatalos nevének a megváltoztatása árán is elfogadható.

Kis ország, nagy lehetőségek

Persze ezzel együtt Macedóniának komoly gazdasági problémákkal is meg kell küzdenie. Elsősorban az óriási, 33- 35 százalék körüli munkanélküliséggel. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kétmilliós államban a gyakorlatban is ilyen rossz a helyzet, hiszen sokan dolgoznak félig vagy teljesen illegálisan, becslések szerint a szürke-és feketegazdaság aránya a GDP 20 százalékát is elérheti.
A GDP növekedése meghaladja a 3 százalékot, ugyanakkor az infláció 8,4 százalékos.


Fotó: cia.gov


Macedóniában azonban vannak kiaknázatlan lehetőségek: az ország jelenleg elsősorban a mezőgazdaságból él, komolyabb exportbevételei is elsősorban gyümölcsökből és borból, valamint ruházati és textilipari termékekből származnak. Ami viszont számunkra is izgalmas lehet, az a vadregényes hegyek és Európa legmélyebb tavai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Balkán Svájca?

Az ország turisztikai szempontból kiemelkedő potenciállal rendelkezik, de a lehetőségekhez mérten teljesítménye egyelőre viszonylag alacsony. A fogadó oldalon 80 ezer kereskedelmi szálláshely (ennek negyede modern szállodai kapacitás) várja a turistákat. Tengerpart híján az idegenforgalmi potenciál 70 százaléka az ország nyugati határvidékén található tavaknál (Ohridi-tó, Prespai-tó, és a Dojran-tó) összpontosul, ráadásul több település és tájegység az UNESCO védelmét élvezi.

Így könnyen lehet, hogy akár néhány éven belül nem csak magyar turisták, hanem befektetők is felfedezik maguknak Macedóniát.

A macedón kormány pedig tárt karokkal várja a vállalkozó szellemű magyarokat is: az adórendszer korszerűsítése jegyében fokozatosan csökkentették a vállalkozások nyereségadóját és a személyi jövedelemadót, a külföldi beruházóknak pedig speciális adókedvezményeket is kínálnak. A kiemelt beruházásokhoz kedvező földbérletet, illetve az infrastruktúra kiépítésében is komoly segítséget nyújtanak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?