33 °C Budapest

Sokk a patikákban: a vény nélküli szerek máris drágultak!

Pénzcentrum
2009. március 13. 05:55

A külföldi forrásból származó vény nélküli gyógyszerek árfolyamában máris érvényesült a forintgyengülés hatása. A vényre kapható szerek drágulását a hosszú távű szerződések miatt egyelőre benyelték a gyártók, de ez a status quo sem tartható sokáig - mondta Szabó Ferenc a Hungaropharma vezérigazgatója.

Drágulnak a vény nélküli szerek

A forint gyengüléséből származó drágulás nem tud egyből begyűrűzni a gyógyszertárakba, mivel a nagykereskedők forintban jó előre rögzített árakon vásárolnak a gyártóktól. A Hungaropharma például a gyártókra terheli az árfolyamkockázatot, mivel egy 5 százalékos árrésből nem lehet 20 százalékos árfolyamgyengülést kigazdálkodni. A gyártók viszont - jogosan - szívják a fogukat a kialakult helyzet miatt, s amennyiben a közeljövőben nem erősödik a forint, vagy nem sikerül szerződést módosítaniuk, inkább kihátrálnak majd a magyar piacról - vázolta a borús helyzetet Szabó. A gyártók közül többen például hosszú távú tendert nyertek a magyar államnál - nem gyógyszerekre, hanem például vérzsákokra - 240 forint körüli euróárfolyamnál, most pedig komoly veszteségeket kénytelenek realizálni.

Mi is az az OTC?
A hatezer nem szubvencionált patikaszer 60 százaléka recept nélkül kapható, ezek az úgynevezett OTC-készítmények. Ebbe a kategóriába tartoznak a legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapítók a megfázás elleni készítmények vagy izomfájdalmakra, bőrgyógyászati panaszokra használt kenőcsök

Ahol viszont lehetőség van az áremelkedésre, az az OTC-készítmények piaca, mivel ezeknél a termékeknél nincs előre elfogadott ár. Itt a gyártók minden hónap elején újratárgyalják az árakat és rögvest élnek is a lehetőséggel, hogy drágítsanak. Ezen termékek árai tehát szinte időbeli csúszás nélkül fogják követni a forint gyengülésének folyamatát a patikákban.

Borús jövő, bezáró patikák

Korábban azt jósoltuk, hogy néhány százalékos piaci növekedés lesz idén a gyógyszerpiacon, ezzel szemben azt látjuk, hogy a legutóbbi hónapunk ugyanolyan lett, mint egy évvel korábban. A kormányzat gyógyszerár-támogatásokra vonatkozó 30 milliárd forintos csökkentési javaslata mellé 2,5 százalékos árnövekedést prognosztizált, mi azonban úgy gondoljuk, hogy valójában 4,5 százalék lesz a tényleges árnövekedés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 2007-es patikaliberalizáció óta a hazai patikák száma 2050-ről 2400-ra növekedett, igaz nem teljesen a kormányzat szándékainak megfelelően. A kis települések helyett ugyanis inkább a nagyobb városokban nyíltak egyre-másra a gyógyszertárak. Ezek a nagyobb üzletek sokszor egymás üzletét is rontják, nyíltan felvállalva a "ki bírja tovább" versenyt. Bár a patikalánc fogalma elég képlékeny, ma nagyjából a patikák 20 százaléka tartozik mégis valamely lánchoz. Ezt az arányt 7-800-ra szeretnék felemelni a közeljövőben a tulajdonosok, vagyis a láncokhoz tartozhat majd a piaci forgalom 30-40 százaléka.

Forrás: Hungaropharma


A patikákban lebonyolított gyógyszerpiaci forgalom 2007-ben körülbelül hat százalékkal csökkent, majd 2008-ban visszakorrigált nagyjából a 2006-os szintekre. Ám a patikák növekvő száma miatt az átlagforgalom, illetve az árrés-tömeg 20 százalékkal csökkent, ami egyet jelent azzal, hogy a gyógyszertárak átlagos fedezete 20 százalékkal csökkent. Ezzel megnőtt a nagykereskedők fizetési kockázata, illetve az elaprózódott rendelések miatt a logisztikai kihívások is látható mértékben emelkedtek. Ezért Szabó Ferenc szerint a gyógyszertárak mintegy 10 százaléka még az idén csődbe mehet, különösen ha a kormány megnyirbálja a gyógyszerár-támogatásokat és ettől ismét csökken a teljes piaci forgalom.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?