23 °C Budapest

Sokk a patikákban: a vény nélküli szerek máris drágultak!

Pénzcentrum
2009. március 13. 05:55

A külföldi forrásból származó vény nélküli gyógyszerek árfolyamában máris érvényesült a forintgyengülés hatása. A vényre kapható szerek drágulását a hosszú távű szerződések miatt egyelőre benyelték a gyártók, de ez a status quo sem tartható sokáig - mondta Szabó Ferenc a Hungaropharma vezérigazgatója.

Drágulnak a vény nélküli szerek

A forint gyengüléséből származó drágulás nem tud egyből begyűrűzni a gyógyszertárakba, mivel a nagykereskedők forintban jó előre rögzített árakon vásárolnak a gyártóktól. A Hungaropharma például a gyártókra terheli az árfolyamkockázatot, mivel egy 5 százalékos árrésből nem lehet 20 százalékos árfolyamgyengülést kigazdálkodni. A gyártók viszont - jogosan - szívják a fogukat a kialakult helyzet miatt, s amennyiben a közeljövőben nem erősödik a forint, vagy nem sikerül szerződést módosítaniuk, inkább kihátrálnak majd a magyar piacról - vázolta a borús helyzetet Szabó. A gyártók közül többen például hosszú távú tendert nyertek a magyar államnál - nem gyógyszerekre, hanem például vérzsákokra - 240 forint körüli euróárfolyamnál, most pedig komoly veszteségeket kénytelenek realizálni.

Mi is az az OTC?
A hatezer nem szubvencionált patikaszer 60 százaléka recept nélkül kapható, ezek az úgynevezett OTC-készítmények. Ebbe a kategóriába tartoznak a legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapítók a megfázás elleni készítmények vagy izomfájdalmakra, bőrgyógyászati panaszokra használt kenőcsök

Ahol viszont lehetőség van az áremelkedésre, az az OTC-készítmények piaca, mivel ezeknél a termékeknél nincs előre elfogadott ár. Itt a gyártók minden hónap elején újratárgyalják az árakat és rögvest élnek is a lehetőséggel, hogy drágítsanak. Ezen termékek árai tehát szinte időbeli csúszás nélkül fogják követni a forint gyengülésének folyamatát a patikákban.

Borús jövő, bezáró patikák

Korábban azt jósoltuk, hogy néhány százalékos piaci növekedés lesz idén a gyógyszerpiacon, ezzel szemben azt látjuk, hogy a legutóbbi hónapunk ugyanolyan lett, mint egy évvel korábban. A kormányzat gyógyszerár-támogatásokra vonatkozó 30 milliárd forintos csökkentési javaslata mellé 2,5 százalékos árnövekedést prognosztizált, mi azonban úgy gondoljuk, hogy valójában 4,5 százalék lesz a tényleges árnövekedés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2007-es patikaliberalizáció óta a hazai patikák száma 2050-ről 2400-ra növekedett, igaz nem teljesen a kormányzat szándékainak megfelelően. A kis települések helyett ugyanis inkább a nagyobb városokban nyíltak egyre-másra a gyógyszertárak. Ezek a nagyobb üzletek sokszor egymás üzletét is rontják, nyíltan felvállalva a "ki bírja tovább" versenyt. Bár a patikalánc fogalma elég képlékeny, ma nagyjából a patikák 20 százaléka tartozik mégis valamely lánchoz. Ezt az arányt 7-800-ra szeretnék felemelni a közeljövőben a tulajdonosok, vagyis a láncokhoz tartozhat majd a piaci forgalom 30-40 százaléka.

Forrás: Hungaropharma


A patikákban lebonyolított gyógyszerpiaci forgalom 2007-ben körülbelül hat százalékkal csökkent, majd 2008-ban visszakorrigált nagyjából a 2006-os szintekre. Ám a patikák növekvő száma miatt az átlagforgalom, illetve az árrés-tömeg 20 százalékkal csökkent, ami egyet jelent azzal, hogy a gyógyszertárak átlagos fedezete 20 százalékkal csökkent. Ezzel megnőtt a nagykereskedők fizetési kockázata, illetve az elaprózódott rendelések miatt a logisztikai kihívások is látható mértékben emelkedtek. Ezért Szabó Ferenc szerint a gyógyszertárak mintegy 10 százaléka még az idén csődbe mehet, különösen ha a kormány megnyirbálja a gyógyszerár-támogatásokat és ettől ismét csökken a teljes piaci forgalom.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm