Vége az áresésnek? Most kell lapostévét venni!

Pénzcentrum
2008. december 22. 05:38

Eddig igencsak racionális magatartás volt kivárni a plazma vagy LCD tévék megvásárlásával, mondván hogy egy évvel elhalasztva a dolgot, akár féláron is megkaphatjuk a kinézett darabot. A válság ilyen szempontból komolyan keresztbetett a vásárlóknak, a DisplaySearch előrejelzése szerint ugyanis a tévéértékesítés visszaesésével párhuzamosan megáll majd az árcsökkenés is.

A prognózis szerint 2009-ben csökkenni fog az USA-ban a televízió értékesítés, mind mennyiségben, mind értékben. Azért érdekes ez az előrejelzés, mert korábban a gyártók mindig úgy érveltek, hogy termékeik iránt a nehéz gazdasági periódusokban sem csökkenhet a kereslet, hiszen ilyenkor többen maradnak otthon és többek között tévézéssel múlatják az időt.

Az előrejelzés szegmensenkénti bontásban azt mutatja, hogy minden tévétípusra összességében 4%-os lehet a visszaesés 2009-ben, míg önmagában az LCD terület 2%-kal nőhet 2008-hoz képest. (Mielőtt ennek a növekedésnek bárki is nagyon örülne, jegyezzük meg, hogy 2008-ben 22%-os volt az ütem az előző évhez képest, míg 2007-ben még 77%-os volt a dinamika.)

Szakértők kiemelik, hogy a jövőre várt visszaesés nem csak annak tudható be, hogy a korábbi növekedés a digitális átállásnak és a régebbi típusú készülékek lecserélésének az eredménye volt. A gyárak már most is alacsonyabb kapacitással üzemelnek, mint hónapokkal ezelőtt, a kereslet csökkenése ugyanis már közvetlenül érezhető.

Mindez nem jelent sok jót a vásárlóknak, a DisplaySearch szakembere szerint ugyanis az LCD tévék ára igencsak stabil maradhat a közeljövőben, és semmiképp sem eshet már tovább olyan dinamikusan, ahogy tette ezt a korábbi években. A gyártók többsége elhalasztja az újabb gyártóegységek létesítését, melyek pedig az eddiginél is hatékonyabban gyártották volna az LCD paneleket, így teret engedhettek volna a további árcsökkentésnek. A jelenlegi helyzetben azonban az árak befagyhatnak, a vásárlás előtt állóknak nem nagyon van hát mire várniuk.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35