26 °C Budapest

Vége az áresésnek? Most kell lapostévét venni!

Pénzcentrum
2008. december 22. 05:38

Eddig igencsak racionális magatartás volt kivárni a plazma vagy LCD tévék megvásárlásával, mondván hogy egy évvel elhalasztva a dolgot, akár féláron is megkaphatjuk a kinézett darabot. A válság ilyen szempontból komolyan keresztbetett a vásárlóknak, a DisplaySearch előrejelzése szerint ugyanis a tévéértékesítés visszaesésével párhuzamosan megáll majd az árcsökkenés is.

A prognózis szerint 2009-ben csökkenni fog az USA-ban a televízió értékesítés, mind mennyiségben, mind értékben. Azért érdekes ez az előrejelzés, mert korábban a gyártók mindig úgy érveltek, hogy termékeik iránt a nehéz gazdasági periódusokban sem csökkenhet a kereslet, hiszen ilyenkor többen maradnak otthon és többek között tévézéssel múlatják az időt.

Az előrejelzés szegmensenkénti bontásban azt mutatja, hogy minden tévétípusra összességében 4%-os lehet a visszaesés 2009-ben, míg önmagában az LCD terület 2%-kal nőhet 2008-hoz képest. (Mielőtt ennek a növekedésnek bárki is nagyon örülne, jegyezzük meg, hogy 2008-ben 22%-os volt az ütem az előző évhez képest, míg 2007-ben még 77%-os volt a dinamika.)

Szakértők kiemelik, hogy a jövőre várt visszaesés nem csak annak tudható be, hogy a korábbi növekedés a digitális átállásnak és a régebbi típusú készülékek lecserélésének az eredménye volt. A gyárak már most is alacsonyabb kapacitással üzemelnek, mint hónapokkal ezelőtt, a kereslet csökkenése ugyanis már közvetlenül érezhető.

Mindez nem jelent sok jót a vásárlóknak, a DisplaySearch szakembere szerint ugyanis az LCD tévék ára igencsak stabil maradhat a közeljövőben, és semmiképp sem eshet már tovább olyan dinamikusan, ahogy tette ezt a korábbi években. A gyártók többsége elhalasztja az újabb gyártóegységek létesítését, melyek pedig az eddiginél is hatékonyabban gyártották volna az LCD paneleket, így teret engedhettek volna a további árcsökkentésnek. A jelenlegi helyzetben azonban az árak befagyhatnak, a vásárlás előtt állóknak nem nagyon van hát mire várniuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem