6 °C Budapest

Aranyvasárnapi roham: éhínségre készülnek az emberek?

Pénzcentrum
2008. december 22. 08:45

Az idei aranyvasárnapon bizonyosan nem tétlenkedtek a kereskedők védőszentjei. A kiskereskedők nagykönyvében ugyanis pontosan úgy írják körbe a tökéletes vásárlóidőt, mint ahogy az tegnap összejött. A jó idő az ünnepi szezonban az utcai bazározók számára szinte élet-halál kérdése, ám egy lucskos, szürke, hideg nap a nagy bevásárlóközpontok bevételét is komolyan csökkentheti - írja a Népszabadság.

A kiemelt vevőcélpontok előtt már jóformán csak tyúklépésben lehetett közlekedni, a bankautomatáknál is hosszú volt a sor. A hipermarketek kasszáinál felhalmozott árumennyiségtől az embernek már olyan érzése támadt, mintha valami hosszabb éhínségre készülnének fel a vásárlók.

A kosárba kerülő árukat szemlélve azonban megalapozottnak tűnik az a vélemény is, hogy a fogyasztók jó része most az olcsóbb termékekkel kárpótolja magát. Az elektronikai üzletekben - Saturn, Media Markt, Electro World - a kasszák előtt szinte mindenütt viszonylag olcsóbb háztartási elektronikai termékekkel "felszerelt" vásárlók sorakoztak. Az is árulkodó jel, hogy az áruhiteles cégek standjai úgyszólván kihaltak voltak.

Igaz, a budai Mammut egyik vevőszolgálatán inkább úgy látják, hogy a vásárlóknak nem a "hitelérzékenységük", hanem a megfontoltságuk nőtt. Egyszerűen az a helyzet, hogy a nagyobb értékű ajándékokat már hetekkel korábban megvették, így az aranyvasárnapot inkább a kisebb ajándékok beszerzésére szánták.

Bár az időjárás az utolsó napokban kegyes volt az utcai kereskedőkhöz is, a Vörösmarty téri kézművesek a fejüket ingatták amikor a forgalomra kérdezték őket. Nem az igazi - felelték. Szerintük a forgalom döntő része egy-két héttel ezelőtt már lement, vasárnap inkább csak "kirándulni" és nézelődni jöttek az emberek. Itt is hasonlóak a tapasztalatok, azaz a vevők inkább kis értékű dolgokat vettek. A drágább, egyedi darabokat nem érte meg kihozni. A szomszédos utcákra, terekre kitelepült kereskedők ellenben többnyire csak a fogukat szívták: nem igazán érte meg a drága helypénz, rossz volt a forgalmuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A karácsonyi forgalom "szűk keresztmetszetéből" mellesleg beigazolódni látszik a hazai kiskereskedelem egyik fő tendenciája: folyamatosan nyílik az olló a nagyjából két éve stagnáló forgalomban egyes, elsősorban az újabban nyitott, modernebb, és a régi, némileg már "lehasznált" üzletközpontok forgalma között.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm