19 °C Budapest

Sátrat vert Londonban a részegek védőangyala

Pénzcentrum
2008. december 20. 12:00

A szórakozóhelyeken és éttermekben a karácsonyi céges partik és a szilveszteri bulik miatt csúcsforgalom van - csakúgy, mint a hazatérő részegek miatt a kórházakban. Londonban ezért önkéntesek segítik azokat, akik "becsiccsentve" összetörték magukat, vagy egyszerűen csak nem találnak haza.

A St John Ambulance önkéntesei immár harmadik decemberben állítják fel elsősegély sátrukat a Livelpool Street-i pályaudvar egyik peronjának végén. Az inkább katasztrófa sújtotta, vagy háborús övezetbe illő sátor csütörtök, péntek és szombat esténként-éjszakánként fogadja vendégeit, akik általában egyáltalán nem önként, vagy tudatuk teljes birtokában érkeznek.

Az önkéntesek leggyakrabban a karácsonyi bulikból hazafelé botorkáló kiütött dolgozókon segítenek, akik a legkülönfélébb baleseteket képesek elszenvedni. A leggyakoribb eset egy kiadós esés következtében szenved az áldozat néhány vágást és horzsolást, de érkeznek betörött orrú páciensek is. Nem ritka a kihűlés sem, főleg azok körében, akik hazafelé menet egy szál ingben elalszanak a padkán vagy egy fal mellett ülve.

Az ambuláns segítséget nem csak a felebaráti szeretet vezérli. Az ott dolgozó orvosok szerint a sérülések 75 százaléka nem igényel kórházi ellátást, így az ottani kapacitást fenn lehet tartani a valóban komoly eseteknek. Ha valaki részeg, nem feltétlenül kell neki kórház, arra azoknak van szüksége, akik valóban betegek - fogalmazta meg sommásan egyikük a munka lényegét. Pedig az Egyesült Királyságban már járványméreteket öltött a sárga talajig történő lerészegedés. Tavaly 11 százalékkal nőtt az iváshoz kapcsolódó balesetek száma a szigetországban és a gazdasági nehézségek ellenére úgy tűnik, az idén sem mondanak le a britek a kedvenc szabadidős tevékenységükről. A kormányzat mindent megpróbál, hogy visszaszorítsa a hétvégi részegeskedés mértékét, de úgy tűnik hiába. Meghosszabbították a kocsmák lehetséges nyitvatartási idejét - hogy ne legyen kényszer 11-ig kiinni a bárpultot -, undorító plakátokkal ragasztották tele a falakat elrettentő példaként, sőt komoly pénzbírságot is kilátásba helyeztek azok számára, akik nyilvános helyen merészelnének "színeset ásítani".

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?