5 °C Budapest

Lehet még ennél is rosszabb? Az IMF szerint igen...

Pénzcentrum
2008. november 7. 16:00

A Nemzetközi Valutalap csütörtökön tovább csökkentette növekedési prognózisát, és még komolyabb összefogásra szólította fel az országokat a válság hatásainak csökkentése érdekében.

Ahogy az a lenti táblázatban is látszik, az USA-tól kezdve egészen Japánig minden ország esetében alacsonyabb növekedési ütemmel, sőt 2009-ben szinte minden fejlett országban csökkenéssel számol a szervezet, amelyre a második világháború óta nem volt példa.

A csütörtökön kiadott jelentés szerint az elmúlt hónapokban olyan negatív irányú változások következtek be a pénzpiacokból kiindulva már a reálgazdaságban is, hogy mindenképp módosítani kellett az egyébként sem túl rózsás előrejelzéseken.

A termelői és fogyasztói oldalon is csökkent a bizalom, a hitelek pedig beszűkültek, ami erősen visszaveti a gazdaságot. Az IMF szerint ezen fiskális és monetáris politikával is segíteni kell, ezért üdvözölte az ECB kamatcsökkentését is, ami enyhítheti a gazdasági visszaesést.

A recesszióban leginkább a nyersanyag-exportőr országok érintettek, mivel ezek ára erősen csökkent, és várhatóan továbbra is csökkenni fog. A Valutaalap szerint jövőre a 68 dolláros barrelenkénti olajár az elképzelhető, ami a fogyasztói árakban is csökkenést hoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor ez az áresés deflációs aggodalmakat is szül, még ha az IMF szerint a tartós áresésnek jelen körülménye között nincs reális esélye.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem