Lehet még ennél is rosszabb? Az IMF szerint igen...

Pénzcentrum
2008. november 7. 16:00

A Nemzetközi Valutalap csütörtökön tovább csökkentette növekedési prognózisát, és még komolyabb összefogásra szólította fel az országokat a válság hatásainak csökkentése érdekében.

Ahogy az a lenti táblázatban is látszik, az USA-tól kezdve egészen Japánig minden ország esetében alacsonyabb növekedési ütemmel, sőt 2009-ben szinte minden fejlett országban csökkenéssel számol a szervezet, amelyre a második világháború óta nem volt példa.

A csütörtökön kiadott jelentés szerint az elmúlt hónapokban olyan negatív irányú változások következtek be a pénzpiacokból kiindulva már a reálgazdaságban is, hogy mindenképp módosítani kellett az egyébként sem túl rózsás előrejelzéseken.

A termelői és fogyasztói oldalon is csökkent a bizalom, a hitelek pedig beszűkültek, ami erősen visszaveti a gazdaságot. Az IMF szerint ezen fiskális és monetáris politikával is segíteni kell, ezért üdvözölte az ECB kamatcsökkentését is, ami enyhítheti a gazdasági visszaesést.

A recesszióban leginkább a nyersanyag-exportőr országok érintettek, mivel ezek ára erősen csökkent, és várhatóan továbbra is csökkenni fog. A Valutaalap szerint jövőre a 68 dolláros barrelenkénti olajár az elképzelhető, ami a fogyasztói árakban is csökkenést hoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor ez az áresés deflációs aggodalmakat is szül, még ha az IMF szerint a tartós áresésnek jelen körülménye között nincs reális esélye.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35