Történelmi mélypont: mindenki pesszimista

Pénzcentrum
2008. november 3. 08:00

Az előző hónapok stagnáló hangulata után októberben történelmi mélypontra zuhant az Európai Unió támogatásával a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az üzleti várakozások soha nem látott mélyponton vannak, a fogyasztók viszont az idei év áprilisában még negatívabban látták a jövőt.


Az idei év tizedik hónapjában az ipari bizalmi index csaknem elérte valaha mért legalacsonyabb értékét. Látványosan kedvezőtlenebb lett a következő negyedév termelési lehetőségeiről alkotott vélemény, de jelentős mértékben romlottak a foglalkoztatási várakozások is. Októberben különösen magas volt a leépítés a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, a gumiipar, a nemfém ásványi termékek gyártásában, valamint a járműiparban. Ezzel szemben munkaerőre volt igény a vegyi alapanyaggyártásban, a papíriparban és a nyomdaiparban.

Az építőiparban a már egy éve javuló tendencia fordult meg, igaz ez a változás még beilleszthető a trendbe. A kereskedelmi index viszont tovább folytatta mélyrepülését, s értéke most a nyár elejinek felel meg. A szolgáltatói bizalmi index is jelentősen csökkent.

Az iparban némileg csökkent az áremelési szándék, az építőiparban és a szolgáltatási szektorban lényegében nem változott, a kereskedelemben viszont valamelyest emelkedett szeptemberhez képest. Ezzel szemben a fogyasztók inflációs várakozása a több hónapos csökkenést követően kifejezetten megugrott.

A lakosság a rövid távú megtakarítási képességét kevésbé, míg saját várható pénzügyi helyzetét sokkal rosszabbnak érezte, mint a kilencedik hónapban. Jelentős mértékben romlottak a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó tervek is, miközben jelentős mértékben megemelkedett a munkanélküliségtől való félelem.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?