Történelmi mélypont: mindenki pesszimista

Pénzcentrum
2008. november 3. 08:00

Az előző hónapok stagnáló hangulata után októberben történelmi mélypontra zuhant az Európai Unió támogatásával a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az üzleti várakozások soha nem látott mélyponton vannak, a fogyasztók viszont az idei év áprilisában még negatívabban látták a jövőt.


Az idei év tizedik hónapjában az ipari bizalmi index csaknem elérte valaha mért legalacsonyabb értékét. Látványosan kedvezőtlenebb lett a következő negyedév termelési lehetőségeiről alkotott vélemény, de jelentős mértékben romlottak a foglalkoztatási várakozások is. Októberben különösen magas volt a leépítés a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, a gumiipar, a nemfém ásványi termékek gyártásában, valamint a járműiparban. Ezzel szemben munkaerőre volt igény a vegyi alapanyaggyártásban, a papíriparban és a nyomdaiparban.

Az építőiparban a már egy éve javuló tendencia fordult meg, igaz ez a változás még beilleszthető a trendbe. A kereskedelmi index viszont tovább folytatta mélyrepülését, s értéke most a nyár elejinek felel meg. A szolgáltatói bizalmi index is jelentősen csökkent.

Az iparban némileg csökkent az áremelési szándék, az építőiparban és a szolgáltatási szektorban lényegében nem változott, a kereskedelemben viszont valamelyest emelkedett szeptemberhez képest. Ezzel szemben a fogyasztók inflációs várakozása a több hónapos csökkenést követően kifejezetten megugrott.

A lakosság a rövid távú megtakarítási képességét kevésbé, míg saját várható pénzügyi helyzetét sokkal rosszabbnak érezte, mint a kilencedik hónapban. Jelentős mértékben romlottak a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó tervek is, miközben jelentős mértékben megemelkedett a munkanélküliségtől való félelem.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem