6 °C Budapest

Történelmi mélypont: mindenki pesszimista

Pénzcentrum
2008. november 3. 08:00

Az előző hónapok stagnáló hangulata után októberben történelmi mélypontra zuhant az Európai Unió támogatásával a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az üzleti várakozások soha nem látott mélyponton vannak, a fogyasztók viszont az idei év áprilisában még negatívabban látták a jövőt.


Az idei év tizedik hónapjában az ipari bizalmi index csaknem elérte valaha mért legalacsonyabb értékét. Látványosan kedvezőtlenebb lett a következő negyedév termelési lehetőségeiről alkotott vélemény, de jelentős mértékben romlottak a foglalkoztatási várakozások is. Októberben különösen magas volt a leépítés a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, a gumiipar, a nemfém ásványi termékek gyártásában, valamint a járműiparban. Ezzel szemben munkaerőre volt igény a vegyi alapanyaggyártásban, a papíriparban és a nyomdaiparban.

Az építőiparban a már egy éve javuló tendencia fordult meg, igaz ez a változás még beilleszthető a trendbe. A kereskedelmi index viszont tovább folytatta mélyrepülését, s értéke most a nyár elejinek felel meg. A szolgáltatói bizalmi index is jelentősen csökkent.

Az iparban némileg csökkent az áremelési szándék, az építőiparban és a szolgáltatási szektorban lényegében nem változott, a kereskedelemben viszont valamelyest emelkedett szeptemberhez képest. Ezzel szemben a fogyasztók inflációs várakozása a több hónapos csökkenést követően kifejezetten megugrott.

A lakosság a rövid távú megtakarítási képességét kevésbé, míg saját várható pénzügyi helyzetét sokkal rosszabbnak érezte, mint a kilencedik hónapban. Jelentős mértékben romlottak a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó tervek is, miközben jelentős mértékben megemelkedett a munkanélküliségtől való félelem.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem