Nőtt a világban az egyenlőtlenség, hazánk sem kivétel!

Pénzcentrum
2008. október 22. 10:06

Az OECD országok kétharmadában nőtt a szakadék a gazdagok és szegények között az elmúlt 20 évben. Öt éves távlatot tekintve USA-ban, Kanadában, Németországban és Norvégiában nőtt leginkább a fizetésbeli különbség.

Ennek képzetlenek körében mért munkanélküliség az egyik legfőbb oka, ugyanakkor az adózás és újrafelosztás útján a kormányok ezen némileg enyhíteni tudnak.

Az OECD országok lakosai közül minden tizedik az országos fizetési átlag felnél kevesebbet keresett 2005-ben, ami a szegénység egyfajta mérőszámának is tekinthető. Eszerint Mexikó a legszegényebb ország, ahol minden ötödik lakosra igaz ez, míg Dánia a leggazdagabb, ahol csak 20-ból egy ember kényszerül átlag alatti fizetésből élni.

Az egyik mutató, amelyet az egyenlőtlenségek mérésére szoktak használni, az úgynevezett Gini-koefficiens. Ennek változása értelemszerűen azt mutatja, hogy csökkent, vagy nőtt-e a jövedelemegyenlőtlenség az adott országban. Hazánkban a nyolcvanas évek közepétől a kilencvenes évek közepéig - a mutató alapján - nőtt, majd a következő 10 évben némileg csökkent a jövedelemkülönbség, összességében azonban még így is a emelkedett a mutató értéke.

A mutató érteke akkor nulla, ha mindenki jövedelme teljesen egyenlő lenne, és akkor 1, ha például az összes jövedelem egyetlen emberé lenne. Az OECD országok átlagát tekintve 2005-ben az együttható értéke 0,311 volt, ezzel szemben hazánkban 0,291, ami tehát kisebb jövedelembeli különbségekre utal. A legnagyobb Törökországban és Mexikóban volt, ahol 0,43 illetve 0,47 a gini-együttható értéke.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?