25 °C Budapest

Az idő optimális beosztását negatívan befolyásolja a stressz

Pénzcentrum
2008. augusztus 26. 13:17

A GfK Hungária 2008 tavaszi vizsgálata szerint az időkihasználást befolyásoló tényezők közül a lakosság legnagyobb arányban a stressz negatív hatásait hangsúlyozza. A többségre jellemző, hogy igyekszik idejét beosztani, de néha a tervek nem valósulnak meg, és - talán épp ezért - sokak számára fontos a rugalmasság.

A GfK Hungária 2008 áprilisában 1000 főt kérdezett meg arról, hogyan gazdálkodik idejével. Ennek keretében a 15-69 éves korosztály megkérdezettjei 15 állítást értékeltek 1-4-ig terjedő skálán, ahol az 1=nagyon jellemző, 4=egyáltalán nem jellemző.

A kutatás eredményeiről általában el lehet mondani, hogy az összehasonlítás alapjául szolgáló 2000. évhez képest lényeges változás nem állt be a lakosság időhöz és az azzal való gazdálkodáshoz való viszonyában. A legtöbben továbbra is arról tettek említést, hogy a stressz nagyon rossz hatással van rájuk (átlag: 2,1). Érdekes tény, hogy ezt az állítást az inaktívak önmagukra nézve ugyanannyira igaznak vélik, mint a foglalkoztatottak, tehát nem feltétlenül a munka a kizárólagos stresszor. Ugyanakkor az is látszik az adatokból, hogy a nőkre saját bevallásuk szerint sokkal rosszabbul hatnak a stresszes helyzetek, mint a férfiakra.


A stresszel összefüggésben kíváncsiak voltak a kutatók arra is, mit gondolnak a megkérdezettek saját teljesítményükről, amikor szorít az idő. E tekintetben a két nem között nincs különbség, viszont 2008-ban már egy picit kevésbé jellemző a lakosságra, hogy "időprésben" jobban teljesít.

Általában igyekszik a többség beosztani az idejét, de gyakran végképp másképp alakul a helyzet, mint ahogy tervezte. Talán épp ezért legalább ennyire jellemző az, hogy az egyén számára fontos a rugalmasság és az, hogy ne kelljen túlságosan beosztani az idejét. Ez utóbbi tényező 2000-hez képest egy picit fontosabbá is vált, mint bármely másik - meglepő módon épp a legidősebbek (60-69 évesek) körében volt a legnagyobb a változás 2000-hez képest. Ugyanakkor a rugalmasságot azonos mértékben preferálják az aktív foglalkoztatottak és az inaktívak is szemben a 2000-res adatokkal. Ezzel összefüggésben jellemzően a hölgyek érzik inkább úgy, hogy alig jut idejük magukkal foglalkozni.

A stressz, mint külső körülmény ma már nem szolgál egyértelműen mentségül a túlhajszoltságra, hiszen a többség azt vallja, azok az emberek, akik a stressz miatt panaszkodnak, gyakran maguk a hibásak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Olyan termékekre, melyek megkönnyítik a napi ügyeink intézését, leginkább az aktív, illetve a 20-49 éves korosztályok (lennének) hajlandók költeni.
A többségre legkevésbé az jellemző, hogy ne tudná, mit is kezdjen az idejével, illetve, hogy gyakorlatilag mindig magánál tartaná a határidőnaplóját.

A szabadság tervezése is - az adatok tükrében - némiképp spontán módon történik. A válaszadók bevallása szerint nem igazán jellemző, hogy fél évvel a szabadságuk előtt tudnák, hol fogják azt eltölteni.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?