Hátrányos helyzetű települések támogatása

Pénzcentrum
2008. július 15. 08:41

A kistelepülési iskolák és körjegyzőségek tárgyi feltételeinek javítására és közösségi buszok beszerzésére kiírt pályázatot bírált el dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter. A tárcavezető erről beszélt a 2008. 07. 14-i kormányszóvivői tájékoztatón. (Forrás: Önkormányzati Minisztérium)

Mint mondta, 3,5 milliárd forintra a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségekben működő társulások, társult önkormányzatok pályázhattak, a települések önereje 5-30 százalék között változott. A támogatásokat várhatóan még augusztusban átutalják az önkormányzatoknak.

A kormány fontosnak tartja, hogy az alsó tagozatos tanulók lakóhelyükön tanulhassanak, a rendelkezésre álló összeg több mint fele ezért jutott a társult feladataellátásban működő iskolákhoz - mondta Gyenesei István.

Összesen 155 pályázat érkezett a minisztérium felhívására, ebből 146 nyert átlagosan 14 millió forint támogatást. A pályázaton nyert összeget a vizesblokk felújítására, a fűtési, világítási rendszer korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére és tornatermek, konyhák felújítására lehet fordítani. A miniszter kiemelte: a magyarországi 3.152 település közül 1.956 településen van iskola, a pályázat keretében minden harmadik támogatásban részesült.

A felhívásra a 2007-2008-ban alakult vagy új taggal bővült körjegyzőségek támogatására 184 pályázat érkezett, ebből 158 nyert átlagosan 4,6 millió forint támogatást, az Önkormányzati Minisztérium közlése szerint összesen 429 település kapott pénzt. A pályázati pénzből - a hatékonyabb munkáért és az állampolgárok színvonalasabb kiszolgálásáért - informatikai, irodatechnikai eszközöket lehet beszerezni, illetve bővíteni, korszerűsíteni lehet a körjegyzőségek hivatalát. Gyenesei István emlékeztetett: az országban 758 körjegyzőség működik, ennek 34 százaléka tavaly és idén alakult vagy bővült és 60 százalékuk kapott most támogatást. Összesen 2009 önkormányzat működik a 758 körjegyzőség keretei között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A miniszter a közösségi buszok beszerzésével kapcsolatban azt mondta, 52 pályázat érkezett és 38 nyert átlagosan 19 millió forint támogatást új vagy használt autóbusz beszerzésére. A miniszter kiemelte: a most kiosztott támogatás esély a periférián élőknek a jobb életminőségre.

Gyenesei István megjegyezte: új támogatási formát is indítanak, 1,6 milliárd forintot osztanak szét, amelyből a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, 10 ezer lakos alatti településeken működő bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására és eszközbeszerzésre nyílik majd lehetőség.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35