Nem éri meg olimpiát rendezni...

Pénzcentrum
2008. július 14. 10:00

Ha már egy ország olimpiai játékok színhelyévé vált, azt gondolnánk, hogy ez jelentős bevétel növekedést jelenthet a turizmus terén. A feltételezésekkel ellentétben azonban egy ilyen rendezvény lebonyolítása sokszor inkább veszteséget jelent egy ország idegenforgalmának, legalábbis erre a következtetésre jutott az Európai Utazásszervezők Szövetsége (ETOA) - írja a Világgazdaság.

A felmérések szerint Görögország vendégforgalma az utóbbi években 20 százalékkal maradt el a törökországiaktól, de Ausztrália sem tud lépést tartani a 2000-es Syney-ben rendezett olimpia óta Új-Zélanddal.

A példát a barcelonai olimpiával vezették le. A játékokra készülve a szállodai kapacitás 1992-ben 35 százalékkal bővült, ami a későbbiekben is folytatódott. Emellett viszont a hotelek átlagos foglaltsági rátája 64-ről 47 százalékra csökkent. Ausztrália ugyanerre a sorsra jutott. Az olimpia utáni néhány évben jelentős turisztikai forgalomnövekedés volt, de ugyanakkor a foglaltság 83 százalékról 67-re csökkent.

Mind a két esetben jelentősen befolyásolta a helyzetet, hogy megnőtt a hotelek, szállodák száma, amelyeke az adatok szerint a játékok végeztével már nem voltak kihasználva. Ezzel szemben volt, aki ki tudta használni a helyzetet, Sydney-ben 2000-től 2004-ig 10 hotelt alakítottak át kórházzá.

Erre a sorsra juthat Kína is. Az olimpia várhatóan feltornázza egy időre a turisták számát, de az épülő férőhelyeknek köszönhetően a foglaltság romlani fog. A jelenlegi adatok szerint az ötcsillagos hotelek foglaltsága 77 százalékon, a négycsillagosoké 44 százalékon áll jelenleg az olimpia idejére.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20