16 °C Budapest

Vigyázz a nyaralás alatt: megmutatjuk, hol tilos a cigi

Pénzcentrum
2008. június 30. 13:45

Egyre több ország dönt úgy, szigorítja a dohányzás szabályait. Július elsejétől ezen államok közé tartozik majd Hollandia is, ahol tilos lesz éttermekben, kávézókban rágyújtani. A sorban az első egyébként még Írország volt 2004-ben. Nézzük, mely európai országokban ajánlatos a nyaralás alatt meggondolni, rágyújtunk-e vagy sem.

Nagy-Britannia

Angliában tavaly július elseje óta tilos nyilvános helyen és munkahelyen rágyújtani. Néhány hónappal később a tiltást átvette Wales és Észak-Írország, Skócia pedig már 2006 óta tiltja a nyilvános dohányzást.

Dánia

A skandináv államok közül Dánia vezette be utolsóként 2007 augusztusában a dohánytilalmat azokban a bárokban, kávézókban és éttermekben, melyek alapterülete meghaladja a 100 négyzetmétert.

Franciaország

A franciák 2008-ban kezdték meg kitiltani a füstölgőket a kávézókból, éttermekből és bárokból. Aki megszegi a tilalmat, 450 eurót (106 ezer forintot) kell fizetnie, a helyiség tulajdonosa pedig akár 750 eurót (177 ezer forintot) is fizetethet, amiért engedélyezte a dohányzást.

Németország

Január elsejétől tilos Németország majdnem teljes területén rágyújtani bárokban és éttermekben.

Görögország

Ugyan Görögországban dohányoznak Európán belül a legtöbben (a felnőttek 45 százaléka), mégis az elsők között, 2002-ben tiltotta meg a dohányzást nyilvános helyen a görög kormány, igaz a szabályozás a bárokat kihagyta.

Írország

2004 márciusában tiltották be a füstölgést az írországi kultúrát fémjelző bárokban, s ez indította el Európa-szerte a lavinát.

Olaszország

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005 januárja óta tilos a kávé mellett cigizni az olasz kávézókban, éttermekben és egyéb nyilvános helyeken.

Norvégia

Nem sokkal Írország után vezette be Norvégia a dohányzási tilalmat. 2004. június 1. óta tilos rágyújtani bárokban, éttermekben, azonban a munkahelyeken ki lehet alakítani dohányzó-helyet.

Portugália

Portugália 2007 júniusában fogadta el a törvényt, melynek értelmében a 100 négyzetméter alapterületnél kisebb éttermek választhatnak, a közintézményekben pedig dohányzó-részt alakítottak ki, s a 18 éven aluliak nem vásárolhatnak dohány-terméket.

Spanyolország

Az EB-nyertes Spanyolországban 2005 január elseje óta tilos munkahelyeken rágyújtani.

Törökország

Idén májusban vált hatályossá a nyilvános helyeken dohányzást tiltó törvény Törökországban, ahol a felnőtt férfiak kétharmada dohányzik.

Málta, Svédország, Lettország, Litvánia, Észtország, Belgium, Izland

Ezekben az országokban is elfogadták a dohányzás-ellenes törvényeket, azonban a legtöbb esetben a dohányfüst-mentes munkahelyre koncentrálnak.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?