Lendületben a VPOP - Lehúzhatják a rolót a vendéglősök

Pénzcentrum
2008. június 25. 08:15

Júliustól megváltoznak a szeszes italok zárjegyeire vonatkozó szabályok: az elektronikus adatrögzítés segítségével pontosan követhető lesz a termék útja a gyártástól a felhasználókig. A vendéglősök szerint, ha emiatt nekik napi jelentéseket kell küldeniük a vámhatóságnak, sokan lehúzhatják majd a rolót - írja a Magyar Hírlap.

A zárjegyen nemcsak az szerepel majd, mikor és kinek adták ki, s esetleg nem körözik-e lopás vagy eltűnés miatt, hanem például az is, hogy a gazdálkodó a zárjegyet mikor, milyen termékre helyezte fel, mennyi az ital alkoholtartalma, s milyen fantázianévvel került forgalomba. A korábbi adattartalomhoz hozzákapcsolják a kereskedők által jól ismert, úgynevezett EAN-kódot is. A zárjegy felhelyezésére is új előírás vonatkozik: nemcsak a szövegnek és a sorszámnak kell olvashatónak lennie, hanem a vonalkód teljes terjedelmében látható kell hogy legyen. Az üzletekben az ellenőrzést laptoppal és vonalkód-leolvasóval felszerelt pénzügyőrök végzik majd, így könnyen kiszűrhető lesz, ha eltérnek a gyártói és a bolti információk.

Az új rendszer bevezetésével befellegzett a számlamanipulációnak - állítják a vámosok. A VPOP arról is tájékoztatott, hogy a június 30-án a vámhatóság készletében lévő régi zárjegyek továbbra is kiadhatók, s legkésőbb szeptember 30-ig felhasználhatók.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem