12 °C Budapest

Lendületben a VPOP - Lehúzhatják a rolót a vendéglősök

Pénzcentrum
2008. június 25. 08:15

Júliustól megváltoznak a szeszes italok zárjegyeire vonatkozó szabályok: az elektronikus adatrögzítés segítségével pontosan követhető lesz a termék útja a gyártástól a felhasználókig. A vendéglősök szerint, ha emiatt nekik napi jelentéseket kell küldeniük a vámhatóságnak, sokan lehúzhatják majd a rolót - írja a Magyar Hírlap.

A zárjegyen nemcsak az szerepel majd, mikor és kinek adták ki, s esetleg nem körözik-e lopás vagy eltűnés miatt, hanem például az is, hogy a gazdálkodó a zárjegyet mikor, milyen termékre helyezte fel, mennyi az ital alkoholtartalma, s milyen fantázianévvel került forgalomba. A korábbi adattartalomhoz hozzákapcsolják a kereskedők által jól ismert, úgynevezett EAN-kódot is. A zárjegy felhelyezésére is új előírás vonatkozik: nemcsak a szövegnek és a sorszámnak kell olvashatónak lennie, hanem a vonalkód teljes terjedelmében látható kell hogy legyen. Az üzletekben az ellenőrzést laptoppal és vonalkód-leolvasóval felszerelt pénzügyőrök végzik majd, így könnyen kiszűrhető lesz, ha eltérnek a gyártói és a bolti információk.

Az új rendszer bevezetésével befellegzett a számlamanipulációnak - állítják a vámosok. A VPOP arról is tájékoztatott, hogy a június 30-án a vámhatóság készletében lévő régi zárjegyek továbbra is kiadhatók, s legkésőbb szeptember 30-ig felhasználhatók.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?