Kalauz a közigazgatási eljárásokhoz

Pénzcentrum
2008. június 18. 15:51

Hiánypótló kötetet jelentetett meg az Opten Informatikai Kft. amikor útjára bocsátotta a Közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló KET Kérdezz-Felelek című kiadványt. A KET, azaz a 2004. évi CXL. törvény gyakorlati használata során számos, többféleképen megválaszolható kérdéssel szembesülnek a jogalkalmazók. Ezek között segít eligazodni a szerző Józsa Fábián, volt belügyi államtitkár, aki elméleti és gyakorló közigazgatási szakemberként szerkesztette egybe mindazt, amit a KET-ről tudni kell.

"Az egyik legösszetettebb magyar törvény, nem csoda, hogy az elmúlt években rengeteg problémát vetettek fel a jogalkalmazók a témával kapcsolatban" - vezette fel ma megjelent könyvének bemutatóját Józsa Fábián korábbi belügyi államtitkár most közigazgatási hivatali főosztályvezető, egyetemi oktató. A 2004. évi CXL. törvény, közismert nevén a KET hosszú vajúdás után az 1957. évi IV. törvényt váltotta fel, amely közel 50 év és a rendszerváltozás valamennyi közigazgatási és társadalmi átalakulását magán viselte különböző módosítások formájában. Ezek a változások azonban ma sem zárultak le. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy az új törvénnyel kapcsolatban a jogalkalmazók az elmúlt években számos problémát vetettek föl. Ezekre a problémákra is keresi a választ miközben a jogszabály és a tágabb szabályozási környezet összefüggéseit magyarázza a KET Kérdezz-felelek, amely a naprakész jogszabályok kiadásával is foglalkozó Opten Informatikai Kft. gondozásában jelent meg.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy hiánypótló kiadványról van szó, hiszen a hatósági eljárás új szabályrendszeréről már a jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatait is magába foglaló, átfogó törvénymagyarázatot adunk közre - szögezte le a könyvet bemutató Dr. Virág Rudolf, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára. Az államtitkár szerint a könyvet valamennyi hatósági jogkörrel felruházott államigazgatási, illetve önkormányzati szakember - közöttük kitüntetetten a jegyzők haszonnal forgathatják, hiszen a mögötte álló szakmai tudás, és a kiadvány szerkezete egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy afféle közigazgatási kézikönyvként legyen alkalmazható a mindennapi munkavégzés során.

"Egész biztosan lesznek még újabb és újabb kérdések a KET-tel kapcsolatban, hiszen tudjuk, hogy három év kevés arra, hogy egy ilyen széleskörű joganyag gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos valamennyi probléma a felszínre kerüljön" - nyilatkozta a folytatásról a szerző. Józsa Fábián reméli, hogy a kötet nem marad a "levegőben lógva", hiszen nemcsak a mindennapi jogalkalmazás vet föl újabb kérdéseket, hanem maga a törvény is változik, ezért néhány év múlva célszerű lesz ismét visszatérni a KET értelmezésére.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?