16 °C Budapest

Kalauz a közigazgatási eljárásokhoz

Pénzcentrum
2008. június 18. 15:51

Hiánypótló kötetet jelentetett meg az Opten Informatikai Kft. amikor útjára bocsátotta a Közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló KET Kérdezz-Felelek című kiadványt. A KET, azaz a 2004. évi CXL. törvény gyakorlati használata során számos, többféleképen megválaszolható kérdéssel szembesülnek a jogalkalmazók. Ezek között segít eligazodni a szerző Józsa Fábián, volt belügyi államtitkár, aki elméleti és gyakorló közigazgatási szakemberként szerkesztette egybe mindazt, amit a KET-ről tudni kell.

"Az egyik legösszetettebb magyar törvény, nem csoda, hogy az elmúlt években rengeteg problémát vetettek fel a jogalkalmazók a témával kapcsolatban" - vezette fel ma megjelent könyvének bemutatóját Józsa Fábián korábbi belügyi államtitkár most közigazgatási hivatali főosztályvezető, egyetemi oktató. A 2004. évi CXL. törvény, közismert nevén a KET hosszú vajúdás után az 1957. évi IV. törvényt váltotta fel, amely közel 50 év és a rendszerváltozás valamennyi közigazgatási és társadalmi átalakulását magán viselte különböző módosítások formájában. Ezek a változások azonban ma sem zárultak le. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy az új törvénnyel kapcsolatban a jogalkalmazók az elmúlt években számos problémát vetettek föl. Ezekre a problémákra is keresi a választ miközben a jogszabály és a tágabb szabályozási környezet összefüggéseit magyarázza a KET Kérdezz-felelek, amely a naprakész jogszabályok kiadásával is foglalkozó Opten Informatikai Kft. gondozásában jelent meg.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy hiánypótló kiadványról van szó, hiszen a hatósági eljárás új szabályrendszeréről már a jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatait is magába foglaló, átfogó törvénymagyarázatot adunk közre - szögezte le a könyvet bemutató Dr. Virág Rudolf, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára. Az államtitkár szerint a könyvet valamennyi hatósági jogkörrel felruházott államigazgatási, illetve önkormányzati szakember - közöttük kitüntetetten a jegyzők haszonnal forgathatják, hiszen a mögötte álló szakmai tudás, és a kiadvány szerkezete egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy afféle közigazgatási kézikönyvként legyen alkalmazható a mindennapi munkavégzés során.

"Egész biztosan lesznek még újabb és újabb kérdések a KET-tel kapcsolatban, hiszen tudjuk, hogy három év kevés arra, hogy egy ilyen széleskörű joganyag gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos valamennyi probléma a felszínre kerüljön" - nyilatkozta a folytatásról a szerző. Józsa Fábián reméli, hogy a kötet nem marad a "levegőben lógva", hiszen nemcsak a mindennapi jogalkalmazás vet föl újabb kérdéseket, hanem maga a törvény is változik, ezért néhány év múlva célszerű lesz ismét visszatérni a KET értelmezésére.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem