20 °C Budapest

Díjat kaptak az európai kulturális örökség megőrzői

Pénzcentrum
2008. május 9. 15:00

Tegnap hirdették ki az Európai Unió kulturális örökségi díjának nyerteseit. A különböző kategóriák nyertesei között szerepelnek Csehország, Görögország, Hollandia, Románia és Spanyolország projektjei.

Az Európai Örökség Díjat 2002-ben hozta létre az Európai Bizottság és az Európa Nostra, utóbbi egy pán-európai szervezet, amely kifejezetten a kulturális örökség megőrzését szolgálja. A díjakat több kategóriában ítélték oda, úgy mint épület restaurálás és újrahasznosítás, városi és vidéki környezet rehabilitáció, régészeti munkálatok valamint művészeti gyűjtemények gondozása. Idén első alkalommal oktatási programokat is díjaztak.

A mostani pályázatra 29 ország 109 projektje jelentkezett, amelyből a legjobbakat egy zsűri választotta ki. Az első helyezettek pénzdíjat is kapnak, egyenként 10 ezer eurót vagyis közel 2,5 millió forintot.


Forrás: www.discoverczech.com
Örökségmegőrzés kategóriájában három projektet díjaztak. Az egyiket a csehországi Èeský Krumlov kastély épülethomlokzatának helyreállítása és megőrzése nyerte el. A zsűri kiemelte a cseh műemlékvédelem minőségi és iránymutató voltát.

Ugyanebben a kategóriában kapott díjat Görögország az Ios szigeten található Skarkos-on végrehajtott régészeti munkálataiért. Skarkos-on több történelem előtti település ásatása zajlik, ezeket azért díjazták, mert a feltárásokat minimális beavatkozással, és a természeti környezetre káros hatások nélkül sikerült végrehajtaniuk.

A harmadik kategória-nyertes Hollandia, aki a Rotterdamban található Van Nelle gyárépület rekonstrukciójáért, és újrahasznosításáért részesült díjban.

Kutatás kategóriában Spanyolország győzött, ahol a katonai építészeti alkotásokról készítettek leltárt, illetve kutatási anyagot. A spanyol hadászati, katonai épületekre fordított célzott figyelmet díjazta a zsűri.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hollandia két díjat is kapott, a másodikat egy alapítvány kapta, amely Hoorn városának rekonstrukcióját, megőrzését tűzte ki célul. Hoorn városka Amsterdamtól északra, 40 kilométerre található. Az 1357-ben alapított település történelmi városközpontja gyönyörű képet fest a holland építészetről. A bírálók elsősorban a civil szféra aktív részvételét értékelte a program esetében.


Forrás: www.otka.hu
Oktatás, tréning, figyelemfelhívás kategóriában Románia nyert, ahol egy tréning központot hoztak létre Bonchidán, a Bánffy kastélyban. A tréning célja, hogy workshopok keretében megtanítsák az épületrestaurálással kapcsolatos alapvető mesterségeket, úgy mint ácsmesterség, vakolás, kőművesség, asztalosmunka, stb. Végső célja természetesen az, hogy a Ceausescu korszakban elhanyagolt műemlékeket professzionálisan tudják helyreállítani.

A díjátadó ceremónia június 12-én, az Egyesült Királyságbeli Durham katedrálisban lesz megtartva, ahol további 21 projekt veheti át a második helyezettnek járó díjat.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?