12 °C Budapest

Díjat kaptak az európai kulturális örökség megőrzői

Pénzcentrum
2008. május 9. 15:00

Tegnap hirdették ki az Európai Unió kulturális örökségi díjának nyerteseit. A különböző kategóriák nyertesei között szerepelnek Csehország, Görögország, Hollandia, Románia és Spanyolország projektjei.

Az Európai Örökség Díjat 2002-ben hozta létre az Európai Bizottság és az Európa Nostra, utóbbi egy pán-európai szervezet, amely kifejezetten a kulturális örökség megőrzését szolgálja. A díjakat több kategóriában ítélték oda, úgy mint épület restaurálás és újrahasznosítás, városi és vidéki környezet rehabilitáció, régészeti munkálatok valamint művészeti gyűjtemények gondozása. Idén első alkalommal oktatási programokat is díjaztak.

A mostani pályázatra 29 ország 109 projektje jelentkezett, amelyből a legjobbakat egy zsűri választotta ki. Az első helyezettek pénzdíjat is kapnak, egyenként 10 ezer eurót vagyis közel 2,5 millió forintot.


Forrás: www.discoverczech.com
Örökségmegőrzés kategóriájában három projektet díjaztak. Az egyiket a csehországi Èeský Krumlov kastély épülethomlokzatának helyreállítása és megőrzése nyerte el. A zsűri kiemelte a cseh műemlékvédelem minőségi és iránymutató voltát.

Ugyanebben a kategóriában kapott díjat Görögország az Ios szigeten található Skarkos-on végrehajtott régészeti munkálataiért. Skarkos-on több történelem előtti település ásatása zajlik, ezeket azért díjazták, mert a feltárásokat minimális beavatkozással, és a természeti környezetre káros hatások nélkül sikerült végrehajtaniuk.

A harmadik kategória-nyertes Hollandia, aki a Rotterdamban található Van Nelle gyárépület rekonstrukciójáért, és újrahasznosításáért részesült díjban.

Kutatás kategóriában Spanyolország győzött, ahol a katonai építészeti alkotásokról készítettek leltárt, illetve kutatási anyagot. A spanyol hadászati, katonai épületekre fordított célzott figyelmet díjazta a zsűri.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hollandia két díjat is kapott, a másodikat egy alapítvány kapta, amely Hoorn városának rekonstrukcióját, megőrzését tűzte ki célul. Hoorn városka Amsterdamtól északra, 40 kilométerre található. Az 1357-ben alapított település történelmi városközpontja gyönyörű képet fest a holland építészetről. A bírálók elsősorban a civil szféra aktív részvételét értékelte a program esetében.


Forrás: www.otka.hu
Oktatás, tréning, figyelemfelhívás kategóriában Románia nyert, ahol egy tréning központot hoztak létre Bonchidán, a Bánffy kastélyban. A tréning célja, hogy workshopok keretében megtanítsák az épületrestaurálással kapcsolatos alapvető mesterségeket, úgy mint ácsmesterség, vakolás, kőművesség, asztalosmunka, stb. Végső célja természetesen az, hogy a Ceausescu korszakban elhanyagolt műemlékeket professzionálisan tudják helyreállítani.

A díjátadó ceremónia június 12-én, az Egyesült Királyságbeli Durham katedrálisban lesz megtartva, ahol további 21 projekt veheti át a második helyezettnek járó díjat.

EZT OLVASTAD MÁR?