Hortobágy a legjobb hely Magyarországon!

Pénzcentrum
2008. május 8. 14:58

2008. május 8-án, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét. A "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" címet a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht., "Hortobágy, a pásztorok földje" című pályaműve nyerte el.

Az Európai Bizottság 2007-ben második alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence", azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk" témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott desztináció kiválasztását ösztönözni. A 2007. decemberében indult projekttéma a ,,Tourism and intangible assets", aminek keretében "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" került kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek hagyományaikat változatosan, autentikus módon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes célterület - Hortobágy - jogosult a ,, Kiváló Európai Desztináció - European Destination of Excellence'' cím használatára.

A kiválasztott - európai szinten is versenyképes - fogadóterület az ember és táj több ezer éves harmonikus együttélését szimbolizáló tájegység, ahol a hortobágyi pásztorélet minden elemét felölelő rendezvényeket tartanak világörökségi környezetben, nemzeti parki felügyelettel. Ezek során kiváló lehetőség nyílik az élő hagyományok, az alföldi pásztorélet és az ezekhez kapcsolódó népi mesterségek bemutatására, figyelembe véve a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjait. Példaértékű tevékenységét, térségi partnerségen alapuló összefogással végzi a nyertes desztináció. A kiválasztás a térség iránti turisztikai érdeklődésnek további lendületet adhat.

A "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" pályázati felhívásra 21 pályázat érkezett.

A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott le. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és az ÖTM Turisztikai Szakállamtitkárság által felállított Értékelő Csoport végezte. Az értékelés során el is látogattak a pályázó térségekbe. A szakmai értékelésen a legjobb eredményt elért nyolc desztináció 2008. május 8-án, zárókonferencia keretében bemutatkozási lehetőséget kapott. Közülük a Döntőbizottság választotta ki "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációját". A döntéshez felhasználták a nyolc térség pályázati anyagait, a szakmai értékelés eredményeit, valamint a konferencián elhangzott prezentációkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb hét desztináció is, így Sárospatak, Veszprém, Mór, Szekszárd, Siklós, Göcsej és Hollókő.

A Magyar Turizmus Zrt. valamennyi pályázó részére promóciós támogatást nyújt.
Az elismerő címet elnyert magyarországi térség részt vehet a 2008. évi, Franciaországban megrendezésre kerülő Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival együtt átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció" díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai turisztikai portálon való megjelenési lehetőség ( www.visiteurope.com ) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai kiadvány készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, a http://eden.itthon.hu/ honlapon, az MTV 1 ,,Programajánló" című műsorában, az "Itthon otthon van" turisztikai mellékletben, valamint az UTAZÁS 2009 kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. standján.

Valamennyi pályázó oklevelet is kapott, amely tanúsítja a sikeres részvételt.
A zárókonferencián bemutatkozott nyolc célterület prezentációja és a pályázók honlapjai hamarosan elérhetőek lesznek a http://eden.itthon.hu/ weboldalról.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm