16 °C Budapest

Hortobágy a legjobb hely Magyarországon!

Pénzcentrum
2008. május 8. 14:58

2008. május 8-án, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét. A "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" címet a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht., "Hortobágy, a pásztorok földje" című pályaműve nyerte el.

Az Európai Bizottság 2007-ben második alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence", azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk" témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott desztináció kiválasztását ösztönözni. A 2007. decemberében indult projekttéma a ,,Tourism and intangible assets", aminek keretében "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" került kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek hagyományaikat változatosan, autentikus módon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes célterület - Hortobágy - jogosult a ,, Kiváló Európai Desztináció - European Destination of Excellence'' cím használatára.

A kiválasztott - európai szinten is versenyképes - fogadóterület az ember és táj több ezer éves harmonikus együttélését szimbolizáló tájegység, ahol a hortobágyi pásztorélet minden elemét felölelő rendezvényeket tartanak világörökségi környezetben, nemzeti parki felügyelettel. Ezek során kiváló lehetőség nyílik az élő hagyományok, az alföldi pásztorélet és az ezekhez kapcsolódó népi mesterségek bemutatására, figyelembe véve a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjait. Példaértékű tevékenységét, térségi partnerségen alapuló összefogással végzi a nyertes desztináció. A kiválasztás a térség iránti turisztikai érdeklődésnek további lendületet adhat.

A "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" pályázati felhívásra 21 pályázat érkezett.

A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott le. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és az ÖTM Turisztikai Szakállamtitkárság által felállított Értékelő Csoport végezte. Az értékelés során el is látogattak a pályázó térségekbe. A szakmai értékelésen a legjobb eredményt elért nyolc desztináció 2008. május 8-án, zárókonferencia keretében bemutatkozási lehetőséget kapott. Közülük a Döntőbizottság választotta ki "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációját". A döntéshez felhasználták a nyolc térség pályázati anyagait, a szakmai értékelés eredményeit, valamint a konferencián elhangzott prezentációkat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb hét desztináció is, így Sárospatak, Veszprém, Mór, Szekszárd, Siklós, Göcsej és Hollókő.

A Magyar Turizmus Zrt. valamennyi pályázó részére promóciós támogatást nyújt.
Az elismerő címet elnyert magyarországi térség részt vehet a 2008. évi, Franciaországban megrendezésre kerülő Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival együtt átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció" díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai turisztikai portálon való megjelenési lehetőség ( www.visiteurope.com ) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai kiadvány készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, a http://eden.itthon.hu/ honlapon, az MTV 1 ,,Programajánló" című műsorában, az "Itthon otthon van" turisztikai mellékletben, valamint az UTAZÁS 2009 kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. standján.

Valamennyi pályázó oklevelet is kapott, amely tanúsítja a sikeres részvételt.
A zárókonferencián bemutatkozott nyolc célterület prezentációja és a pályázók honlapjai hamarosan elérhetőek lesznek a http://eden.itthon.hu/ weboldalról.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?