21 °C Budapest

Hortobágy a legjobb hely Magyarországon!

Pénzcentrum
2008. május 8. 14:58

2008. május 8-án, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét. A "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" címet a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht., "Hortobágy, a pásztorok földje" című pályaműve nyerte el.

Az Európai Bizottság 2007-ben második alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence", azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk" témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott desztináció kiválasztását ösztönözni. A 2007. decemberében indult projekttéma a ,,Tourism and intangible assets", aminek keretében "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" került kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek hagyományaikat változatosan, autentikus módon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes célterület - Hortobágy - jogosult a ,, Kiváló Európai Desztináció - European Destination of Excellence'' cím használatára.

A kiválasztott - európai szinten is versenyképes - fogadóterület az ember és táj több ezer éves harmonikus együttélését szimbolizáló tájegység, ahol a hortobágyi pásztorélet minden elemét felölelő rendezvényeket tartanak világörökségi környezetben, nemzeti parki felügyelettel. Ezek során kiváló lehetőség nyílik az élő hagyományok, az alföldi pásztorélet és az ezekhez kapcsolódó népi mesterségek bemutatására, figyelembe véve a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjait. Példaértékű tevékenységét, térségi partnerségen alapuló összefogással végzi a nyertes desztináció. A kiválasztás a térség iránti turisztikai érdeklődésnek további lendületet adhat.

A "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" pályázati felhívásra 21 pályázat érkezett.

A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott le. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és az ÖTM Turisztikai Szakállamtitkárság által felállított Értékelő Csoport végezte. Az értékelés során el is látogattak a pályázó térségekbe. A szakmai értékelésen a legjobb eredményt elért nyolc desztináció 2008. május 8-án, zárókonferencia keretében bemutatkozási lehetőséget kapott. Közülük a Döntőbizottság választotta ki "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációját". A döntéshez felhasználták a nyolc térség pályázati anyagait, a szakmai értékelés eredményeit, valamint a konferencián elhangzott prezentációkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb hét desztináció is, így Sárospatak, Veszprém, Mór, Szekszárd, Siklós, Göcsej és Hollókő.

A Magyar Turizmus Zrt. valamennyi pályázó részére promóciós támogatást nyújt.
Az elismerő címet elnyert magyarországi térség részt vehet a 2008. évi, Franciaországban megrendezésre kerülő Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival együtt átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció" díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai turisztikai portálon való megjelenési lehetőség ( www.visiteurope.com ) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai kiadvány készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, a http://eden.itthon.hu/ honlapon, az MTV 1 ,,Programajánló" című műsorában, az "Itthon otthon van" turisztikai mellékletben, valamint az UTAZÁS 2009 kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. standján.

Valamennyi pályázó oklevelet is kapott, amely tanúsítja a sikeres részvételt.
A zárókonferencián bemutatkozott nyolc célterület prezentációja és a pályázók honlapjai hamarosan elérhetőek lesznek a http://eden.itthon.hu/ weboldalról.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem