13 °C Budapest

Árcsökkenés várható! Az EU így döntött!

Pénzcentrum
2007. december 20. 16:00

Az Európai Unió a napokban a hitelkártya társaságok ellen döntött, és arra kötelezte őket, hogy csökkentsék a díjat, amit a boltoknak számítanak fel a kártyás vásárlások bonyolításáért. Ez éves szinten akár 1 milliárd font (354,31 milliárd forint) megtakarítást is jelenthet csak Nagy Britanniában, mivel így várhatóan csökkenteni fogják az áraikat a boltok...

A Tesco például 100 millió fontot (35,431 milliárd forint) fizet évente a bankoknak a hitel és betéti kártyás tranzakciók lebonyolítása miatt. Brüsszel szerint ez karácsonyi ajándéknak is beillene, ugyanis az olyan nagy társaságok, mint a MasterCard vagy a Visa szintén kénytelenek lesznek betartani az újonnan hozott szabályt, és csökkenteni a díjakat.

Emellett a vállalatok arra is számíthatnak, hogy ha nem teljesítik a követelményeket, komoly büntetésekkel nézhetnek szembe. Az eddig alkalmazott díj ugyanis gyakorlatilag egy jogtalan adóként működött, feltornázva az árakat az éttermektől az élelmiszerboltokig szinte mindenhol. Ez pedig közvetve a vevőket sújtotta attól függetlenül, hogy használták-e a kártyájukat vagy sem.

A vevők ugyanis így kétszer fizették ki a kártya díját, amit a bank a használatért számít fel. Egyszer a havidíjban, egyszer pedig a vásárlások során a megemelt árakon keresztül. Becslések szerint egy brit háztartás esetén a kifizetett összeg az évi 40 font (14 170 forint) is elérheti.

A döntés ellenére a szakértők aggódnak, mivel már eddig is számos példa volt, hogy ha valamelyik díjat betiltották, a társaságok bevezettek helyette egy másikat, így nem biztos, hogy lesz számottevő eredménye a jelenlegi döntésnek...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm