6 °C Budapest

Árcsökkenés várható! Az EU így döntött!

Pénzcentrum
2007. december 20. 16:00

Az Európai Unió a napokban a hitelkártya társaságok ellen döntött, és arra kötelezte őket, hogy csökkentsék a díjat, amit a boltoknak számítanak fel a kártyás vásárlások bonyolításáért. Ez éves szinten akár 1 milliárd font (354,31 milliárd forint) megtakarítást is jelenthet csak Nagy Britanniában, mivel így várhatóan csökkenteni fogják az áraikat a boltok...

A Tesco például 100 millió fontot (35,431 milliárd forint) fizet évente a bankoknak a hitel és betéti kártyás tranzakciók lebonyolítása miatt. Brüsszel szerint ez karácsonyi ajándéknak is beillene, ugyanis az olyan nagy társaságok, mint a MasterCard vagy a Visa szintén kénytelenek lesznek betartani az újonnan hozott szabályt, és csökkenteni a díjakat.

Emellett a vállalatok arra is számíthatnak, hogy ha nem teljesítik a követelményeket, komoly büntetésekkel nézhetnek szembe. Az eddig alkalmazott díj ugyanis gyakorlatilag egy jogtalan adóként működött, feltornázva az árakat az éttermektől az élelmiszerboltokig szinte mindenhol. Ez pedig közvetve a vevőket sújtotta attól függetlenül, hogy használták-e a kártyájukat vagy sem.

A vevők ugyanis így kétszer fizették ki a kártya díját, amit a bank a használatért számít fel. Egyszer a havidíjban, egyszer pedig a vásárlások során a megemelt árakon keresztül. Becslések szerint egy brit háztartás esetén a kifizetett összeg az évi 40 font (14 170 forint) is elérheti.

A döntés ellenére a szakértők aggódnak, mivel már eddig is számos példa volt, hogy ha valamelyik díjat betiltották, a társaságok bevezettek helyette egy másikat, így nem biztos, hogy lesz számottevő eredménye a jelenlegi döntésnek...

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?