9 °C Budapest

Árcsökkenés várható! Az EU így döntött!

Pénzcentrum
2007. december 20. 16:00

Az Európai Unió a napokban a hitelkártya társaságok ellen döntött, és arra kötelezte őket, hogy csökkentsék a díjat, amit a boltoknak számítanak fel a kártyás vásárlások bonyolításáért. Ez éves szinten akár 1 milliárd font (354,31 milliárd forint) megtakarítást is jelenthet csak Nagy Britanniában, mivel így várhatóan csökkenteni fogják az áraikat a boltok...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Tesco például 100 millió fontot (35,431 milliárd forint) fizet évente a bankoknak a hitel és betéti kártyás tranzakciók lebonyolítása miatt. Brüsszel szerint ez karácsonyi ajándéknak is beillene, ugyanis az olyan nagy társaságok, mint a MasterCard vagy a Visa szintén kénytelenek lesznek betartani az újonnan hozott szabályt, és csökkenteni a díjakat.

Emellett a vállalatok arra is számíthatnak, hogy ha nem teljesítik a követelményeket, komoly büntetésekkel nézhetnek szembe. Az eddig alkalmazott díj ugyanis gyakorlatilag egy jogtalan adóként működött, feltornázva az árakat az éttermektől az élelmiszerboltokig szinte mindenhol. Ez pedig közvetve a vevőket sújtotta attól függetlenül, hogy használták-e a kártyájukat vagy sem.

A vevők ugyanis így kétszer fizették ki a kártya díját, amit a bank a használatért számít fel. Egyszer a havidíjban, egyszer pedig a vásárlások során a megemelt árakon keresztül. Becslések szerint egy brit háztartás esetén a kifizetett összeg az évi 40 font (14 170 forint) is elérheti.

A döntés ellenére a szakértők aggódnak, mivel már eddig is számos példa volt, hogy ha valamelyik díjat betiltották, a társaságok bevezettek helyette egy másikat, így nem biztos, hogy lesz számottevő eredménye a jelenlegi döntésnek...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?