12 °C Budapest

Áremelésbe hajszolja az építőket az új rendelet?

Pénzcentrum
2007. december 19. 12:00

Mi lesz a lakásokkal? Elkerülhetetlen a növekedés? Néhány hónappal ezelőtt az illetékes minisztérium nyilvánosságra hozta az OTÉK-módosítás tervezetét, mely mind a fejlesztőket, mind pedig az új lakásra vágyókat érzékenyen érintheti. A javaslatban szereplő változtatások egy része, amennyiben érvényre jut, jelentős áremelkedéssel járhat, amely mindkét felet nehéz helyzetbe hozhatja.

Idén júliusban, a javaslat megjelenésekor már bővebben foglalkoztunk annak tartalmával, és az új lakások piacára gyakorolt lehetséges hatásaival. Több ingatlanpiaci szakértőt is megkérdeztünk mind a fejlesztői, mind pedig az értékesítői oldalon, akik egyhangúlag üdvözölték a szabályozás pontosításának szándékát, de egyben rá is világítottak a javaslat gyenge, esetleges piactorzító hatással bíró pontjaira.

Mi a gond az új lakásokkal? Szárezrekbe kerülhetnek az apró részletek...


2007. december 17-én az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közzétette az Államtitkári Értekezleten még október végén elfogadott módosításokat, melyek az 1997 óta érvényben lévő OTÉK-rendelet felfrissítésére irányulnak. A tervezetet az uniós jog értelmében először az Európai Bizottság elé kell terjeszteni, erre november 21-én került sor.

A kormány csakis akkor kezdheti el tárgyalni a javaslatot, ha a bizottság elé bocsátástól számított három hónap eltelt. Így érdemi lépés legközelebb februárban várható. Addig is érdemes áttekinteni, hogy a kérdéses pontokban történt-e változás az elmúlt néhány hónapban.

Garázsból csak többet: mi lesz itt?

Az építendő garázsok jogszabályban való rögzítésének célja, hogy csökkentse a növekvő gépjárműállomány jelentette zsúfoltságot. Az egyébként is magas finanszírozási arány mellett vásárlók egy része azonban a garázst már nem tudja megfizetni, ami így a beruházó nyakán marad. Az önkormányzatok mindeddig dönthettek annak engedélyezése mellett, hogy a lakások számánál kevesebb tárolóhelyiség, parkoló épüljön.

A jelenlegi tervezet azonban lakó- és üdülőingatlanok esetében megfosztja az önkormányzatok ettől a lehetőségtől, csakis +50 %-os eltérést engedélyezve. A javaslat ezen pontja, melyet több fejlesztő is kifogásolt, június óta nem változott. A garázsok számának növekedése mindenképpen drágító tényező lehet, főleg olyan külső kerületi fejlesztéseknél, ahol a lakókon kívül kevesen vesznek parkolóhelyet.

Akadálymentes: ebből nem adtak alább

Az akadálymentesítésre vonatkozó paragrafusokat az általuk jelentett költségek ellenére pozitívan fogadták a fejlesztők. A most közzétett normatíva értelmében a vakok és gyengén látók számára megfelelő, kitapintható fal- és padlóburkolatot, illetve vezetősávot kell kialakítani.

A házon belüli közlekedés akadálymentessé tételének érdekében az újonnan épített házak esetében a küszöbök lekerekítettek és nem lehetnek 20 mm-nél magasabbak. Míg a már meglévő középületekben, ahol ennél magasabbak a küszöbök, lejtős megoldással kell lehetővé tenni a közlekedést.

Ugyancsak az akadálymentes közlekedés jegyében születtek az új házak esetében a lejtőkre, rámpákra és lépcsőkre vonatkozó módosítások, melyek pontosításokkal, kiegészítésekkel szeretnék lehetővé tenni a szabályozás betartatását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szellőzés, benapozás

A szellőztetésre vonatkozó szabályok értelmében a légaknában nem helyezhető el légkondicionáló és nem vezethető bele égéstermék. 50 négyzetméternél kisebb légudvar, vagyis falakkal körülzárt belső udvar esetében pedig se gőzzel és bűzzel járó tevékenységet folytató helyiségből nem lehet ide szellőztetni, se égésterméket ide elvezetni. Így például elviekben egy a házban működő szolárium szellőztetését is más módon kell megoldani.

A fejlesztők júniusi körkérdésünkkor azonban nem a fenti rendelkezéseket kifogásolták, hanem a javaslat természetes szellőztetésre vonatkozó pontjait. Az új OTÉK értelmében ugyanis minden huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben, vagyis a lakószobákon túl a fürdőben és a konyhában is természetes szellőzést kell biztosítani. Ez ablak nélküli helyiségek esetében gravitációs szellőztetéssel oldható meg, amely azonban drágább, így a fejlesztők és a vásárlók számára is költségesebb megoldást jelent.

A paneltüzek kapcsán a figyelem középpontjába kerülő szemétledobókat nyáron még teljesen mellőzötté szerették volna tenni a döntéshozók, a jelenleg nyilvánosságra hozott javaslat azonban már csak szigorú előírásokról beszél. Arról nem, hogy csak végszükség esetén lehetne alkalmazni ezt a megoldást.

A júniusi javaslattal kapcsolatban a fejlesztők egyik legnagyobb kifogása a benapozás kérdésével kapcsolatban merült fel. A tervezet ugyanis bizonyos belvárosi, belső kerületekben épülő foghíjbeépítések esetében lehetetlenné tette volna a földszint és az első emelet használatát, ezeket irodai vagy kereskedelmi célokra kellett volna értékesíteni.

A benapozottság kritériuma megköveteli, hogy a lakás legalább egy szobájában február 15-én 60 percig a benapozás lehetősége fenn álljon, vagyis abban az esetben, ha nem felhős az ég, legalább ennyi ideig besüssön a nap. Vannak azonban olyan településrészek, ahol a szűk utcák miatt ezt a feltételt bizonyos magasságig nem lehet teljesíteni, ezért azóta az illetékes minisztérium szakemberei enyhítettek a bekezdésen és kiegészítették azt annyiban, hogy akkor kell a benapozottságnak teljesülnie, ha "a település kialakult beépítése azt lehetővé teszi".

Van, ami nem változik - még az OTÉK-ban sem

Kell a külön WC - nincs mese...

A problémás pontok között maradt a második illemhely létesítésének kérdése, vagyis, hogy minden két szobásnál nagyobb lakásba ezután újabb WC-t kell építeni, függetlenül attól, hogy a fürdőben van-e már egy. Ez körülbelül 1-1,5 négyzetméterrel növelné meg a lakások nettó alapterületét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm