Mennyi lesz a kenyér ára jövőre?

Pénzcentrum
2007. december 14. 16:00

Az utóbbi néhány hónap során több alkalommal is hírt adtunk arról, hogy az élelmiszerek ára jelentős mértékben emelkedett. Ennek legújabb fejleményeit, valamint az ezekkel kapcsolatos kilátásokat elemzi az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb, december havi jelentésének keretes írása.

Az élelmiszerárak világpiaci áremelkedése mögött álló egyik tényező a kedvezőtlen időjárási események azokban az országokban, amelyek jelentős mértékű mezőgazdasági exporttal rendelkeznek. Ehhez hozzájárult az is, hogy a feltörekvő országok megnövekedett keresletet támasztanak ezen cikkek iránt.

Az árak emelkedéséhez vezetett egyébiránt az is, hogy a bioüzemanyagok terjedésével újfajta kereslet jelentkezett a mezőgazdasági termékek iránt (például búza, kukorica), a másik oldalról pedig az emelkedő energia- és műtrágyaárak nyomták felfelé az árakat.

Az EKB elemzése kiemeli, hogy az élelmiszer-fogyasztási szokások átalakulása, valamint a bioüzemanyagok terjedése olyan tényezők, melyek hosszú távon is hatással bírnak a világ piacain érvényesülő élelmiszerárakra.

A világpiaci árak emelkedése pedig mind fogyasztói, mind pedig termelői oldalon jelentős élelmiszerár-emelkedéshez vezetett az euroövezetben, amit az adatok is alátámasztanak. A 2006-os évben tapasztalt 2,2 százalékos átlaghoz képest októberben az előző év azonos időszakához képest 7,5 százalékkal növekedtek az élelmiszertermékek és italok termelői árai.


Ami a fogyasztói szintet érinti, a feldolgozott élelmiszerek árindexe (HICP) a 2006. évi 1,6 százalékról októberben 4 százalékra emelkedett. Ezzel szemben az egyébként is kevésbé változékony feldolgozatlan élelmiszerek árát kevésbé befolyásolta a globális árváltozás.


Érdekes képet mutat az élelmiszerársokk áttevődése, ugyanis ennek mértéke az egyes euroövezetbeli országokban jelentősen eltérő. A dohányt nem tartalmazó teljes feldolgozott-élelmiszer-komponensek árának éves növekedési üteme Szlovéniában volt a legmagasabb, itt meghaladta a 11 százalékot. Franciaországban és Finnországban ugyanezen termékkör inflációja jóval az euroövezet átlaga alatt volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az egyes országok között tapasztalható eltérés több okra vezethető vissza. Egyrészt az egyes országok kiskereskedelmi élelmiszerpiacai hagyományosan szegmentáltak, másrészt közrejátszik az általuk érvényesíthető haszonkulcs. Ahol ugyanis ezek nyomottak, ott az áremelést gyorsabban továbbhárítják a vásárlókra.

Néhány országban a világpiaci árak emelkedésének begyűrűzését késleltethették a szállítók és kiskereskedők közötti ártárgyalások rögzített időpontjai is. Emellett több országban közrejátszott a verseny hiánya is.

Az EKB szerint az élelmiszerárak inflálódása a közeljövőben folytatódhat, amennyiben azonban nem következik be további sokk, az áremelkedésnek vissza kell esnie a történelmi átlagnak sokkal inkább megfelelő szintekre. A hosszú távú kilátások mind a világon, mind belföldön erősen bizonytalanok.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07