Mennyi lesz a kenyér ára jövőre?

Pénzcentrum
2007. december 14. 16:00

Az utóbbi néhány hónap során több alkalommal is hírt adtunk arról, hogy az élelmiszerek ára jelentős mértékben emelkedett. Ennek legújabb fejleményeit, valamint az ezekkel kapcsolatos kilátásokat elemzi az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb, december havi jelentésének keretes írása.

Az élelmiszerárak világpiaci áremelkedése mögött álló egyik tényező a kedvezőtlen időjárási események azokban az országokban, amelyek jelentős mértékű mezőgazdasági exporttal rendelkeznek. Ehhez hozzájárult az is, hogy a feltörekvő országok megnövekedett keresletet támasztanak ezen cikkek iránt.

Az árak emelkedéséhez vezetett egyébiránt az is, hogy a bioüzemanyagok terjedésével újfajta kereslet jelentkezett a mezőgazdasági termékek iránt (például búza, kukorica), a másik oldalról pedig az emelkedő energia- és műtrágyaárak nyomták felfelé az árakat.

Az EKB elemzése kiemeli, hogy az élelmiszer-fogyasztási szokások átalakulása, valamint a bioüzemanyagok terjedése olyan tényezők, melyek hosszú távon is hatással bírnak a világ piacain érvényesülő élelmiszerárakra.

A világpiaci árak emelkedése pedig mind fogyasztói, mind pedig termelői oldalon jelentős élelmiszerár-emelkedéshez vezetett az euroövezetben, amit az adatok is alátámasztanak. A 2006-os évben tapasztalt 2,2 százalékos átlaghoz képest októberben az előző év azonos időszakához képest 7,5 százalékkal növekedtek az élelmiszertermékek és italok termelői árai.


Ami a fogyasztói szintet érinti, a feldolgozott élelmiszerek árindexe (HICP) a 2006. évi 1,6 százalékról októberben 4 százalékra emelkedett. Ezzel szemben az egyébként is kevésbé változékony feldolgozatlan élelmiszerek árát kevésbé befolyásolta a globális árváltozás.


Érdekes képet mutat az élelmiszerársokk áttevődése, ugyanis ennek mértéke az egyes euroövezetbeli országokban jelentősen eltérő. A dohányt nem tartalmazó teljes feldolgozott-élelmiszer-komponensek árának éves növekedési üteme Szlovéniában volt a legmagasabb, itt meghaladta a 11 százalékot. Franciaországban és Finnországban ugyanezen termékkör inflációja jóval az euroövezet átlaga alatt volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az egyes országok között tapasztalható eltérés több okra vezethető vissza. Egyrészt az egyes országok kiskereskedelmi élelmiszerpiacai hagyományosan szegmentáltak, másrészt közrejátszik az általuk érvényesíthető haszonkulcs. Ahol ugyanis ezek nyomottak, ott az áremelést gyorsabban továbbhárítják a vásárlókra.

Néhány országban a világpiaci árak emelkedésének begyűrűzését késleltethették a szállítók és kiskereskedők közötti ártárgyalások rögzített időpontjai is. Emellett több országban közrejátszott a verseny hiánya is.

Az EKB szerint az élelmiszerárak inflálódása a közeljövőben folytatódhat, amennyiben azonban nem következik be további sokk, az áremelkedésnek vissza kell esnie a történelmi átlagnak sokkal inkább megfelelő szintekre. A hosszú távú kilátások mind a világon, mind belföldön erősen bizonytalanok.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?