3 °C Budapest

Átállt a sötét oldalra az Auchan

Pénzcentrum
2007. október 1. 05:40

Rálépett a gázpedálra az Auchan A Pénzcentrum.hu bevásárló-körképének legújabb felvonásában arról számolhatunk be, hogy az általunk vizsgált termékek és üzletek esetében a középmezőny egyre jobban besűrűsödik, míg a két, markánsan elkülönülő végpontot továbbra is a Metro és a Kaiser's alkotja. Az előző havi jelentős drágulás után kosarunk átlagára stagnálást mutatott, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy eseménytelenül teltek volna a mögöttünk álló hetek: az átlagos érték ugyanis elfedi a Tesco számottevő mértékű árcsökkentését és az Auchan ezt kompenzáló drágítását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az elmúlt 12 hónap áralakulását üzletenkénti bontásban bemutató grafikonon jól látszik a középmezőny feltorlódása, sokkal érdemesebb így arra kitérni, hogyan is jutottunk el eddig. A Tesco előző hónaphoz képest végrehajtott 1,9%-os árcsökkentése mellett figyelemre méltó az Auchan 2,6%-os hó/hó alapú emelése a vizsgált termékekre vetítve. Utóbbi lépés (illetve a hasonló lépesek sorozata) oda vezetett, hogy az egykor a legolcsóbb címmel büszkélkedő hipermarket árai mára körképünk összeállítása óta rekord magasságba szöktek, melynek megfelelően a Metro elsőségét senki nem veszélyezteti.


Az év/év alapú árváltozást ábrázoló alábbi grafikon nem tartogat különösebb meglepetést az előző havi összeállításhoz képest: a toplistát természetesen a finomliszt vezeti 80% feletti mértékű drágulással, az örök második pedig az ezen alapanyagból készülő kenyér.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mennyiből úsztuk meg?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?