5 °C Budapest

Átállt a sötét oldalra az Auchan

Pénzcentrum
2007. október 1. 05:40

Rálépett a gázpedálra az Auchan A Pénzcentrum.hu bevásárló-körképének legújabb felvonásában arról számolhatunk be, hogy az általunk vizsgált termékek és üzletek esetében a középmezőny egyre jobban besűrűsödik, míg a két, markánsan elkülönülő végpontot továbbra is a Metro és a Kaiser's alkotja. Az előző havi jelentős drágulás után kosarunk átlagára stagnálást mutatott, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy eseménytelenül teltek volna a mögöttünk álló hetek: az átlagos érték ugyanis elfedi a Tesco számottevő mértékű árcsökkentését és az Auchan ezt kompenzáló drágítását.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az elmúlt 12 hónap áralakulását üzletenkénti bontásban bemutató grafikonon jól látszik a középmezőny feltorlódása, sokkal érdemesebb így arra kitérni, hogyan is jutottunk el eddig. A Tesco előző hónaphoz képest végrehajtott 1,9%-os árcsökkentése mellett figyelemre méltó az Auchan 2,6%-os hó/hó alapú emelése a vizsgált termékekre vetítve. Utóbbi lépés (illetve a hasonló lépesek sorozata) oda vezetett, hogy az egykor a legolcsóbb címmel büszkélkedő hipermarket árai mára körképünk összeállítása óta rekord magasságba szöktek, melynek megfelelően a Metro elsőségét senki nem veszélyezteti.


Az év/év alapú árváltozást ábrázoló alábbi grafikon nem tartogat különösebb meglepetést az előző havi összeállításhoz képest: a toplistát természetesen a finomliszt vezeti 80% feletti mértékű drágulással, az örök második pedig az ezen alapanyagból készülő kenyér.

A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mennyiből úsztuk meg?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10